Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
igra se na "stadiončiću"

Vatreni čak 20 puta vrjedniji od Azera, no Hrvatska se već opekla u Bakuu

Hrvatska reprezentacija u prednosti je u odnosu na Azerbajdžan u apsolutno svim segmentima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometa reprezentacija do sada je odigrala tri utakmice protiv Azerbajdžana i pritom upisala dvije pobjede i remi uz razliku pogodaka 8:1. Večeras se u Bakuu odigrava nova epizoda ovog duela, a ulog su tri boda u borbi za plasman na Europsko prvenstvo iduće godine.

U prvom susretu igranom 13. listopada 2014. u Osijeku Vatreni su slavili 6:0, a strijelci su bili Andrej Kramarić (11), Ivan Perišić (34, 45), Marcelo Brozović (45+2), Luka Modrić (56-11m) i Rašad Sadigov (61-ag).

Azerbajdžan je već bio koban za Vatrene

Pobjedom protiv Azerbajdžana hrvatska reprezentacija tada je prvi put nakon 20 godina otvorila jedne kvalifikacije s tri pobjede, nakon što je u prva dva kola slavila protiv Malte (2:0) i Bugarske (1:0). Inspirirani sjajnom atmosferom s tribina osječkog stadiona Gradski vrt, izabranici Nike Kovača odigrali su sjajno, posebice prvo poluvrijeme, u kojem su zabili četiri gola.

gol expired VIDEO Neugodno iznenađenje u Azerbajdžanu: Hrvatska bez pobjede, ali Euro je i dalje blizu divider

Nažalost, uzvrat u Bakuu 3. rujna iduće godine nije ponudio dobre vijesti. Utakmica je završila 0:0, a Robert Prosinečki nadmudrio je Niku Kovača.

Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 17 udaraca i pet kornera, no nije uspjela slomiti obranu domaćina. U idućem kolu Vatreni su izgubili na gostovanju u Norveškoj, Kovač je dobio otkaz, a umjesto njega reprezentaciju je preuzeo Ante Čačić.

U posljednjem međusobnom susretu hrvatska je vrsta u ožujku ove godine teškom mukom slavila s 2:1. Azerbajdžan je poveo golom Ramila Sejdajeva (19), no prije odlaska na odmor Borna Barišić (44)  uspio je izjednačiti, a pobjednički pogodak postigao je Andrej Kramarić (79).

Luka Modrić (Foto: AFP) Kapetan Luka Modrić danas slavi 34. rođendan i 124. nastup u dresu Vatrenih: Je li i posljednji? divider

U dvoboj protiv Azerbajdžana Hrvatska je ušla kao apsolutni favorit, ali u prvih pola sata susreta to ničim nije opravdala. Svjetski doprvaci nisu uputili niti jedan udarac u okvir Azera, dok su gosti s Kavkaza imali dvije velike prilike, od kojih su jednu i iskoristili za vodstvo. U nastavku susreta momčad Zlatka Dalića uspjela je pohvatati konce igre i okrenuti rezultat te tako otvoriti kvalifikacije pobjedom.

Zanimljivo, Azerbajdžan je u kvalifikacijama za EP 2016. vodio Robert Prosinečki, a sada je na njihovoj klupi Nikola Jurčević.

Vatreni 20 puta skuplji od Azera 

Svakako treba istaknuti da prema podacima portala Transfermarkt hrvatska nogometna reprezentacija vrijedi 294 milijuna eura, a Azerbajdžan tek 15,2 milijuna eura.

Baku (Foto: AFP) Vatreni gostuju u jednom od najbrže rastućih gradova svijeta: Ovako nešto rijetko se viđa divider

Najskuplji je hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović, koji je procijenjen na 50 milijuna eura. Ante Rebić "težak" je 40, a Mateo Kovačić 35 milijuna. Slijede Ivan Perišić (30), Luka Modrić 20), Nikola Vlašić (20), Dejan Lovren (20).

U redovima Azerbajdžana najskuplji je igrač brazilski veznjak Richard Almeida, koji je procijenjen na 1,6 milijuna eura. Kapetan Maksim Medvedev vrijedi 1,3 milijuna eura, a napadači Mahri Emreli i Ramil Šejdajev po 1,2 milijuna eura. Slijede Kara Karajev (milijun), Emin Mahmudov (milijun).

gol expired Dalić otkrio da neće biti promjena u sastavu, Vida jasno poručio: "Ako ne pobijedimo, uzlaud nam ona predstava u Slovačkoj" divider

Ne igra se na Olimpijskom stadionu

Spomenimo i da će Vatreni neće igrati na Olimpijskom stadionu u Bakuu, koji će ugostiti tri utakmice Europskog prvenstva iduće godine. Utakmica između Azerbajdžana i Hrvatske igrat će se na Bakcell Areni, koja ima kapacitet svega 11.000 mjesta.

Stadion je otvoren u rujnu 2012. godine, a pored reprezentacije koristi ga i tamošnji prvoligaš Neftči. U siječnju iduće godine stadion je preimenovan u Bakcell Arena, a u lipnju 2013. azerbajdžanska reprezentacija na njemu je odigrala prvu utakmicu. Ogled protiv Luksemburga završio je 1:1.

Kečkeš prognozira utakmicu u Azerbajdžanu Prognoza za današnju utakmicu Vatrenih: Opet dvojka, a nama trojka! divider

MEĐUSOBNI SUSRETI

Hrvatska - Azerbajdžan 6-0 (Kramarić 11, Perišić 34, 45, Brozović 45+2, Modrić 56-11m, Sadigov 61-ag)
(kvalifikacije za EP 2016. - 13. listopada 2014. Osijek)

Azerbajdžan - Hrvatska 0-0
(kvalifikacije za EP 2016. - 3. rujna 2015. Baku)

Hrvatska - Azerbajdžan 2-1 (Barišić 44 / Kramarić 79 / Sejdajev 19)
(kvalifikacije za EP 2020. - 21. ožujka 2019 - Zagreb)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider