Košarka
SPORTOVI
Košarka
Košarkaška 2016.

Kraj jedne ere, rekordni Warriorsi, Cavsi skinuli prokletstvo i uspon hrvatskih bisera

Nekoliko je stvari po kojima ćemo pamtiti košarkašku 2016. godinu koja je označila kraj jedne ere velikana, ali i dolazak hrvatskih dragulja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 

Rat FIBA-e i Eurolige

Veliki košarkaški rat između FIBA-e i Eurolige traje praktično cijelu godinu. Nakon što je FIBA shvatila kako neće moći zaustaviti novi format Eurolige, sve se prelomilo preko leđa Eurokupa, drugog po težini natjecanja u europskoj klupskoj košarci. Kako je to natjecanje odlučila igrati i Cedevita, HKS joj je zaprijetio suspenzijom u hrvatskom prvenstvu.

Sve je kulminiralo prijetnjama savezima i njihovim nacionalnim selekcijama, ali ostalo je na tome. Dobar dio saveza je podržao FIBA-u i njezinu Ligu prvaka, ali najjači europski klubovi stali su uz Euroligu bez obzira na sve. Ni nekoliko sastanaka čelnika spomenutih organizacija nije donio pomak te je još uvijek na snazi status quo.

Nando de Colo i Final Four Eurolige

Berlinska drama u finalu Eurolige iznjedrila je moskovski CSKA na tron Europe. Učenik je pobijedio učitelja. Trener CSKA Dimitris Itudis, koji je godinama bio pomoćnik Željku Obradoviću u Panathinaikosu, stigao je do najveće titule u trenerskoj karijeri. Obradoviću je poraz s Fenerbahčeom bio ujedno i prvi nakon perfektnih 8-0 u euroligaškim finalima.

Sezonu Eurolige posebno je obilježio jedan igrač, francuski reprezentativac i bek Moskovljana Nando de Colo. Finale je odigrao na veličanstven način, kao što je to radio i tijekom cijele sezone. Utakmicu je završio s 22 poena i sedam asistencija te uz Teodosića bio najveći ruski junak. Zagrebački student Itudis je od njih dvojice napravio najbolji bekovski tandem Europe.

NBA finale

Repriza finala iz 2015. godine. I to kakva. Filmska priča kakvu samo možemo poželjeti, iako će mnogi uprijeti prstom u suspenziju Greena kao ključni element cijele serije, odnosno trenutak kad se sve okrenulo na stranu LeBrona i Cavsa. Međutim, ne možemo reći da James i Irving nisu odradili posao. Prvo oboje zabivši preko 40 u petoj utakmici, a zatim svaki na svoj način dovršivši seriju u Oaklandu. LeBron povijesnom blokadom, a Irving tricom za titulu.

Cleveland je time konačno prekinuo prokletstvo koje ga je pratilo 52 godine (kada je zadnji put neka momčad iz tog grada osvojila naslov u američkom profesionalnom sportu), a James ostvario ono što je čekao od prvog dana u NBA-u. Ovaj naslov značio mu je više od ičega i s njega skinuo teret koji ga je pratio cijelu karijeru. A način na koji je to ostvario stvarno je impresivan, jedna od najboljih dionica u povijesti velikih finala. Onako kako to rade najveći.

NBA draft (Bender, Žižić, Zubac)

Na NBA draftu 2016. godine Hrvatska je imala čak trojicu izabranih igrača, dva u prvoj i jednog u drugoj rundi. K tome je Bender srušio rekord kao najviši izabrani hrvatski ''pick'' u povijesti. Njega su kao četvrti izbor izabrali Phoenix Sunsi, čime je za jedno mjesto nadmašio Marija Hezonju od godinu prije. Hrvatska u njega polaže velike nade, najmlađi je igrač u NBA-u i pred njim je svijetla budućnost. Samo da ne ostane vječiti talent.

Pod manjim pritiskom, ali s dobrim potencijalom, s obzirom na ono što o njemu misli struka, je Ivica Zubac. Centar Lakersa koji je izabran u drugoj rundi kao 32. ''pick''. Luke Walton će mu s vremenom dati šansu, a onda je sve na njemu.

S druge strane, Ante Žižić ostao je još jednu sezonu u Ciboni. GM Celticsa Danny Ainge smatra da je ''najbolji centar kojeg je vidio u Europi'', a njegovo mišljenje puno znači. Boston je klub koji ima strpljenja s mladim igračima.

Durant i Warriorsi

Prelazak Kevina Duranta u ponajbolju momčad NBA-a Golden State Warriorse, koji su protekle sezone sa 73 pobjede u regularnom dijelu srušili rekord Bullsa iz 1996., podigao je puno prašine i izazvao dvojaka mišljenja. Kod jednih lavinu nezadovoljstva i razočaranja, a kod drugih veselje i odobravanje. Jedna i druga strana imaju svojih argumenata, ali u samom potezu nema ništa nelegitimno. Bez obzira što je izabrao onu ''ako ne možeš protiv njih, pridruži im se''.

Može se raspravljati jedino o tome što je ostavio iza sebe, o odanosti klubu i činjenici kako još nije bilo kasno da s Oklahomom dođe do titule, no Durant je prelomio. Je li bio u pitanju odnos s Westbrookom, neostvareni ciljevi s Thunderom, nezadovoljstvo svojim statusom ili sve pomalo, možda nikad nećemo potpuno saznati.

Jedno je jasno, sudit će ga po uspjesima s novom momčadi i tu neće više imati popusta. A rekord Warriorsa teško da će tako brzo biti srušen, 2016. su ipak po nečemu ušli u legendu. Izdržali su u uraganskom ritmu od prve do posljednje, 82. utakmice.

Odlazak velikana (Bryant, Duncan, Garnett, Diamantidis)

Godina 2016. ostat će u sjećanju i kao specifična po tome što se od aktivnog igranja košarke oprostilo nekoliko velikana. Možemo komotno reći da su NBA napustila tri superstara koja su obilježila ligu posljednjih 20 godina. Tri buduća ''Hall of Fame'' igrača koji zajedno imaju 11 naslova. O brojkama nećemo ni pričati. Postigli su gotovo sve što su mogli, a svaki je na svoj način ostavio neizbrisiv trag.

Bryant je imao pravu oproštajnu turneju, dok su njegovi kolege Duncan i Garnett otišli u puno većoj tišini, ali ništa manje zaslužni za popularizaciju košarke i njenu veličinu. Sva trojica su bila posebna i sigurni smo da će svima nedostajati, voljeli ih ili ne. Europsku košarku, je, pak, osiromašio Dimitris Diamantidis, još jedan univerzalni igrač koji se nije volio isticati pred kamerama. Poput Timmyja. Obojici je zajedničko da su tijekom cijele karijere suigrače činili boljima.

Olimpijske igre

Nadamo se da hrvatska košarkaška reprezentacija nije plesala jedno ljeto. Podvig koji je napravila tijekom kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Torinu, a potom i na samim Igrama svakako je za respekt. Vratilo je nadu u bolje sutra, ali da bi se zadržao kontinuitet, potreban je mukotrpan rad. I kemija, ona na čijem se valu jahalo u Riju i koja je prikovala gledatelje uz male ekrane. Hrvatska je konačno izgledala kao momčad, a to je prvi preduvjet za velike stvari.

Pohvale idu i izborniku Petroviću, čovjeku koji nosi breme još od kobnog Eurobasketa u Turskoj. Nažalost, nije uspio proći Srbiju u četvrtfinalu, a trenutno nije siguran ni hoće li voditi reprezentaciju na Eurobasketu 2017. Zaslužio je da bude u užem krugu kandidata, no odluka se ne smije donijeti samo na osnovu jedne akcije. U pitanju je puno više od osobne promidžbe.

Povratak A1 lige

Od ove sezone hrvatska košarkaška A1 liga igra se novom formatu, a nakon dugo vremena u njoj sudjeluju i najbolji hrvatski klubovi iz ABA lige. Međutim, zasad je ona izazvala dosta pomutnje i polemika.

Na službenim stranicama HKS-a objavljeno je kako je porasla gledanost natjecanja, ali nju savez na velikoj većini utakmica nije ni vodio. S druge strane, puno je odgoda utakmica i malo treninga, a u tome prednjače Cibona i Cedevita, s obzirom da u isto vrijeme igraju tri natjecanja. A to najmanje pomaže samim igračima. Takav sistem dugoročno nikome ne ide na ruku.

Rekordan broj hrvatskih igrača u NBA-u

Hrvatska je u novu NBA sezonu ušla s rekordnim brojem igrača – šest. U svjetskim okvirima samo pet zemalja ima veći broj košarkaša u najjačoj ligi svijeta. I to nešto govori, barem što se tiče talenta. Od te šestorice, svi osim Rudeža mogu još godinama participirati u NBA-u. Možda nekima nije krenulo prema očekivanjima (prvenstveno Hezonji), ali vrijeme je na njihovoj strani. Rad, rad i samo rad jedini je način da se izbore za minutažu i povrate/dobiju povjerenje trenera. Drugog recepta nema.

Dominacija i transfer Ante Žižića

Ovu godinu po mnogo čemu će pamtiti Ante Toni Žižić. Od nagrade ''Najveće nade'' ABA lige, konflikta s Acom na početku priprema za reprezentaciju, NBA drafta na kojem su ga izabrali Boston Celticsi (23. ''pick'' prve runde) i dominacije u regionalnoj ligi do odlaska u tursku Darussafaku.

Žižić je ove sezone upisao je monstruozni ''double-double'' (37-20) protiv MZT-a, a Cibonu je napustio kao prvi strijelac i skakač ABA lige te kao vodeći u ukupnom poretku za najboljeg igrača. Dokaz je to kako je stiglo vrijeme za iskorak na veću scenu, a od sljedeće godine svakako bi morao postati i sastavni dio reprezentacije. Radi se o jednom od najvećih dragulja hrvatske košarke.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider