Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kakva pogreška

On je razlog zbog kojeg Real Madrid ne zna za naslov prvaka tri godine?

Juventus je prošlog vikenda proslavio peti uzastopni naslov prvaka Italije, no priča vikenda bio je čudesni argentinski napadač Gonzalo Higuain...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Argentinski napadač Gonzalo Higuain postao je u subotu najbolji strijelac u povijesti talijanske Serie A unutar jedne sezone. S hat-trickom Frosinoneu Higuain je stigao do brojke 36 pogodaka, čime je srušio rekord Gunnara Nordahla star 66 godina.

Šveđanin Nordahl postigao je 35 pogodaka u dresu Milana u sezoni 1949/1950 i činilo se da ga nitko nakon toga neće prestići. Pogotovo ne u današnjem nogometu koji se igra u Italiji - tvrdo i čvrsto. Antonio Valentin Angelillo (Inter 1958/1959) i Luca Toni (Fiorentina 2005/2006) bili su najbliže rušenju rekorda sa po 30 pogodaka u sezoni, dok su rasni strijelci poput Carlosa Teveza ili Maura Icardija stigli jedva do 22 gola...

U najjačim ligama Europe jedino je Luis Suarez postigao više pogodaka (40). Urugvajac igra za Barcelonu, s Messijem i Neymarom u napadu, pa mu je bilo daleko jednostavnije dolaziti u prilike za pogodak od Higuaina. Uz to, nogomet u Španjolskoj je daleko 'nježniji' i otvoreniji. Čak tri momčadi primile su najmanje 70 pogodaka, te osam najmanje 60. U Italiji tek jedna preko 70 (Frosinone) i svega pet momčadi više od 60.

Zabio manje, ali nadmašio Suareza

Ono što treba istaknuti u sezoni koju je imao Higuain je sljedeće. Od 36 pogodaka koje je zabio, čak 18 su bili prvi pogoci na utakmici. Suarez je takvih zabio primjerice 10, Cristiano Ronaldo tek osam. Od 36 pogodaka koje je zabio, Argentinac je samo tri puta tresao suparničku mrežu s bijele točke.

Napoli je veliki dio sezone proveo na vrhu Serie A i to najviše zahvaljujući sjajnom argentinskom napadaču. Vukao je i vukao Napoli prema naslovu prvaka, ali sam protiv sjajnog Juventusa nije mogao. Koliko Napoli ovisi o njemu najviše govori podatak da je sljedeći najefikasniji klupski strijelac bio Lorenzo Insigne, koji je zabio 12 golova. Slabija serija rezultata na proljeće i nekoliko neočekivanih kikseva slomili su Napoli, dok je istovremeno Juve zaredao s pobjedama i na kraju uvjerljivo upisao peti uzastopni naslov prvaka.

Gdje će završiti najveća pogreška Reala?

Pogodak Frosinoneu kojim je srušio rekord bio je vjerojatno posljednji Higuainov u Seriji A. Mnoštvo klubova želi u svojim redovima ovog ubojitog strijelca, a među najvećim kandidatima za njegovo dovođenje su Liverpool i PSG. Međutim, momčad koja ga želi morat će izdvojiti 90-ak milijuna eura jer toliko iznosi njegova otkupna klauzula u ugovoru, koji mu istječe na ljeto 2018. godine.

Sjetimo se samo kako ga se lako odrekao Real Madrid 2013. godine. Odlučio se prodati njega, a ne Karima Benzemu koji osim što nije ubojit kao Argentinac ima daleko više problema s ponašanjem izvan travnjaka. Podsjetimo samo na incident s reprezentativcem Valbuenom kojeg je s nekolicinom prijatelja ucjenjivao zbog čega će u konačnici propustiti Euro u Francuskoj.

Argentinac je igrao za Real Madrid od 2007. godine te je u 190 nastupa postigao 107 golova. Ako izbacimo svega 44 nastupa u prve dvije sezone i tek 11 pogodaka, onda je u pet sezona upisao 146 nastupa i 96 golova. Impresivno!

Upravo za takvim napadačem posljednjih godina traga Real Madrid. Često smo čitali i slušali o tome kako nisu zadovoljni Benzemom koji nije dovoljno ubojit, a osim njega 'kraljevi' nemaju klasičnog centafora. Podsjetimo da otkako je Higuain prodan Napoliju 2013. godine Real nijednom nije nadvisio Barcelonu i Atletico u utrci za naslov prvaka. Tri uzastopne sezone su bez naslova otkako je Argentinac otišao.

U sezoni u kojoj je Real osvojio posljednji naslov (2011/2012) Higuain je postigao 22 pogotka u 35 nastupa u Primeri. Od njegovog napuštanja Madrida Real je sretno i spretno osvojio Ligu prvaka, jedan španjolski Kup kralja, te španjolski i UEFA-in superkup.

Teško se oteti dojmu da bi Real bio bolji nego što je bio da je na ljeto 2013. godine prodao Benzemu, a ne Higuaina.

Argentincu je tek 28 godina i čini se da je najbolji nogomet tek pred njim. Samo ostaje pitanje gdje će nastaviti puniti suparničke mreže, jer će ga Napoli jako, jako teško zadržati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider