Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Vatreni za čast i obraz

Hrvatska postava iskupljenja: Ljutiti Dalić sve je vidio, evo kome ide na brk Lovrenova bukvica

Hrvatska će reprezentacija protiv Francuske u Parizu tražiti iskupljenje za debakl u Portu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon blamaže u Portu Vatreni večeras imaju popravni ispit na Stade de Franceu u drugom kolu Lige nacija.

Utakmicu Francuska - Hrvatska gledajte uživo na gol.hr-u i Novoj TV već od 20:00, kada počinje specijalna emisija.

Jasno je da nitko ne može jamčiti pobjedu, ta ide se na noge svjetskim prvacima, po mnogima i dalje najjačoj reprezentaciji svijeta, ali pristup mora biti puno bolji nego protiv Portugala. To se može obećati.

Iskrenim i pomalo gnjevnim nastupom Dejan Lovren načeo je temu pristupa nakon utakmice u Portu.

Lovrenova bukvica

"Čeka nas teška utakmica. Ako se netko umorio večeras, neka preskoči Francusku. Ovo moramo popraviti, ne možemo ovako završiti Ligu nacija. To je neprihvatljivo", kazao je s ljutitim izrazom lica.

Lovrenove grimase sve su rekle. Najradije bi potegao iskrivljene glagole, ali nije baš mogao u kameru. Jedan od senatora nije nikoga izrijekom prozvao, ali može se pretpostaviti na koga je mislio.

gol expired Sve utakmice Hrvatske i Francuske: Vatreni još čekaju pobjedu, dva poraza posebno bole divider

To su veznjaci i posebice napadači. Neki od njih premalo su pomagali obrani. Da se ne igramo skrivača, Ante Rebić ponajviše je zaboravio na obrambene zadatke. Nije se baš ubio u pomaganju beku na svojoj strani. Od njega se očekuje iskupljenje na Stade de Franceu.

Josip Brekalo više se trsio, što je i normalno jer je mlađi, novi je prvotimac, no ni bek na njegovoj strani nije imao previše koristi.
Defenzivna igra nije mu jača strana, to je jasno, Brekalo je ipak krilni napadač, no mora popraviti taj segment igre ako želi napredovati u karijeri, jednako kao i realizaciju. Brekalo se više ne može vaditi na mladost, to je vrijeme prošlo, konkurenti čekaju kao zapete puške.

Nije bilo suradnje

Nikola Vlašić u defenzivi je slabo sudjelovao, kretanje bez lopte nije mu bilo na razini. On igra okomito, što je dobro, ali mora popraviti kombinatoriku i više sudjelovati u razigravanju. Od najisturenijeg Kramarića i ne očekuje se previše angažmana u fazi obrane. Možda je previše carinio loptu, ali nije baš imao ni adekvatnu potporu. Suigrači su mu se slabo otvarali.

Jedvaj i Barišić nisu bili na razini, nije bio nitko, ali teško je držati bokove protiv momčadi tipa Portugala kada vam premalo pomažu suigrači. Ni defenzivni veznjaci nisu pomagali, što im je osnovni zadatak. Kovačić i Pašalić izgledali su izgubljeno. Kao da nisu znali što trebaju igrati, što se od njih očekuje.

gol expired Koeman uvodi promjene: Nova formacija Barcelone i uloga za Messija, traže se Xavi i Iniesta divider

Pašalić nije vičan poziciji defenzivnog veznog, a Kovačić voli uz sebe imati fizički moćnog, obrambeno orijentirano veznjaka. Onda on ima više slobode za kreaciju prema naprijed.

Nije bilo udvajanja, nije bilo suradnje, nije bilo praćenja do kraja kada se preuzme igrač, nije bilo duel-igre. Sve je to bilo mlako i mekano. Zbog toga su Portugalci prolazili kako su htjeli.

Dalić je sve vidio, nema više lutanja

S igračima koji su bili na terenu nije bila pogođena ni taktika. Izrazito ofenzivna postava trebala bi igrati ofenzivno, zar ne? Izbornik mora znati kakve igrače ima na raspolaganju, jesu li polivalentni, mogu li igrati na pozicijama koje ne igraju u klubovima…

Nema reprezentacije u kojoj svi igrači igraju na pozicijama koje igraju u klubovima. Kako bi inače Brazil ili Njemačka u najjačim izdanjima sastavljali reprezentaciju? Kako bi potrpali sve zvijezde u istu momčad ako nisu u stanju igrati na više pozicija. Nerijetko su klasične desetke držale bekovske pozicije. Što reći o Brehmeu, Matthaesu, Junioru ili Leonardu?

gol expired Đoković stao u obranu sutkinje i poslao važnu poruku svojim fanovima: ''Molim vas, zapamtite to'' divider

Igrali su sve što je bilo potrebno, samo nisu stajali na vratima. Ali to su bile svjetske klase koje su mogle igrati baš sve što požele. Pa i Mario Stanić kao napadač je igrao desnog beka, zar ne? Zar i Ivan Rakitić nije igrao posve nešto drugo u Barceloni u odnosu na Sevillu?

Svi kombiniraju i kemijaju, no mora postojati neki okvir znanja o mogućnostima igrača. Vjerujemo da je Dalić dobio uvid tko što točno može i koji su im limiti.

Na sinoćnjoj press-konferenciji jasno je dao do znanja da neće biti više lutanja i traženja, što znači da je vidio sve što je želio vidjeti. Iz svake izjave osjeti se da je izbornik razočaran i jako ljutit.

Vatreni za čast i obraz u Parizu

Naravno da mu je teško pao debakl protiv Portugala. Svjestan je da se ne smije olako rasprodavati ugled svjetskih viceprvaka, pa i njegov ugled kao izbornika srebrnih iz Rusije.

Izbornik je sigurno poradio na dizanju adrenalina, a i Vatreni su takvi da najbolje igraju kada su u fazi inaćenja.

Pretpostavljamo da će biti znatno više žara i agresije u igri Vatrenih. Onako mlako izdanje iz Porta ne smije se više nikada ponoviti.

gol expired Otkriveni francuski planovi: Ovo je momčad koja će se suprotstaviti Hrvatskoj! Deschamps sve promiješao divider

Dalić će ovaj put izvesti na teren mnogo uravnoteženiju i izbalansiraniju momčad. Brozović i Perišić gotovo sigurno vraćaju se u prvi sastav, a u špicu bi od prve minute mogao zaigrati i Petković.

Šteta što Šime Vrsaljko ne može, već se vratio u Madrid. Jedvaj će morati podignuti razinu igre. Od njega se ne očekuje da probija i centrira, ali u obrani mora „mesti“.

Barišić može proći, ima hitrinu i centaršut, ali treba poraditi i na igri u obrani. Bekovima je obrana ipak glavni zadatak. Prema posljednjim informacijama upitan je za Francuze. Ima problema s ozljedom. Ako ne bude mogao, igrat će Melnjak. 

Postava iskupljenja

S više koncentracije morat će igrati i stoperi, posebice Vida, koji je daleko od ruskog izdanja i možda će umjesto njega zaigrati Čaleta-Car, koji igra u Marseilleu i dobro poznaje francuske igrače. Dalić možda priprema i izneneđenje na desnom boku. Možda uskoči Uremović umjesto Jedvaja.

Kod Tricolora neće biti njihova superstara Mbappea, što je olakotna okolnost, no Francuzi imaju veliku širinu, pravi arsenal kvalitetnih igrača.

Fizički su moćni, tehnički odlični. Protiv Švedske nisu odigrali ništa posebno, izvješća kažu da je to bila njihova ispodprosječna partija, a opet su pobijedili.

gol expired Koje promjene sprema Dalić? Opet je ostao bez važnog aduta, pravu zamjenu nema divider

Deschamps priprema neke promjene, hoće li igrati s trojicom ili četvericom odostraga i nije tako bitno za Vatrene. Mnogo je važnije da pristup bude pravi, a koncentracija maksimalna.

Ako misle popraviti dojam, od prve minute morat će ići na nož. Kad se loše uđe u utakmicu, obično nema povratka, pogotovo kad se igra protiv najjačih suparnika. Utakmica u Portugalu najbolji je primjer.

Moguća hrvatska postava:

Livaković – Jedvaj (Uremović), Lovren, Vida (Ćaleta-Car), Barišić? (Melnjak) – Brozović, Kovačić (Badelj) – Rebić, Vlašić, Perišić – Petković (Kramarić).

Što Francuzi spremaju za Hrvatsku?

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider