Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
"tko ne bi htio hrvatsku?"

Pred HNS-om mjesec ključnih odluka: Hoće li ispuniti Daliću želju i pokazati ambiciju uoči EURA?

Zimska pauza za klubove sve je bliže, reprezentativni nogomet već miruje, no daleko od toga da je sve utonulo u zimski san.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do kraja mjeseca Hrvatska mora izabrati suparnike za prijateljske utakmice, te odabrati kamp koji će koristiti na EURO-u 2020. godine. Pred Hrvatskim nogometnim savezom posla je napretek.

Prijateljske utakmice bit će prvi nastupi Vatrenih u 2020. godini. UEFA je dala četiri službena termina, po dva u ožujku i lipnju, no Hrvatska nije popunila još niti jedan.

"Ja zaista želim jake protivnike, ne želim gubiti vrijeme s Gibraltarom, Andorom ili Maltom. Ne podcjenjujem nikoga, nama treba Belgija, nama treba Njemačka, nama treba Italija, nama trebaju takve utakmice", zavapio je Zlatko Dalić nakon plasmana na Europsko prvenstvo.

gol expired Italija u šoku nakon rasističkog naslova u uglednom listu: "Sramim se što sam Talijan" divider

Aktualni izbornik jedan je od rijetkih koji preferira isključivo jake sparing partnere. Raniji hrvatski izbornici uoči velikih natjecanja uglavnom su igrali sa slabijim suparnicima, pa se tako Hrvatska pod vodstvom Ante Čačića za prethodni Euro u Francuskoj 2016. godine spremala protiv Izraela, Mađarske, Moldavije i San Marina.

Najjače provjere imali smo uoči Svjetskog prvenstva 2006., kada nas je vodio Zlatko Kranjčar. Tada je Hrvatska igrala s Argentinom i Španjolskom. Jedan od protagonista bio je i Marko Babić.

"Naravno da je motiv vrlo bitan u takvim utakmicama i naravno da se lakše motivirati kada je s druge strane jedan važan i bitan protivnik. Mi smo igrali s vrlo kvalitetnim protivnicima, ali nismo uspjeli doći do završnice velikog natjecanja, dok su ostale generacije igrale s možda i malo slabijim protivnicima, međutim došli su do samog kraja", rekao je Babić.

gol expired Ibra "pokopao" Ronalda s nekoliko svojih klasika: "Kakav mu je to izazov? On nema prirodni talent" divider

Osim nogometnog aspekta, prijateljski susreti mogu donijeti i financijsku korist Savezu.

"Ja mislim da je Hrvatska poželjna svakom, viceprvak svijeta, pa tko ne bi nas htio. I Hrvatska mora u tim utakmicama zaraditi novce. Ne možeš ići, biti viceprvak svijeta, i igrati utakmice za siću", smatra Dalić.

No zasad od titule viceprvaka svijeta nismo profitirali.

"Hrvatska je u prošlosti obično plaćala dolazak najvećih momčadi, sjetimo se Brazila. Brazil je došao u Hrvatsku i HNS je odriješio kesu, desetak mjeseci prije Svjetskog prvenstva 2006., onaj Brazil u onom famoznom sastavu, s najboljim igračima tada na svijetu stigao je na Poljud. Hrvatska je to platila izdašno, međutim ona tada nije bila među najboljim reprezentacijama na svijetu kao što je to danas", rekao je kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo.

gol expired Real na stol baca još jedan adut: Žrtvovat će i najbolje sinove za najviši cilj divider

Upravo su prijateljske utakmice vruća tema oko koje se lome koplja unutar HNS-a.

"Vidjeli smo da je predsjednik Saveza gurao priču o prijateljskoj utakmici s Rusijom, to je sada pometeno, taj njegov prijedlog kao i svi ostali prijedlozi koji su maknuti na stranu. Sada se dogovarava nešto sasvim drugo, trebala bi Hrvatska igrati na onom turniru u Dohi ili Dubaiju, vidjet će se gdje će se igrati, i to mislim da dogovara najviše izbornik Dalić. Pitanje je da li je s njime otišao na put i izvršni direktor Kustić, o tome se spekulira, ne znamo. Ali činjenica je da Šuker nije uključen u tu priču", otkriva dobro upućeni novinar Ivica Medo.

Na Bliskom istoku eventualni protivnici mogli bi biti Belgija i Švicarska. Možda će se znati više nakon Izvršnog odbora HNS-a koji je na rasporedu idući tjedan.

gol expired Bogdanović poludio zbog poteza LeBrona, suci samo gledali: ''Jedna od najgorih stvari koje sam napravio u karijeri'' divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider