Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
od Thurama do Mbappea

Sve utakmice Hrvatske i Francuske: Vatreni još čekaju pobjedu, dva poraza posebno bole

Hrvatska će tražiti prvu pobjedu protiv Francuske na Stade de Franceu, mjestu gdje su se ove dvije reprezentacije prvi put susrele.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Baš kao i protiv Portugala, hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije slavila niti protiv Francuske. U šest međusobnih susreta upisali smo četiri poraza te dva remija, uz razliku pogodaka 5:13.

Hrvatska je protiv europskog prvaka Portugala u šest susreta upisala pet poraza i remi, dok je protiv svjetskih prvaka Francuza u šest dvoboja upisala četiri poraza i dva neodlučena susreta.

Novi susret Francuska - Hrvatska gledajte uživo na gol.hr-u i Novoj TV od 20:00, kada počinje specijalna emisija.

Prvi i posljednji hrvatsko-francuski okršaj najviše pamtimo. Oba su sa svjetskih prvenstava, a nažalost obje smo utakmice izgubili. Posljednja posebno boli jer je to bilo finale u Rusiji.

gol expired Hrvatska doživjela novi poraz: Francuzi nam kao i u finalu SP-a opet zabili četiri pogotka divider

Vatreni i Tricolori premijeru su imali u polufinalu SP-a 1998. godine na stadionu Stade de France, a domaćin je slavio s 2:1. Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim Tricolori su uzvratili s dva gola Liliana Thurama.

Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerova gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu.

Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

gol expired Otkriveni francuski planovi: Ovo je momčad koja će se suprotstaviti Hrvatskoj! Deschamps sve promiješao divider

Nakon pariške drame uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3:0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2:0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2:2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48'-11m) i Dade Prše (52). No u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0:1).

Zlatko Dalić Dalić najavio utakmicu s Francuskom, otkrio dio planova: Istaknuo ključnu stvar koju treba popraviti divider

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Posljednji put Hrvatska i Francuska igrale su 15. srpnja 2018. u finalu svjetskog prvenstva u Rusiji, a Francuska je pobijedila 4:2.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1:1 poravnao je Ivan Perišić u 28. Novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku Galski pijetlovi preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva 4:1. Na konačnih 4:2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider