Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Taktička bitka u Solni

Dalić ostao bez dvojice prvotimaca, jedan je nezamjenjiv: Što izbornik smjera? Oprez, Šveđani pripremaju iznenađenje!

Hrvatska reprezentacija večeras gostuje u Švedskoj u 5. kolu Lige nacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska večeras gostuje u Švedskoj u okviru 5. kola Lige nacija. Utakmicu ćete moći uživo gledati na Novoj TV i gol.hr-u.

Vatrenima treba najmanje remi kako bi osigurali treće mjesto i ostanak u elitnoj skupini prije zadnjeg kola. Koronavirus ušao je u redove obje reprezentacije. Nakon Domagoja Vide, pokazalo se da je zaražen i Marcelo Brozović. Obojica su večeras trebali biti starter.

U Švedskim redovima pozitivni su izbornik Janne Andersson i veznjak Carl Starfelt.

Livaković na vratima

Dobra je vijest što su se Daliću na raspolaganje vratili Dominik Livaković i Bruno Petković. Livaković će gotovo sigurno biti na vratima. Od prije nedostaju Andrej Kramarić i Dejan Lovren. Što se mijenja u planovima izbornika izostancima Vide i Brozovića?

Nakon prijateljske utakmice s Turskom, izgledalo je da će Hrvatska protiv Švedske ponoviti model iz Zagreba, dakle da će zaigrati u formaciji 4-4-2, s rombom u sredini i bez klasičnog centarfora.

Brozović je u tom, ali i svakom drugom sustavu od vitalnog značenja, praktički nezamjenjivi prvotimac. Stoga je teško reći u ovo trenutku hoće li izbornik promijeniti ideju. Možda se Dalić vrati na tvorničke postavke i izdiktira klasičnu 4-2-3-1 formaciju?

gol expired Šok iz Stockholma: Zaražen i Marcelo Brozović, propušta utakmicu sa Šveđanima! divider

Ta je mogućnost potpuno otvorena. A možda ipak umjesto projiciranog Brozovića ubaci samo Milana Badelja, a umjesto Vide Marina Pongračića i sve ostane isto kako je zamislio.

Budući da je nakon Istanbula bio vrlo skeptičan može li Ante Budimir odigrati dvije utakmice zaredom zbog problema koje je imao, prema nekim odgovorima se činilo kako nije baš uvjeren u to, te budući da Petković već duže vrijeme nije u bajnoj formi, a još je imao problema s koronom, ne izgleda baš izvjesno da će krenuti s centarforom. Ako su naše pretpostavke točne, u Solni bi mogli opet vidjeti taktičke postavke iz prve utakmice.

Kako sačuvati mrežu?

Jedan od glavnih zadataka bit će sačuvati mrežu. Nakon Turske vidjelo se da je izbornik prilično ljutit zbog primljenih golova. Hrvatska već devet utakmica nije uspjela završiti utakmicu netaknute mreže. Dalić zacijelo žarko želi taj niz zaključiti u Švedskoj.

Jasno je da nijedna formacija, pa ni 4-4-2 ne jamči da će Vatreni uspjeti u svojem naumu, no u tom rasporedu i taktičkom poretku prilazi golu zatvoreniji su nego u klasičnih 4-2-3-1.

Izbornik je naglasio da neće ići na remi, jer tko ide na remi, na kraju obično ne dobije ništa, ali jamačno bi bio sasvim zadovoljan ako na kraju ispadne nula.

gol expired Ibrahimović objavio neviđenu fotografiju iz djetinjstva: Je li mu ovo djed Hrvat? divider

Hrvatska je u Zagrebu kontrolirala utakmicu u prvom poluvremenu. Šveđani nisu imali nijednu šansu, a Vatreni su iskoristili svoju jednu. Cilj će biti da se takva igra protegne na cijelu utakmicu, jer u prvoj utakmici Šveđani su u drugim poluvremenu preuzeli inicijativu i po šansama su mogli u potpunosti preokrenuti rezultat.

Pitanje je imaju li Vatreni dovoljno snage i energije izdržati u istom ritmu svih 90 minuta? U Zagrebu je bilo vidljivo da im nedostaje sape. Perišić i Brekalo dosta su se trošili i u drugom dijelu ostali su bez energije.

Treba racionalno trošiti snagu

Nominalno su bili napadački dvojac, a zapravo su najviše špartali po bokovima, kako to i inače rade kada igraju čista krila. Na taj način širili su igru i ostavljali prostor Vlašiću i ostalim veznjacima da dođu pred gol kroz sredinu, a i sami su se pokušali zabiti pred vrata.

Međutim, za takvu igru treba jako puno snage, jer nema centarfora koji bi zadržao loptu i pričekao konjicu. Igra se stalno u ritmu gore-dole, a to troši. Kad su se Perišić i Brekalo umorili, Šveđani su preuzeli inicijativu i počeli napadati bočne pozicije. Bekovi nisu imali dovoljnu pomoć i nastajali su problemi.

Stipe Sladoljev Dalić za Dnevnik Nove TV otkrio tko će braniti, Šveđani se posebno dive dvojici hrvatskih igrača divider

Vatreni će morati naći bolji balans, igrati pametnije, racionalnije rasporediti snage. Ne smiju se previše istrošiti, kako je to bilo u prvom dijelu u Zagrebu, ali i protiv Francuske, kada su nakon žestokog presinga u prvih pola sata ostali bez snage. A kada ostanete bez sape, koncentracija popušta i u obrani se događaju pogreške.

Šveđani spremaju iznenađenje

Šveđani ne sjede skrštenih ruku, gledaju i računaju, izgleda da pripremaju neka iznenađenja, barem tako pišu švedski mediji.

Izgleda da će Dejana Kuluševskog, koji je radio velike probleme Vatrenima u prvoj utakmici, prebaciti s desne strane veznog reda u napad. Šveđani će također igrati u 4-4-2 formaciji, a napadači će biti Kuluševski i Marcus Berg, dok će na mjesto desnog veznog vjerojatno Sebastian Larsson.

Emil Forsberg, Albin Ekdal i Kristoffer Olsson bit će preostali veznjaci. Viktor Claesson, Robin Quaison i Alexander Isak čekat će šansu s klupe.

Kako će proći Hrvatska u Švedskoj?

Ukupno glasova:

Nije jasno tko će zaigrati u zadnjem redu Šveđana, a ni tko će na vrata. To je još uvijek nepoznanica. Kako god, izgleda da Šveđani sa Kuluševskim u napadu žele dobiti veću pokretljivost.

On će se vjerojatno više vraćati u sredinu kako bi pomogao veznjacima, ali i kako bi s loptom u solo prodoru pokušao probiti hrvatsku zadnju liniju. Na taj način Šveđani očito žele odgovoriti kontroliranom sustavu koji priprema Dalića.

Taktička bitka

Očekuje nas nesmiljena taktička bitka u kojoj bi mogla odlučiti kvalitetnija tranzicija, ali i neka pripremljena iznenađenja. Bit će od velike važnosti pametno rasporediti snage i ne dopustiti pad koncentracije u teškim trenucima, a njih će sigurno biti.
Zadnji red morao biti elastičniji, uigraniji i pravovremeno izlaziti.

Ne smije si dopustiti ispadanje na duge lopte, kako je to bilo u posljednjim utakmicama. Ako se žute minute u obrani smanje na pristojnu razinu, Hrvatska će vjerojatno otići pjevajući iz Švedske.

Moguća postava Vatrenih:

Livaković – Uremović, Ćaleta-Car, Pongračić, Barišić – Kovačić, Badelj, Modrić, Vlašić – Perišić, Brekalo.

Posljednje informacije iz Švedske

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider