Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Velika šansa

Pet razloga zašto je utakmica jako bitna! Mogu li bez Perišića i hoće li debitanti pokrpati rupe u obrani?

Hrvatska reprezentacija u devetom pokušaju tražit će pobjedu protiv Francuske…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija u drugom kolu skupine A1 Lige nacija igra protiv Francuske na Poljudu. Izravan prijenos gledajte večeras na Novoj TV i gol.hr-u od 20.45, a od 20 sati počinje naša specijalna emisija.

Hrvatska će u devetom pokušaju loviti prvu pobjedu protiv Francuske, koja je uz Brazil i Portugal jedina reprezentacija koju nije uspjela pobijediti. Omjer je katastrofalan za Hrvatsku. Francuzi imaju šest pobjeda, a dvaput je bilo neriješeno. Najviše peku porazi u polufinalu i finalu svjetskih prvenstava 1998. i 2018.

Dosta promjena uoči utakmice s Francuzima

Obje reprezentacije startale su s porazima u Ligi nacija, i to na domaćim terenima. Francuska je u Parizu kao branitelj naslova izgubila od vrlo dobre Danske, i to tijesno, dok je Hrvatska u Osijeku doživjela debakl protiv Austrije, statusno solidne reprezentacije, ali koja posljednjih godina nema neke značajnije rezultate, poput recimo Danske.

Ako promotrimo rezultate i još više igre hrvatske reprezentacije u prethodnim izdanjima Lige nacija, poraz od Austrije i nije neko preveliko iznenađenje. Međutim, iznenađujući je način na koji su Vatreni izgubili. Tako lošu igru ipak je malo tko mogao očekivati.

Pet razloga zašto je utakmica s Francuzima jako bitna

Naravno da Hrvatska ne bi smjela tako olako rasprodavati teško stečeni ugled. To je već otrcana fraza, ali drži vodu. Od ugleda je važnije to da rezultati u Ligi nacija nisu tako nebitni kao što bi se na prvu mogao steći dojam.

Prvo: ispadanjem iz elitne skupine Vatreni se neće riješiti Lige nacija. Dapače, tek onda im slijede teške muke. Ako nemaju motiva igrati protiv najjačih europskih reprezentacija, kako će imati volje i želje igrati protiv osjetno slabijih momčadi u drugom razredu Lige nacija? Kome će se to dati gledati, a o prihodima HNS-a da ne govorimo.

Drugo: Liga nacija je bitna i zbog kvalifikacija za Euro 2024. Ako Hrvatska završi kao najlošije trećeplasirana reprezentacija, a kako je krenula u natjecanje, to izgleda sasvim moguće, izgubit će status nositelja i bit će joj otežan plasman na Euro.

Treće: utakmice u Ligi nacija zamišljene su prije svega kao priprema za Svjetsko prvenstvo u Kataru jer poslije neće biti prilike za veće uigravanje i isprobavanje. Na Mundijal se ide praktički izravno s ligaških terena.

Vatreni navikli na poraze protiv velikih. To se mora prekinuti

Bit će vremena samo za jednu prijateljsku utakmicu, a Hrvatska je izabrala gostovanje u Rijadu kod Saudijske Arabije. Šteta bi bilo propustiti šansu za uigravanje i podizanje morala. Pobjednički mentalitet teško se stiče, ali lako se gubi.

Četvrto: nije nebitno to što se Vatreni počinju navikavati na poraze protiv najjačih reprezentacija kao magarac na batine. To pod hitno treba prekinuti.

Kapetan Modrić i izbornik Dalić najavili utakmicu s Francuskom

Vatreni od Svjetskog prvenstva u Rusiji imaju samo jednu pobjedu protiv reprezentacija koje spadaju u deset najboljih FIFA-ine ljestvice. Naime, pobijedili su Španjolsku u prvom izdanju Lige nacija. U Ligi nacija imaju omjer od čak osam poraza, dvije pobjede i jednog remija.

Ako tome dodamo poraze od Engleske i Španjolske na Euru, doći ćemo do brojke od osam uzastopnih poraza od reprezentacija koje spadaju među deset najboljih na FIFA-inoj ljestvici.

Ima li Hrvatska širinu ili nema?

U posljednjih 12 utakmica s reprezentacijama iz svjetskog vrha Hrvatska je upisala tek jednu pobjedu, spomenutu protiv Španjolske, te je izgubila čak devet puta.

Peto: sezona je doista bila naporna, noge su teške, ali tako je svima i stoga su takva opravdanja vrlo tanka.

Često od samih aktera možemo čuti kako Hrvatska ima izrazito kvalitetan, da ne kažemo svjetski kadar, više nego dovoljnu širinu i izbor. Ako je tako, u čemu je problem? 

Liga nacija je savršena prilika da se to pokaže i dokaže. Utakmica protiv Austrije demantirala je takve navode jer je bilo lako uočljivo koliko nedostaju Ivan Perišić i Luka Modrić.

Je li moguće da su Vatreni bez njih dvojice u prvom sastavu toliko slabiji da nisu u stanju odigrati barem al pari utakmicu s jednom Austrijom? Čini nam se da to ipak nije tako, ali treba to dokazati.

Vatreni moraju dokazati da mogu i bez Perišića

Nova šansa bit će već protiv Francuske. Doduše, u prvu postavu se vraća Modrić, ali neće biti Perišića, krilnog napadača koji stvara dramatičnu razliku, možda i najboljeg igrača Vatrenih posljednjih godina. Treba pokazati da se može i bez njega.

Nisu ni Francuzi u idealnom tonusu. Tricolori također imaju jako puno problema, na Poljud će istrčati u prošaranom sastavu, čini se da će igrati bez najvećih zvijezda.

Mogu li Vatreni pobijediti Francuze u Splitu?

Ukupno glasova:

Suočen s brojnim izostancima, Didier Deschamps mogao bi ponovno promijeniti sustav igre, ističu francuski mediji.

Na zatvorenom treningu u Splitu Deschamps je navodno uigravao postavu s četiri igrača u zadnjoj liniji: Pavard, Saliba, Kimpembe i Digne. Kimpembe će ponijeti kapetansku traku.

Očekuje se puno promjena u prvih 11. Maignan mogao bi na vrata umjesto Llorisa. Mbappe i Benzema imaju problema s ozljedama i mogli bi ih zamijeniti Nkunku i Ben Yedder. Što se tiče veznog reda, postoje dvojbe oko Tchouamenija i Guendouzija. Deschamps navodno razmišlja da na lijevu stranu postavi Rabiota.

Francuzi imaju puno problema, to je velika šansa

Uglavnom, Francuzi će istrčati u prošaranom sastavu i to je možda dobra šansa za Vatrene da ih konačno pobijede. Izbornik Dalić najavio je moguću postavu, ali ipak nije sasvim otkrio karte.

''Branit će Livaković, dogovor je da on brani drugu i treću. Desni bek je Juranović, Šime će možda biti spreman za Dansku ili Francusku u gostima. Lijevi bek Sosa ili Barišić. Na stoperu ide Erlić, Vida je spreman, i Šutalo. Brozović, Kovačić i Modrić u vezi, Brekalo, Majer, Kramarić ili Budimir, to su naša razmišljanja", rekao je dan prije susreta Dalić.

Postava Vatrenih: Debitantima vatreno krštenje 

Dakle, jasno je da će Hrvatska igrati s četvoricom u zadnjem redu, u sustavu 4-2-3-1, koji se lako transformira u 4-3-3.

Najveća enigma je tko će igrati na mjestu centralnih braniča. Hoće li Dalić gurnuti u vatru Domagoja Vidu ili Josipa Šutala ako pretpostavimo da je prema slijedu izjave Martin Erlić sigurnija prognoza? Obrana je protiv Austrije puštala na sve strane. Mogu li debitanti pokrpati rupe? 

U svakom slučaju, bio to Erlić ili Šutalo, imat će vatreno krštenje. U debiju odmah na svjetske prvake. Nadajmo se da neće biti odveć impresionirani i da će ispuniti očekivanja. Druga dilema je Kramarić ili Budimir u vrhu napada. Vjerojatnije je da će od prve minute krenuti Kramarić.

Hrvatska postava mogla bi ovako izgledati:

Livaković – Juranović, Erlić, Vida (Šutalo), Barišić – Brozović, Kovačić – Majer, Modrić, Brekalo – Kramarić (Budimir).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider