Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Trebat će i malo sreće

To tretiraju kao čudo, ali Vatreni moraju biti oprezni: Upozorenje koje zahtijeva punu mobilizaciju

Hrvatskoj u posljednjem kolu kvalifikacija treba bod za siguran plasman na Euro…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska u Cardiffu nije iskoristila prvu meč-loptu za plasman na Euro 2020. Ako ubrojimo i kiks protiv Azerbajdžana, može se reći da nije iskoristila drugu meč-loptu, kako je to sam konstatirao izbornik Zlatko Dalić. Druga ili, ako želite, treća-meč lopta, bit će i posljednja šansa da se Hrvatska izravno plasira na Euro.

Kolike su šanse da će je iskoristiti? Kladionice kažu – ogromne. Okladu da će se Hrvatska izravno plasirati na Euro kao prva u skupini najveće svjetske kladionice plaćaju mizerno. Koeficijenti se uglavnom vrte između 1,08 i 1,17, a da će biti među prve dvije reprezentacije u skupini koeficijenti su ponegdje samo 1,01. Dakle, i za kladionice bi bilo veliko iznenađenje, praktički čudo da Hrvatska ne ode na Euro.

gol expired Giggs otkrio kako je njegov igrač glumio da mu je loše, a od Hrvatske traži pomoć divider

Hrvatska je prva na ljestvici s 14 bodova, ima dva boda više od drugoplasirane Mađarske, četiri više od trećeplasirane Slovačke i šest više od četvrtoplasirnog Walesa. Hrvatska u posljednjem kolu dočekuje Slovačku na Rujevici i treba joj minimalno remi kako bi osigurala prvo mjesto u skupini i izravan plasman na Euro. Čak i ako izgubi, može se nadati prolazu dalje, no ne želimo ni zamisliti takvo iskušavanje sreće.

Vatrene u tom slučaju mogu spasiti Azeri Nikole Jurčevića ako otkinu bodove Slovacima u njihovu zadnjem kolu ili ako Wales na domaćem terenu ne izgubi od Mađarske, što je mnogo vjerojatnije.

Teoretski se može zatvoriti krug od tri momčadi s 14 bodova. Na kraju kvalifikacija samo Hrvatska, Slovačka i Wales mogu u teoriji imati 14 bodova. Hrvatska bi u tom krugu bila najbolja. Budući da je ostvarila dvije pobjede u međusobnim ogledima, na maloj tablici imala bi najviše bodova.

gol expired Velšani ružno skandirali ozlijeđenom Modriću, komentator Sky Sportsa se ispričavao u prijenosu divider

Ide joj u prilog i to što će u međusobnom skoru najvjerojatnije biti bolja i od Slovačke i od Walesa, što je bitno ako završi bodovno poravnata samo s jednom od te dvije reprezentacije. Ne kažemo sigurno jer Slovačka u teoriji može pobijediti Hrvatsku s većom razlikom nego što je izgubila u Trnavi. To bi tek bilo svjetsko čudo.

Slovačka drugi favorit po kladionicama

Za kladionice je drugi favorit za prvo mjesto Slovačka. Možda je to naoko paradoksalno jer Slovaci gostuju kod Hrvatske i kladionice im ne daju prevelike šanse.

Međutim, Slovaci u teoriji sve drže u svojim rukama. Ako pobijede Hrvatsku i Azerbajdžan u preostale dvije utakmice, bit će prvi u skupini. Koeficijent na prvo mjesto Slovačke vrti se između 7,5 i 11, a da će proći skupinu oko 2,25.

S druge strane, Mađarska i Wales ovise o Hrvatskoj i moraju se nadati da Slovačka neće pobijediti na Rujevici kako bi prošli dalje. Da Slovaci neće pobijediti Hrvatsku, izgleda mnogo vjerojatnije, no treba uzeti u obzir da u njihovoj međusobnoj utakmici u posljednjem kolu može izaći remi koji bi odgovarao Slovacima.

gol expired Početnička reakcija Vatrenih vratila Wales: Modrić se žrtvovao, Lovren stavio Dalića na muke divider

Mađari treći favorit

Da će biti prva u skupini, na Mađarsku je koeficijent između 15 i čak 51. Da će proći dalje, koeficijent je oko 2,50. Wales ne može biti nikako prvi, ali može proći skupinu. Koeficijent se vrti oko 3,50.

Dakle, iz ove perspektive gledano, mnogo toga mora se poklopiti da Hrvatska ne završi natjecanje po skupinama na jednom od prva dva mjesta. Međutim, mora se imati umu da bi se situacija stubokom okrenula ako bi Slovačka kojim slučajem slavila na Rujevici. Percepcija situacije okrenula bi se za 180 stupnjeva.

Naime, taj bi rezultat vjerojatno demoralizirao Velšane, kojima bi postalo jasno da teško mogu izboriti izravan odlazak na Euro. Morali bi pobijediti Mađarsku u posljednjem kolu i nadati se da Slovačka neće pobijediti Azerbajdžan na svojem bunjištu. A vjerojatnost da Slovačka neće pobijediti Azerbajdžan i nije baš prevelika, zar ne?

Obje utakmice igrat će se u isto vrijeme i lako se može zamisliti scenarij prema kojem Slovačka na poluvremenu vodi protiv Azerbajdžana dva ili tri gola razlike, a Mađarska u Walesu drži nulu.

gol expired Ljutiti Lovren ispričao što mu je rekao sudac kod gola Walesa: "Pa zašto onda nije svirao prekršaj?" divider

Što bi se dogodilo u nastavku utakmice u Walesu, možemo samo naslutiti, no jasno je da Velšani i ne bi imali previše motiva. U takvim okolnostima pobjeda Mađarske ne bi bilo neko preveliko iznenađenje.

Taj crni scenarij je upozorenje Vatrenima da se ne igraju žigicama i da protiv Slovaka uđu maksimalno motivirani i koncentrirani. Treba igrati na pobjedu, a ako izađe remi, opet će biti dobro. Situacija nije bezazlena.

Treba imati u vidu da će Vatreni tu utakmicu igrati bez standardnog stoperskog para Vida – Lovren, što nije baš ugodna informacija za izbornika Dalića. Stoga je potrebna maksimalna mobilizacija.

Najbolji trenuci s utakmice

Valjda neće biti ozljeda ključnih igrača

Trebat će i sreće da se ključni igrači u međuvremenu slučajno ne ozljede. Posljednjih mjeseci takve stvari su se gotovo redovito događale. Valjda je došao kraj pehovima. Najvažnije je da Luka Modrić brzo prebrodi ozljedu koju je zaradio u Cardiffu i da ostane zdrav do 16. studenog i utakmice sa Slovačkom.

Ne treba naglašavati koliko bi se situacija zakomplicirala ako kapetan kojim slučajem ne bude na raspolaganju. Treba biti oprezan, ali nema razloga za paniku. Hrvatska vrlo dobro stoji na ljestvici, sve ima u svojim rukama, odlučujuću utakmicu igra na svojem terenu, čak i bez nekoliko bitnih igrača kvalitetnija je od Slovačke i stoga ne čudi što je za sve veliki favorit.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider