Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Donosimo pregled

"Stalni sudionici" SP-a u opasnosti: Gužva u dvije velike zone

Europski dio kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo došao je do svoje polovice, a na nekim kontinentima su još bliže Rusiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok hrvatska nogometna reprezentacija suvereno kroči prema Svjetskom prvenstvu 2018., a Brazil je uz domaćina Rusiju postao prva ekipa koja je kroz kvalifikacije osigurala plasman, na sjevernoj Zemljinoj polutki vodi se zanimljivi boj za svjetsku smotru.

Radi se o zonama AFC i CONCACAF koje obuhvaćaju Aziju odnosno Sjevernu i Srednju Ameriku.

Azijska nogometna konfederacija (AFC) najveća je od svih kontinentalnih nogometnih organizacija. Četiri i pol milijarde ljudi živi u Aziji (zajedno s Australijom koja se također natječe pod okriljem AFC-a), a na SP-u imaju četiri sigurna mjesta i možda još jedno.

U Rusiju neće Australija i/ili Južna Koreja?

U završnoj fazi kvalifikacija sudjeluje 12 reprezentacija raspoređenih u dvije skupine iz kojih će po dvije najbolje izboriti plasman u Rusiju. Trećeplasirani iz svake od grupa će u međusobno razigravanje iz kojeg pobjednik odlazi u doigravanje s četvrtoplasiranom reprezentacijom iz zone CONCACAF.

U skupini A neprikosnoven je Iran koji u sedam kola nije primio pogodak, a veliku će bitku za drugo mjesto voditi Južna Koreja i Uzbekistan. Sirija, Kina i Katar će teško u tri preostala kola uhvatiti priključak.

Tri reprezentacije su se odvojile i u skupini B na četiri boda od pratnje. Japanci i Saudijci su na vrhu, s tri boda više od Australije koju smo, kao i Koreance, navikli redovito gledati na SP-ima, a sad bi mogli u razigravanje što bi značilo da barem jedni od njih neće na SP.

Pobjednik u tom srazu mogao bi ići na SAD koji je trenutno četvrti u posljednjem krugu sjeverno i srednjeameričkih kvalifikacija.

Panama sanja o prvom plasmanu na SP

Amerikanci su startali očajno, domaćim porazom od Meksika i katastrofom na gostovanu u Kostarici, ali su se probudili i uzeli četiri boda u zadnja dva kola. Meksiko je uvjerljiv na vrhu, a iznenađenje je zasad Panama, jedina u ovom društvu koja nikad nije zaigrala na SP-u.

U CONCACAF-u je sve mnogo otvorenije zbog toga što, za razliku od AFC-a, do kraja je preostalo još šest utakmica u kojima se svašta može dogoditi.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider