Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ozbiljan propust

Evo što kažu navijači o pogrešci sa zastavom: Većini ne smeta

Propust u redovima hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu 2020.

Nakon dramatičnog susreta osmine finale u kojemu je Španjolska pobijedila Hrvatsku i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva, hrvatske redove potresa skandal.

Tako je otkriveno da je na prstima "Vatrenih" stajao pogrešan nacionalni grb. Umjesto crvenog, prvo polje bilo je bijelo.

"Nisam to gledao, gledao sam više na rezultat i hoćemo li pobijediti utakmicu. To me više interesiralo nego ta polja", rekao je jedan od navijača koji smatra da bi HNS morao voditi računa o izgledu državnog grba.

U dresu s prvim bijelom poljem igrali su "Vatreni" na Europskom prvenstvu 2020 sve četiri utakmice: sa Španjolcima, Englezima, Česima.

"Za tisak je zadužen jedna tvrtka..."

Iz HNS-a "peru ruke" pa kažu da sav tisak odrađuje tvrtka sa sjevera Hrvatske.

"Sav tisak na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi tvrtka iz Varaždina", poručili su iz HNS-a pa objasnili gdje je nastala pogreška.

"Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u tiskanju hrvatske zastavice uoči Europskog prvenstva, koja nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražit će odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor te interno disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se ispričavamo javnosti i hrvatskim navijačima".

gol expired Pašalićev gol Španjolcima uvrstio malu Atalantu u prestižno društvo: Kraljica provincije za povijest! divider

Isto nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i vlasnik grafičke tvrtke koji se ispričava javnosti zbog nenamjerne pogreške u tisku.

"Tko radi, taj i griješi, i ne radi se o nikakvim političkim konotacijama", rekao je vlasnik tvrtke.

"Korištenje grba propisano je zakonom..."

Povjesničar Hrvoje Klasić pak kaže, ovakve stvari, namjerno ili ne, vraćaju nas u prošlost.

"Dakle, mogu se dogoditi propusti, mogu se dogodit pogreške, ali gledajući hrvatsko društvo, bojim se da je takvih propusta previše", rekao je pa dodao kako se zna kojem dijelu povijesti pripada prvo bijelo polje. 

Od hrvatskog osamostaljenja, nacionalni grb je onaj grb s prvim crvenim poljem, a njegovo korištenje propisano je Zakonom o grbu, zastavi i himni.

Saša Lugonjić Sliježu se dojmovi nakon Europskog prvenstva: Sada je glavno pitanje ostaju li Dalić i Modrić? Donosimo odgovor! divider

"Što je najzanimljivije postoji čak i kazna, odnosno sankcija za one koji to ne upotrebljavaju, onako kako bi zakonski trebalo, ali nešto je drugo zanimljivo. Zakon se nije mijenjao od 1993. godine pa kazna za one koji to rade, u dinarskoj protuvrijednosti, 50 do 300 njemačkih maraka.

Hoće li i tko platiti kaznu, još nije poznato. Iz HNS-a odbijaju svaku pomisao da se radi o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg, kažu, hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider