Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Iz ljutitog Dalića i Vatrenih proključao inat: Kada tako izgaraju, navijači to vide i nagrade, a zvižduci očito imaju učinak

Nakon loše igre i visokog poraza od Austrije u Gradskom vrtu hrvatska reprezentacija pribrala se i dobro reagirala na kritike odigravši vrlo dobru partiju protiv Francuske....

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Proključalo je iz izbornika nakon remija s Francuskom na Poljudu. Daliću su očito jako zasmetali zvižduci u Gradskom vrtu. Pali su mu u najtežem trenutku. Iako je sakrivao emocije nakon smrti oca, ipak se vidjelo koliko mu je teško.

Navijači su reagirali onako kako obično reagiraju – instinktivno. Bio je to više izražaj razočarenja nego neke duboke kritike. Kada se u Slavoniji zviždi Vatrenima, onda se lako može zaključiti što je posrijedi. Pa valjda nema dileme da tamo oduvijek imaju ogromnu podršku, kao uostalom i diljem Hrvatske.

Vatreni su hrvatska institucija koja se najviše voli

Nisu li se Poljud i Split praktički donedavno najviše spominjali u negativnom kontekstu spram podrške Vatrenima, a svi smo znali da je to promašena priča. Hrvatski narod živi s hrvatskom reprezentacijom u svakom kutku Lijepe naše. Vatreni su hrvatska institucija koja se najviše voli. Sportska svetinja bez premca.

Da su navijači brzo zaboravili havariju u Osijeku, pokazali su krcati Poljud i doista sjajna, inspirativna, baš motivirajuća atmosfera. Puno je ljudi koji su bili i u Gradskom vrtu i na Poljudu. U čemu je najveća razlika? U igri i pristupu. Ništa drugo.

Martin Erlić Debitant u dresu Vatrenih oduševio igrom, propustio bratovu svadbu: ''Živim za Hrvatsku'' divider

Kada je takav pristup, kada se tako izgara, onda ni negativan rezultat neće pokvariti raspoloženje. Reakcija momčadi i stožera bila je vrhunska.

Nitko nije ni sumnjao u karakter Vatrenih. Navijači dobro znaju da ih katkad treba izazvati kako bi ispravno reagirali. Jednostavno, takav je naš mentalitet. Bez kritike teško se postiže adekvatan podražaj.

Zvižduci u Osijeku kao motivirajući efekt

Previše milovanja i bučnih fanfara obično izazove negativni efekt. Opuštanje i sindrom "lako ćemo". Nakon salve kritika kod Vatrenih je proradio inat ili dišpet, nazovite to kako hoćete, svejedno je.

Ništa ne mijenja to što su Francuzi istrčali u B postavi. Uostalom, i Hrvatskoj su nedostajali neki važni igrači, prije svih Ivan Perišić, koji za Vatrene više znači od Kyliana Mbappea za Tricolore. Ne kažem da je Perišić bolji od Mbappea, nego da je za hrvatsku igru značajniji. Francuska može sastaviti tri vrhunske reprezentacije i svakog odmijeniti, dok Hrvatska to ipak ne može.

Jeste li zadovoljni bodom protiv Francuske?

Ukupno glasova:

Kada joj nedostaje netko od ključnih igrača, to se osjeti, a pogotovo kada nema na dispoziciji vjerojatno najboljeg i najopasnijeg igrača u posljednje tri-četiri godine.

Hrvatska je odigrala vrlo dobro. Bod nije jedva izvukla, već osvojila. Remi je najrealniji ishod sinoćnje utakmice. Jako je važan za povratak dobre atmosfere i bildanja samopouzdanja.

Debitant oduševio

Čak i da je izgubila, moglo bi se reći da je utakmica izrodila neka nova pozitivna rješenja, prije svega u obrani, koja je protiv Austrije puštala na sve strane. Ovaj put bilo je puno bolje. Martin Erlić odigrao je vrlo dobro. Kako je igrao, nije se moglo zaključiti da je debitant. Upravo zato što je bio debitant nije pretjerano reći da je oduševio smirenošću i sigurnošću.

Igrači koji su ušli s klupe donijeli su puno energije, ali i podigli kvalitetu igre, koja je malo pala tijekom sredine drugog dijela. Nije neočekivano da je Andrej Kramarić dao ključan doprinos.

gol expired Francuski mediji razočarani Lukom Modrićem i zahvaljuju svojem heroju na sačuvanom bodu divider

Ante Budimir nije igrao loše, puno je pretrčao, fanatično se borio za svaku loptu, ali takva igra odnosi koncentraciju i utječe na smirenost u matnim situacijama. Kramarića ne prati bez razloga glas najboljeg realizatora u hrvatskoj momčadi. Puno je puta pokazao da je najsmireniji pred protivničkim vratima.

Lukavo je iznudio jedanaesterac, a onda ga na svoj šmekerski način pretvorio u pogodak. Kramarić nije pakleni centarfor, ali ipak je hrvatski igrač kojeg bi većina najradije vidjela da ima loptu u mrtvoj šansi.

Sučić pokazao vic

Veliki doprinos u lovu na izjednačenje dao je i Luka Sučić. Pogodilo se da je ušao umjesto Modrića i može se reći da je dostojno zamijenio kapetana.

Vidi se da Sučić ima taj šarmantni vic u igri. Kad god je dobio loptu u noge, nešto je napravio. I Vlašić i Pašalić i Oršić zaslužni su što je Hrvatska u završnici podigla intenzitet igre. U jednom trenutku činilo se da bi mogla napraviti potpuni preokret, a već u drugom sijevnula bi opasna akcija Tricolora kao upozorenje da će svako pretjerano otvaranje kazniti bez pardona.

Austrija - Danska Danska čeka Hrvatsku kao prva u skupini: Eriksen i društvo slavili u Beču divider

Reakcija hrvatske momčadi bila je odlična, no ne treba sada pretjerivati. Nema mjesta bilo kakvoj euforiji, nekom pretjeranom samozadovoljstvu. Osvojen je tek prvi bod, a već u petak slijedi novo veliko iskušenje. Nakon što je nokautirala Francusku u gostima, Danska je slavila i u Austriji. Pokazala je zašto je mnogi smatraju pritajenim favoritom Svjetskog prvenstva u Kataru.

Veliko iskušenje u Danskoj

Danci izgledaju i igraju jako dobro. Samopouzdanje im je golemo, a protiv Hrvatske će sigurno biti iznimno motivirani. Poraz u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji nije im izblijedio u memoriji. U petak će imati šansu za kakav-takav revanš.

Tek nakon utakmice s Danskom moći ćemo donositi neke konkretnije zaključke. Vidjet ćemo koju će postavu Dalić izvesti na travnjak. Jasno je da će morati neke igrače odmoriti, ali opet ne bi bilo dobro previše rotirati. Danci su preopasan suparnik da si možete dopustiti previše mijenjanja. To je luksuz koji se obično debelo plaća. Vatrene u Danskoj čeka veliko iskušenje.

Najbolji trenuci utakmice Hrvatska - Francuska 1:1


Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider