Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zvijezda iz sjene

Osporavani igrač pod Kloppom postao "zvijer": Liverpool ima novog Gerrarda

Često je bio meta kritika i podcjenjivanja, ali je pod Kloppom postao jedan od najefikasnijih igrača lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jordan Henderson je u Liverpool stigao 2011. godine iz Southamptona za 18 milijuna eura. U sezoni 2013./14. je postao standardni član prve postave igrajući u srcu veznog reda sa Stevenom Gerrardom. Već je tada programiran kao nasljednik legendarnog kapetana što je i formalno postao njegovim odlaskom 2015. godine.

Mnogi su bili skeptični prema Hendersonu smatrajući da jednostavno nije dorastao zadatku. Iako želja i borbenost nikad nisu bili upitni, ostavljao je dojam igrača prosječnih nogometnih kvaliteta koji neuspješno pokušava oponašati Gerrardov stil igre. 

Stvari se počinju mijenjati dolaskom Jürgena Kloppa. Njemački stručnjak je transformirao tromu momčad u ubojiti stroj, a jedan od igrača koji je najviše napredovao je upravo Henderson.

Nevjerojatan napredak pod Jürgenom Kloppom

Iako nije eksponiran kao ubojita ofenzivna linija, Henderson je postao ključni igrač „iz sjene“ – onaj koji rijetko radi atraktivne poteze i zabija golove, ali koji radi sve one male stvari neophodne da bi Kloppov stroj uspješno funkcionirao.

Henderson je ove sezone igrač s najviše dodavanja u Premierligi s 1132 točna dodavanja, čak 193 više od drugoplasiranog Fernandinha. Postotak točnih dodavanja je na visokih 88 posto, a u prošloj je utakmici sa 116 dodavanja popravio vlastiti sezonski rekord za najviše dodavanja u jednoj utakmici.

Jedina statistička kategorija koja je pala u odnosu na prošlu sezonu je broj udaraca po utakmici (s 1.81 na 0.78). Razlog tome je povučenija uloga koju je dobio ove sezone u kojoj mu je primarni zadatak kontrolirati sredinu terena i razigravati momčad.

Kao rezultat toga ove sezone stvara više šansi po utakmici, a broj njegovih točnih dodavanja po utakmici je skočio s 50 na čak 75. Posljedica toga je da Liverpool po utakmici ima 19 udaraca po golu, tri više nego prošle sezone.

Promjenom pristupa postao legitimni nasljednik legendarnog kapetana

Za Kloppov sustav je jako bitno brzo osvajanje lopte nakon što je ona izgubljena, a Henderson i tu radi odličan posao. Oduzima tri lopte po utakmici u odnosu na 1.8 prošle sezone, a broj presječenih lopti je također porastao.

Klopp ga je naučio da podređivanjem momčadi može biti efikasniji nego forsiranjem individualnih rješenja. Upravo je zbog takvog pristupa u prošlosti bio osporavan – izgledalo je kao da „na silu“ želi postati novi Gerrard.

Njegova uloga u momčadi i statistika podsjećaju na onu Nurija Sahina u momčadi Borussije Dortmund koja je pod Kloppom osvojila Bundesligu. Postao je igrač kojeg suigrači traže dok imaju loptu i koji je ključan u osvajanju lopte kada je ona kod protivnika. Iako svjetla pozornice uglavnom ukradu neki drugi igrači Liverpoola, Henderson je nezamjenjiv kotačić u Kloppovu stroju koji bi bilo možda i najteže nadomjestiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider