Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Glavna tema u Njemačkoj

Atomski napad Bayerna u Maksimiru: Lewandowski na putu za Madrid!

Bayern bi mogao istrčati u Maksimiru s ubitačnim napadom: Lewandowski, Mueller, Ribery i Coman.

Iako Bayern večeras na Maksimiru očekuje posljednje kolo Lige prvaka, u fokusu njemačkih medija su spekulacije oko mogućeg odlaska Roberta Lewandowskog u Real Madrid.

„U pogledu isteka ugovora, nemamo razloga biti zabrinuti“, izjavio je izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge uoči polaska bavarske ekspedicije u Zagreb.

Poljski napadač za sada šuti, ali očito je da se nešto kuha. Španjolski mediji već duže vrijeme spominju Lewandowskog kao jednu od glavnih meta Florentina Perez u sljedećem ljetnom prijelaznom roku, a širom Europe glasine su se razbuktale nakon što je na Realovoj utakmici s Getafeom u prošlom kolu Primere viđen igračev menadžer.
Jasno je da Cezary Kucharski nije slučajno pohodio Santiago Bernabeu. Čini se da je ciljano to napravio, jer kako objasniti da je posjetio Madrid i nacrtao se pred kamerama u jeku spekulacija oko transfera njegova klijenta u Real?

Šutnja napadača Bayerna također je simptomatična. Rummeniggeova izjava također sugerira da se nešto događa iza kulisa. Da se baš ništa ne događa, valjda bi obojica to odlučno demantirali? Ako nas pitate, imamo osjećaj da se Lewandowski već nalazi na pola puta između Muenchena i Madrida...

Atomski napad Bayerna

Ne znamo hoće li publicitet oko mogućeg transfera Lewandowskog u Real biti dodatni motiv Dinamovim navijačima da večeras pohode Maksimir, ali Poljak je zacijelo jedan od glavnih magneta za publiku gladnu svjetskih zvijezda. Lewandowski bi prema najavama njemačkih medija trebao istrčati na maksimirski travnjak u udarnoj postavi Bayerna.
Društvo u napadu bavarskog diva najvjerojatnije će mu praviti Thomas Mueller, Kingsley Coman i možda Franck Ribery. Zvuči atomski, zar ne?

„Ribery će sigurno igrati, samo još ne znam koliko“, najavio je Pep Guardiola na jučerašnjoj press-konferenciji u Maksimiru.

Iako će Bayernu nedostajati nekoliko važnih igrača, poput ozlijeđenih Alabe, Coste i Robbena te „umornog“ Neuera, velikih zvijezda, kako vidimo, ipak će biti sasvim dovoljno. Guardiola će od preostalih snaga složiti ubitačno jaku momčad. Postava Bayerna mogla bi ovako izgledati: Ulreich – Lahm, Benatia, Kirchhoff, Rafinha – Kimmich, Rode – Coman, Muller, Ribery – Lewandowski. U Zagreb su još stigli od poznatijih imena Vidal, Xabi Alonso i Boateng. Možda netko od njih starta od prve minute ili uđe tijekom utakmice.

Utakmica nema rezultatski značaj za Bayern, no Bavarcima motiva ipak neće nedostajati.
Nećemo podcijeniti Dinamo. Igramo za prestiž i novac“, kaže Guardiola.
Bayernova povijest govori da ne troši olako teško stečeni ugled, a iako je „pun kao brod“, ni milijun i pol eura neće tek tako odbiti.

Bayern u gostima u Ligi prvaka 'šteka'

Dinamo, dakle, ne može računati na „popust“, ali nadajmo se da će pružiti snažniji otpor nego na Allianz Areni, gdje su „modri“ već pri dolasku na stadion „spustili gaće“. Jasno je da su Bavarci neke drugi svijet, ali ne moraju im se baš poklanjati golovi kako je to bilo u Muenchenu, gdje su Dinamovi igrači kardinalno griješili.

Ako „modri“ svedu broj pogrešaka na minimum te ako budu imali nešto više sreće, možda uspiju zakomplicirati život Bavarcima. Bayern na gostovanjima u Europi nije baš tako uvjerljiv u posljednje vrijeme; izgubio je Londonu od Arsenala, a Olympiakos je pobijedio u Pireju 3:0, ali ta pobjeda ni izbliza nije bila tako glatka kako rezultat sugerira. Prošle sezone je, recimo, remizirao kod Šahtara i izgubio u Portu, ne tako davno je izgubio kod Bate Borisova...

Dakle, nije da se ne može, no treba imati puno hrabrosti pa možda dođe i sreća. Naravno, igra mora biti na najvišoj mogućoj razini, a u tom pogledu nema puno prostora za optimizam. Od pobjede nad Arsenalom Dinamova forma je u stalnom padu. Igra prikazana u derbiju s Hajdukom ne sluti na dobro. Budu li tako igrali, „modri“ će doživjeti težak poraz. U to nema sumnje.

Nekoć je Dinamo bio učitelj, a Bayern učenik

Znanstvena je fantastika da se može ponoviti 1963. kada je Dinamo pobijedio Bayern usred Munchena 4:1, što je do Bayernova poraza od Reala prije dvije godine bio najteži domaći poraz Bavarca na domaćem terenu. Bilo je to neko drugo vrijeme, neke sasvim druge momčadi i odnosi snaga. Tada je Dinamo bio učitelj, a Bayern učenik kojem su temelje velikog kluba udarili upravo Hrvati, prvo Zlatko „Čik“ Čajkovski, a potom Branko Zebec.

Nekoliko desetljeća kasnije uloge su zamijenjene, sve je dramatično drugačije.
Danas bi za „modre“ i remi bi bio grandiozan uspjeh, ali barem dostajan poraz ne bi trebao biti nepremostiva prepreka. Ako daju sve od sebe, ako ne budu početnički griješili i ako Fortuna tako odluči...

 

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider