Euro 2024
SPORTOVI
Euro 2024
Turska u euforiji

Lukin očaj izazvao histeriju: "Modrićeve suze rasplakale su Tursku, a Hrvatska mora dobro paziti"

Turska i Nizozemska sastaju se u četvrtfinalu Eura u Berlinu, a turski novinar Senad Ok za gol.hr komentira situaciju u turskom taboru…

Luka Modrić u očaju nakon remija Hrvatske s Italijom (Foto: Ante Cizmic / CROPIX)

Berlin će u subotu gorjeti; u četvrtfinalu Europskog prvenstva na Olimpijskom stadionu sastaju se Nizozemska i Turska.

Otkako se Hrvatska oprostila od natjecanja, obje reprezentacije imaju najviše navijača na Euru, pogotovo u četvrtfinalu. Naravno, izuzmemo li domaćina Njemačku. Sudeći po medijskim izvješćima, Tursku trese euforija.

Tursku trese euforija

"I u Njemačkoj i u Turskoj vlada sjajna atmosfera. Nacija je na nogama, optimizam na najjače", kaže mi stari kolega Senad Ok, novinar i komentator Milliyeta, turskog multimedijalnog diva, koji prati tursku reprezentaciju na Euru.

Edin Džeko i Stevan Jovetić Susjedi bruje o senzacionalnom transferu: Igrao s Džekom u Cityju, a sad potpisuje za BiH klub? divider

Talijanski izbornik Vincenzo Montella postao je miljenik desetaka milijuna Turaka.

"Nije sve išlo tako glatko. Bili smo malo skeptični jer je forsirao igru bez klasičnog centarfora. No pokazalo se da Turska igra dobro i kritike su prestale. Montellina momčad igra u sustavu 3-5-2, dobro se brani i dobro napada. Kompaktna je i prilagodljiva. Kada to treba, igra visoki presing, bokovi idu visoko, a opet kada se treba braniti, spuštaju se dolje i stvaraju čvrsti blok. Sve u svemu, jako smo zadovoljni. Forma turske momčadi raste, protiv Austrije je odigrala odličnu utakmicu", u dahu nam je ispričao Ok.

Montellina revolucija

Montella je donio neke novosti u tursku nacionalnu momčad.

"Drukčiji je od turskih trenera. Neću reći da je bolji od Fatiha Terima ili Senola Gunesa, oni su legende turskog nogometa i donijeli su nam najveće uspjehe, ali Montella ima drukčiji stil. Tipičan je talijanski trener, puno više polaže na taktiku. Ponekad se na tome radi po dva-tri sata na treninzima. To prije nije bio slučaj", ističe Ok.

Dagur Sigurdsson Sigurdsson nametnuo spartanski režim uoči Olimpijskih igara: "Pripremit ću Hrvatsku da bude prava!" divider

Kako je na tursku utjecao slučaj Demiral? Hoće li ostaviti posljedice?

"Mislim da neće. Atmosfera u kampu jako je dobra, svi odišu optimizmom. Iščekuje se što će UEFA odlučiti, ali nema nikakve panike."

Hrvatski krah na Euru iznenadio Tursku

Koji je realan domet turske reprezentacije? Što očekuju navijači?

"To je teško reći, ali svi su optimistični. Vlada euforija, većina vjeruje da Turska može pobijediti ne samo Nizozemsku već i sve do kraja. Momčad vjeruje u sebe, ali nema prepotencije i pretjerane euforije. Ide se korak po korak, koncentracija je maksimalna. Montella sve drži pod kontrolom."

Je li se iz turskog tabora pratila situacija s hrvatskom reprezentacijom? Kako su turski novinari i navijači prokomentirali ispadanje Vatrenih u skupini? Je li ih to iznenadilo?

Youssef En-Nesyri Fenerbahče sve bliže dogovoru sa zamjenom za Edina Džeku divider

"Pa, je, to je bilo poprilično iznenađenje. Svi smo očekivali da će Hrvatska proći dalje. Ne znam što se dogodilo. Možda je prva utakmica protiv odlične Španjolske ostavila traga na samopouzdanju vaše momčadi. Možda bi sve bilo drukčije da je raspored bio drukčiji, da ste sa Španjolcima igrali zadnju utakmicu."

"Hrvatska je ostvarila nevjerojatne rezultate"

Kako ocjenjujete igre Vatrenih? Kakvo je vaše viđenje hrvatske momčadi?

"Za mene je Hrvatska igrala slično kao i prije. Hrvatska i Turska igrale su u kvalifikacijama, dobro vas poznajemo. Meni tu nije bilo neke velike razlike. Činjenica jest da Hrvatska ima dosta iskusnih igrača, neki su ušli u poznije igračke godine, ali ima i mladih. Hrvatska ima kvalitetu i iskustvo, ostvarila je nevjerojatne rezultate posljednjih šest-sedam godina, pa je bilo logično očekivati da će proći skupinu."

Doima li vam se da je ispadanje u skupini fijasko ili debakl? Kako vam to zvuči?

"Možda su to preteške konstatacije, ali ne može se pobjeći od toga da je to neuspjeh. Bio bi i za Tursku da je ispala u skupini. Ipak 16 od 24 reprezentacije prolazi u drugi krug natjecanja. No moralo se i to jednom dogoditi. Hrvatska je imala puno uspjeha i možda je logično da se malo ispuhala. Jednostavno dođu takvi trenuci, teško je stalno biti jako dobar."

"Modrićeve suze rasplakale su Tursku"

Kako turski navijači vide Hrvatsku?

"Turci se dive Hrvatskoj, pomalo joj zavide na velikim uspjesima. Vaši igrači imaju puno fanova u Turskoj, posebice Luka Modrić. Real Madrid ima puno simpatizera u našoj zemlji, a svima je bilo drago vidjeti kako se Modrić odnosi prema našem mladcu Ardi Güleru. Takvim ponašanjem stekao je puno simpatija u Turskoj", ističe Ok i prisnažuje:

Tko je prvi favorit za naslov prvaka Europe?

Ukupno glasova:

"Modrićeve suze nakon utakmice s Italijom rasplakale su Tursku. Bio je to jako emotivan trenutak koji se dugo vrtio na turskim televizijama. To se jako komentiralo, izazvao je laganu histeriju, raznježio je naš narod. Hrvatska ima odličan status u Turskoj, ali nisam siguran vole li Turci više Modrića ili Hrvatsku, ha, ha, ha…"

"Hrvatska mora dobro paziti, važno je plasirati se na SP 2026."

Što očekujete od Hrvatske u budućnosti?

"Teško je reći, ali mislim da ne bi trebala imati prevelikih problema. Jasno je da ćete teško zadržati razinu koju ste imali posljednjih godina, mora doći do pada, no ne vjerujem da ćete potonuti ili takvo nešto. Uvijek ste imali puno talentiranih igrača, izvor neće presušiti, ali može biti problema ako se uljuljkate u komforu koji ste si stvorili. To se Turskoj dogodilo nakon velikog uspjeha na SP-u 2002. Promašila je neka velika natjecanja i nastao je problem. Duboka je to priča, nemamo vremena za dublju analizu onoga što se događalo u našem nogometu", kaže Ok i nastavlja:

"Hrvatska mora biti oprezna, dobro paziti kako će vući sljedeće poteze. Bit će bitno da se plasirate na Svjetsko prvenstvo 2026. i zadržite kontinuitet velikih natjecanja, a to neće biti nimalo lako. Ni Hrvatskoj, a ni Turskoj. Vidjet ćemo kako će se to razvijati, no sada uživajmo u Euru. Nadam se da će Turska otići daleko", zaključio je Ok.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider