Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
kako protiv velšana?

Formacija i taktički plan za blokiranje Balea i rušenje Walesa: Evo što je Dalić pripremio!

Hrvatska će u Gradskom vrtu protiv Walesa tražiti pobjedu, no do nje se može doći na više načina...

Galerija Zlatko Dalić na treningu Vatrenih (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Hrvatska je pod imperativom pobjede protiv Walesa, to nitko ne krije u hrvatskim redovima. Vatrenima je sasvim jasno da nakon poraza od Mađarske više nemaju pravo na krivi korak ako žele imati mirnu završnicu kvalifikacija za Euro 2020.

Pobjeda je imperativ, ali kako do nje doći i za koju će se taktičku varijantu odlučiti izbornik Zlatko Dalić? To je u ovom trenutku ključno pitanje. Sudeći prema odgovoru na naše pitanje hoće li Hrvatska odustati od izrazito ofenzivnog stila i rasporeda koji je imala protiv Azerbajdžana i Mađarske, kada je zadnja linija stajala jako visoko, a koju su suparnici prečesto lako probijali, čini se da će Vatreni malo promijeniti način igre.

"Igramo kod kuće, ne možemo čekati i braniti se. Mi moramo biti ta momčad koja treba držati loptu u posjedu, ali tu se krije puno opasnosti. Nećemo moći imati visoki presing i stalnu agresiju zbog velike vrućine, to neće biti lako“, kazao je izbornik.

Utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom kao poučak

Izaći protiv Garetha Balea s visoko podignutom zadnjom linijom, gdje zadnji čovjek stoji na centru ili preko njega, bilo bi previše opasno, gotovo samoubojstvo. Sjetimo se samo kako je široj hrvatskoj javnosti malo poznati Azer Ramil Šejdajev ostavljao u prašini hrvatske braniče, pa će odmah biti jasnije kakva opasnost prijeti od najveće velške zvijezde ako ga se ostavi "jedan na jedan“ na širokom prostoru.

Zlatko Dalić (Foto: GOL.hr) Je li ovo sastav za tešku bitku u Osijeku? "Ne zanima me ljepota, moramo dobiti tri boda" divider

Čak je i korpulentni Mađar Adam Szalai radio velike probleme zadnjem redu Vatrenih. Iako nije pretjerano hitar, najblaže rečeno, Szalai je u nekoliko navrata pobjegao Domagoju Vidi. Naposljetku je uspio postići izjednačujući pogodak, koji je dao krila Mađarima da krenu po pobjedu.

Poučen tim iskustvom, Dalić će vjerojatno tražiti od svojih pulena da se ne zalijeću i ne idu grlom u jagode, nego da igraju opreznije i strpljivo traže pukotine u velškoj obrani. Jasno, ako osjete "krv“, ako protivnik poklekne, Vatreni će zaigrati agresivnije na zadnju liniju, no jasno je da će se to događati tek povremeno tijekom utakmice. Čak i da je vrijeme puno adekvatnije, teško je igrati presing veći dio utakmice protiv fizički jakog protivnika, a kamoli kada koža cvrči u slavonskoj klimatskoj tavi.

Ljepota igre u ovom trenutku je ionako u trećem planu, daleko najvažnija je pobjeda, jer radi se o utakmici koja bi mogla odrediti daljnji tijek kvalifikacija. Ako Hrvatska čak i remizira, bit će u jako nezgodnoj situaciji. Sljedeća kvalifikacijska utakmica tek je za tri mjeseca, a Hrvatska ide na teško gostovanje u Slovačku.

gol expired Dalić kritizirao spornu odluku Uefe: "Hrvatska je druga na svijetu, treba tražiti respekt" divider

Stoga je jasno koliko je utakmica s Walesom značajna. Iako je bilo znakova da bi Dalić mogao pokušati s trojicom u zadnjoj liniji, čini se da je od toga sasvim odustao. Kako nije imao na raspolaganju sve igrače otpočetka priprema, izbornik je, čini se, odlučio ostati pri standardnoj formaciji. 

Vjerojatni sastav za utakmicu s Walesom

Hrvatska bi trebala igrati u rasporedu 4-2-3-1, koji bi se lako mogao pretvarati u 4-3-3 i obratno. Postava bi trebala biti sljedeća: Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Brozović, Kovačić – Brekalo, Modrić, Perišić – Kramarić.

Vatreni će vjerojatno imati posjed i diktirati tempo igre, no izbornik je naznačio da će pokušati izvući protivnika sa svoje polovice i onda ga zaskočiti. Otpočetka kvalifikacija bilo je jasno kako će se suparnici postavljati protiv Hrvatske i da Vatreni u taktičkom smislu neće moći igrati kao što su igrali na Svjetskom prvenstvu, kada su oni uglavnom čekali suparnika i probijali ga brzim kontrama, a povremeno ga stiskala i visokim presingom.

gol expired Legendarni Giggs komentirao klimu i stadion u Osijeku: ''Bit će teško'' divider

Hrvatska je u kvalifikacijskoj skupini veliki favorit pa suparnici koriste sličnu taktiku kakvu je ona koristila na Svjetskom prvenstvu. Vatreni moraju pronaći dobitnu formulu za probijanje čvrstog bloka, a to očito nije bezglavo jurišanje. Vatreni moraju naći finu ravnotežu između napade i obrane te pokušati nadmudriti suparnika. Na silu bilo što teško ide.

Strpljiva pas-igra najvjerojatnije će biti ključ priče. Ako Vatreni budu imali dovoljno strpljenja i mirnoće, ako im loptu bude brza i točna, prije ili kasnije Andrej Kramarić ili netko drugi izaći će u matnu situaciju. Hrvatska je i ovako desetkovana dosta kvalitetnija i tehnički superiornija od Walesa. Mora znati to iskoristiti.

Bitno je da publika u Gradskom vrtu prepozna situaciju i ne bude nervozna ako Hrvatska krene opreznije. Utakmica traje 90 minuta, a za pobjedu je dovoljan i jedan gol. Ne treba previše objašnjavati kako će Vatrenima od izuzetnog značaja biti gromoglasna podrška navijača. No navijači moraju imati razumijevanja i strpljenja, tijek utakmice uvijek je nepredvidljiv. Nije najvažnije dobro krenuti nego završiti. To svi moraju imati na pameti.

Pogledajte objašnjenje zašto će Hrvatska pobijediti Wales: ''Pa taj je više igrao golf...'' Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom Hrvoje Kečkeš prognozira ishod utakmice s Walesom

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider