Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bruji cijela Turska

Fenerov insajder za gol.hr otkriva hoće li Džeko u Hajduk, koliku ima plaću i što kaže Mourinho

Mogući transfer Edina Džeke u Hajduk jedna je od glavnih tema u Turskoj, ali i u Njemačkoj, gdje se trenutačno nalaze brojni turski novinari koji prate njihovu reprezentaciju na Euru…

Edin Džeko (Foto: gol.hr)

Mogući spektakularni transfer Edina Džeke u Hajduk velika je tema u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali cijela priča se budno prati i u Turskoj, pa i u Njemačkoj, gdje se turska reprezentacija plasirala u četvrtfinale Eura i prate je brojni turski novinari.

Jasno je i zašto: Džeko je igrač turskog diva Fenerbahčea i velika je zvijezda u Istanbulu. Fenerbahče je uz Galatasaray najveći turski klub, s najviše navijača i prati ga vojska novinara. Okrenuo sam broj starog kolege Senada Oka, poznatog turskog novinara od kojeg gotovo da nema boljeg sugovornika kada je u pitanju Fenerbahče.

Fenerov insajder otkriva za gol.hr kakve su šanse da Džeko prijeđe u Hajduk

Može se reći da je ponajjači klupski insajder. Ok već godinama piše i komentira zbivanja u Feneru za Milliyet, najtiražniji turski dnevnik i televiziju te goleme medijske korporacije. U stopu prati Fenerbahče i dobro poznaje čelnike kluba, pa i samog predsjednika turskog velikana.

"U Njemačkoj sam, pratim tursku reprezentaciju na Euru, ali u stalnom sam kontaktu s Istanbulom i pratim sve što se događa s Fenerom", priča mi Ok, čija obiteljska priča ima čvrstu poveznicu s Hajdukom.

Stric prodavao zvijezde Hajduka u Tursku

Naime, Senadov je stric Metin Ok, jedan od najpoznatijih turskih menadžera 80-ih i 90-ih godina. Upravo je on potkraj 80-ih doveo u Galatasaray Dževada Prekazija i Zorana Simovića iz Hajduka. I ne samo njih, mnoge je poznate igrače iz bivše jugoslavenske lige transferirao u Tursku, među njima i Mersada Kovačevića i Dževada Šećerbegovića.

Sve to navodim da biste spoznali relacije koje Senad ima u turskom nogometu, a jako dobro poznaje i hrvatsku ligu, posebice najveće hrvatske klubove Dinamo i Hajduk.

"Mourinho ozbiljno računa na Džeku"

Pa, dobro, je li Džeko na putu za Split? Stoji li na pragu Hajduka?

"Kada ste mi poslali poruku, okrenuo sam jednog dobrog prijatelja koji je jako blizak čelnicima Fenera. Htio sam ažurirati posljednje informacije. On mi kaže da ne misli kako je to tako blizu. Štoviše, misli da će prije ostati nego otići", otkriva Ok i nastavlja:

"Javljaju mi s priprema u Austriji da izgleda sretan, smije se i dobro radi. Ima dobru komunikaciju s Mourinhom, koji također izgleda zadovoljno. Želim reći da ništa ne odaje kako je Džeko nesretan u Feneru ili da nije u dobrim odnosima s Mourinhom. Dapače, Mourinho šalje poruku da ozbiljno računa na njega", kaže Ok i dodaje:

"Džeko ima veliku plaću"

"Sve je u Džekinim rukama. Ako želi otići, Fener mu neće raditi probleme. No klub, a i trener nemaju ništa protiv da ostane. E, sad, u čemu je problem? Kao i uvijek, pitanje novca. Džeko ima veliku plaću u Feneru i još jednu godinu ugovora. Koliko ja znam, ima godišnja primanja između 4,5 i 5 milijuna eura neto. To nije baš malo."

Da malo…

"Znam da u Hrvatskoj postoje priče kako bi Fener i Hajduk mogli podijeliti trošak, ali mislim da će to jako teško ići. Koliko sam ja upućen, Fener to nikako ne želi. Ako Džeko želi otići, pustit će ga bez problema, ali ne misli dijeliti trošak plaće", kaže Ok i tu nije kraj zavrzlame.

"Fener želi dovesti En-Nesyrija"

"Drugi je dio priče sportski moment. Džeko je trenutačno prvi napadač Fenera. Umut je drugi. Tako stoje stvari jer je Michy Batshuayi prešao u Galatu. Fener misli dovesti Youssefa En-Nesyrija iz Seville. Mourinho planira da mu on bude prvi napadač, a Džeko bi bio drugi. No taj transfer još nije realiziran i pitanje je kada će to biti, ako uopće bude. A Fener čeka kvalifikacijski ogled s Luganom već krajem srpnja i ne smije se dovesti u situaciju da nema iskusnog napadača za tu utakmicu. Bio bi veliki rizik pustiti Džeku, a da transfer nije zgotovljen ili da bude dva-tri dana prije utakmice."

Ok dodaje još jednu bitnu stvar.

"Koliko znam, Džekina obitelj vrlo je sretna u Istanbulu. Edina navijači jako vole i poštuju, nema nikakvih problema i svi se dobro osjećaju. Ima i dobro društvo s vaših prostora. Mislim da je u odličnim odnosima s Livakovićem i Tadićem. Jako se dobro slažu."

"Džeko se dobro slaže s Livakovićem i Tadićem"

Džeko je ipak u godinama, napunio je 38. Je li još na visokoj razini? Što se od njega uopće može očekivati?

"Imao je odličnu prošlu sezonu. Ako se ne varam, postigao je 21 gol u prvenstvu. U godinama je, to se osjeti, ali još uvijek je vrlo dobar. Fizički dobro izgleda, a znanje nikada nije bilo upitno. Mourinho misli da bi bio odličan džoker s klupe. Ako dovedu pojačanje, davao bi mu dobru minutažu. Najmanje pola sata po utakmici. U prvim utakmicama sezone vjerojatno će igrati od prve minute. Ako Džeko želi ostati, Mourinho nema ništa protiv", zaključio je Ok.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
🎩🪄
Bliži nam se i sljedeći ciklus Lige nacija... 🇭🇷🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Bjelica objasnio... 🤝😉

📸: Cropix
Ćiro fališ... Al' galvanizirani smo, ne brini! 🖤⚽

📸: Cropix/Hrvatska pošta