Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Turska čeka Vatrene

Do Turske stigla halabuka oko Krame i Perije: "Turci se jako pale na najjače, a Hrvatska je velesila"

U drugom kolu kvalifikacija za Euro 2024. Hrvatsku u Bursi dočekuje Turska, koja je u prvom kolu pobijedila u Armeniji, ali turski izbornik Stefan Kuntz svejedno je izložen oštrim kritikama…

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Turska je otvorila kvalifikacije teškom pobjedom protiv Armenije, i to za Turke na uvijek vrućem gostovanju u Erevanu, no izbornik Stefan Kuntz na meti je kritika.

Stefan Kuntz Izbornik Turske demantirao priče koje su došle do Hrvatske: "To su glasine, totalna laž" divider

"Pobijedili jesmo, to je najvažnije, ali igra nije bila dobra. To su konstatirali gotovo svi turski analitičari", javio mi se iz Burse kolega Senad Ok, poznati turski novinar i komentator uglednog Milliyeta, koji je upravo sastavljao izvještaj s posljednjeg treninga turske reprezentacije.

"Turska opet ima dobre igrače, ali problem je što nema uigrani sustav"

"Bili smo jedno vrijeme u krizi, ali mislim da opet imamo stvarno dobrih igrača. Kuntz ima dobar izbor, finu mješavinu iskustva i mladosti. Kvaliteta nije problem, ali problem je što mi ne znamo što Turska točno igra. Nema uigranog sustava, formacije se stalno mijenjaju, nema standardizacije… To je veliki problem", kazivao nam je turski kolega.

Čitajući turske medije, primijetio sam da se velika buka digla oko formacije s trojicom braniča u zadnjem redu.

"Kuntz to tvrdoglavo forsira iako je vidljivo da turskoj momčadi to ne odgovara. Prvo poluvrijeme u Erevanu odigrali smo jako loše. U drugom je došlo do promjena, izbornik je okrenuo na četvoricu u zadnjem redu i ubacio je na zadnjeg veznog Saliha Ozcana. Odmah je to bilo bolje, Turska je proigrala i uspjela okrenuti rezultat u svoju korist."

Koju će formaciju njemački stručnjak izabrati za okršaj s Hrvatskom?

"On uporno govori da Turska mora znati igrati u dvije-tri formacije. Lijepo je to, svi bismo to htjeli, ali problem je što u praksi ne funkcionira. Nakon brojnih kritika i ishoda utakmice u Erevanu, gdje je vratio na četvoricu i okrenuo utakmicu, logično je očekivati da će protiv Hrvatske odustati od trojice te da će započeti utakmicu s četvoricom u zadnjem redu", predviđa kolega i dodaje:

"Turska je uvijek najbolja protiv najjačih, a Hrvatska je velesila" 

"Problem je prilagodbe i taj što su neki igrači imali problema s ozljedama ili se nisu dobro osjećali. Mislim da će biti barem tri promjene u odnosu na sastav s Armenijom. Mogli bi u prvu postavu ući Zeki Celik, Romin desni bočni, Salih Ozcan i Kerem Akturkoglu."

Kolega nam je izdiktirao mogući turski sastav po njegovu mišljenju.

"Mogla bi biti formacija 4-1-4-1, a predviđam ovu postavu: Mert Gunok – Zeki Celik, Merih Demiral, Caglar Soyuncu, Ferdi Kadioglu – Salih Ozcan – Cengiz Under, Orkun Kokcu, Hakan Calhanoglu, Kerem Akturkoglu – Cenk Tosun."

Iako Turska očito ima problema, to ne znači da tamo vlada apatija.

"Ima kritika, ali i dosta optimizma. Kažem, imamo dobrih igrača, koji sigurno mogu bolje igrati. Uzdamo se u to da Turska uvijek najbolje igra protiv najjačih, palimo se na top-reprezentacije, a Hrvatska svakako spada u elitnu skupinu europskih i svjetskih reprezentacija. Izrasla je u velesilu, osvaja medalje na svjetskim prvenstvima, radi goleme uspjehe. Gledao sam utakmicu protiv Walesa, to je bila čista nesreća za Hrvate ili sreća za Velšane. Hrvatska je trebala glatko pobijediti, ali to je nogomet, takve se stvari katkad dogode. Favorit se ispromašuje i onda primi gol u zadnjoj sekundi. Nema smisla pričati o Hrvatskoj, svi znamo koliko je moćna i kvalitetna."

"Remi bi sve zadovoljio"

Koji bi rezultat zadovoljio tursku reprezentaciju?

"Mislim da ne bi imali ništa protiv kada bi završilo neriješeno, recimo 0:0. Zadržali bismo prednost, a remi s Hrvatskom nikada nije loš. Navijači žele pobjedu, to je jasno, ali ne bi bili nezadovoljni bodom."

Turska je uvijek najjača pred svojim fanatičnim navijačima koje prati glas grlatih i bučnih. Kakva će biti atmosfera na "krokodilskom stadionu" u Bursi?

"Tamo je uvijek dobra atmosfera, pa mislim da će biti i ovaj put. Turci su svjesni da imamo dobru momčad po imenima. Svi smo uvjereni da može puno, samo je treba uigrati i standardizirati. Vidjet ćemo može li to Kuntz napraviti. Zasad je izložen kritikama, ali ako odigramo dobro protiv Hrvatske i polučimo pozitivan rezultat, sve bi se moglo okrenuti. Ovo je i za Tursku i za njega vrlo bitna utakmica. Mogla bi puno toga odrediti", kaže kolega, koji se, naravno, interesirao i za stanje u hrvatskoj reprezentaciji.

"Kramarić možda ne trči puno, ali je sjajan tehničar"  

I do Turske je došla halabuka koja se digla oko Kramarića i Perišića, odnosno Kramina soliranja i Perijina bješnjenja.

"Perišić je top-igrač, igrao je za velike klubova i za njega svi znaju. No i Krama je strašan igrač. Ne igra u velikom klubu, ali meni se jako sviđa. Možda ne trči puno, ali sjajan je tehničar. Zna zabiti gol, puno ih je postigao, a znate kakvi su golgeteri, ponekad vide samo gol i teško se prisiljavaju na dodavanje kada vide da mogu zabiti", kaže kolega.

Kamarić je u biti odigrao dobru utakmicu, možda je bio i najbolji igrač na terenu, ali stara je prispodoba o kravi koja namuze 20 litara mlijeka, onda trkne nogom i sve prolije.

"Ma, i u Turskoj se raspravlja o sličnim situacijama. To dolazi do posebnog izražaja kada se izgubi ili ostvari nepovoljan rezultat. Možete dati pet golova, ali ako ste pogriješili u ključnom trenutku, to je u fokusu i ništa vam ne vrijedi pozivati se na statistiku. Nogomet je specifična igra, možete puno toga dobrog napraviti i na kraju biti tragičar. I obratno; netko griješi cijelu utakmicu, onda zabije u sučevu vremenu i postane junak. Da je Hrvatska zabila drugi gol, to bi bila gotova priča. To je činjenica, ali teško je predvidjeti tijek utakmice i sve staviti na jednu situaciju. Hrvatska je mogla dati više golova i onda se o tome ne bi pričalo. No nije, i zato je to tema. Svugdje je tako, nije samo u Hrvatskoj ili Turskoj", zaključio je kolega.

Moguća turska postava za Hrvatsku:

Mert Gunok – Zeki Celik, Merih Demiral, Caglar Soyuncu, Ferdi Kadioglu – Salih Ozcan – Cengiz Under, Orkun Kokcu, Hakan Calhanoglu, Kerem Akturkoglu – Cenk Tosun

Prijenos utakmice Turska - Hrvatska bit će u utorak na Novoj TV i gol.hr-u već u 20 sati, kada počinje naša specijalna emisija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider