Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
rijetkima je to uspjelo

Najteži porazi Hrvatske: Vatreni ne pamte potop poput onog u Elcheu

Do utorka navečer hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije izgubila ni s pet golova razlike.

Stipe Antonijević (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Koliko je jučerašnji poraz 6:0 od Španjolaca težak, svjedoči i 28 godina duga povijest Vatrenih. Naime, do utorka hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije izgubila ni s pet golova razlike, dok je samo jednom u svojoj povijesti ostala zaleđena na -4.

Dogodilo se to 2009. godine na Wembleyju. Engleska je tada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici pregazila izabranike Slavena Bilića s 5:1, što je do jučer bio najteži poraz Vatrenih u povijesti. Dvaput su nam zabijali Lampard i Gerrard te jednom Wayne Rooney, dok je počasni pogodak za Hrvatsku potpisao Eduardo.

Pogledajmo tko je tada počeo utakmicu: Na golu je bio Vedran Runje, u zadnjoj liniji startali su redom Srna, Križanac, Šimunić i Pokrivač, četvorica u vezi bili su Mandžukić, Vukojević, Kranjčar i Pranjić, dok su u napadu krenuli Eduardo i Olić.

U neslavnom rekordu, koji je bio aktualan punih devet godina, od trenutačnih reprezentativaca sudjelovao je jedino Ivan Rakitić, koji je ušao na poluvremenu.

Dvaput je dosad Hrvatska poražena i rezultatom 4:1. Onaj bolniji od ta dva poraza također su potpisali Englezi, i to u istim kvalifikacijama samo godinu prije. Željni osvete nakon što su im Vatreni uskratili igranje na Euru u Austriji i Švicarskoj, nogometaši Tri lava protutnjali su Maksimirom uz hat-trick Thea Walcotta i jedan gol Waynea Rooneyja. Počasni pogodak za Bilićevu momčad zabio je Mandžukić.

Onaj drugi poraz Vatrenih rezultatom 4:1 datira još iz 1994. i prijateljske utakmice sa Slovačkom u Bratislavi. Izbornik je bio Ćiro Blažević, a jedini strijelac za Hrvatsku Joško Popović.

Listu najslabijih predstava Vatrenih zatvaraju 4 poraza rezultatom 3:0. Tri su zabilježena u prijateljskim utakmicama, a jedan na Europskom prvenstvu.

Baš taj dogodio se 1996. na Euru u Engleskoj, kada je izbornik Blažević protiv Portugala izveo kombiniranu momčad nakon osiguranog prolaska skupine.

Ćiro je bio izbornik i u prvom od tri prijateljska poraza - 1999. je u Saint Denisu izgubio 3:0 od Francuske.

Jedini domaći poraz tim rezultatom na klupi Hrvatske doživio je Slaven Bilić: 2008. na Poljudu od Vatrenih bolja je bila Nizozemska.

A najsvježiji poraz 3:0 u prijateljskim utakmicama kao izbornik potpisuje Ante Čačić. Prije samo godinu i devet mjeseci, Vatrene je u Tallinnu s tri gola deklasirala slabašna Estonija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider