Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak Mađara

Ronaldov Portugal prvi favorit grupe s dvije potencijalne 'mine'

Predstavljanje skupina na Euru završavamo s grupom F.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U skupini F na Europskom prvenstvu u Francuskoj igrat će Portugal, Island, Austrija i Mađarska.

Društvo je ovo u kojem su Portugalci kao redoviti sudionici velikih natjecanja iznimka, jer za preostale tri reprezentacije smotra u Francuskoj predstavlja prvo (Island) odnosno povratničko pojavljivanje na velikoj sceni (Austrija i Mađarska).

Portugal je u ždrijebu skupina bio nositelj, predvodi ih najbolji europski nogometaš Cristiano Ronaldo i od njih se u domovini očekuje ne samo da lagano prođu dalje nego i da to učine sa stilom, osvajanjem prve pozicije. Međutim, vidjet ćemo hoće li se Portugalci baš prošetati do osmine finala.

Portugal: S ovim izbornikom bi mogli (opet) daleko

Njihov izbornik Fernando Santos stručnjak je prepun iskustva koji je četiri godine (2010.-2014.) vodio reprezentaciju Grčke s kojom je na prošlom Euru stigao do četvrtfinala da bi ih u Brazilu na Svjetskom prvenstvu po prvi put u povijesti doveo do nokaut faze. Priliku da preuzme reprezentaciju svoje države Santos je dočekao nakon što je u prvom kolu kvalifikacija za ovaj Euro Portugal poražen kod kuće od Albanije. Bio je to poraz koji je posla stajao Paula Benta, Santos je spremno zgrabio šansu i do kraja kvalifikacija nanizao sedam pobjeda za osvajanje prvog mjesta.

Ronaldo je kapetan i prva zvijezda reprezentacije u kojoj ga svi Portugalci žele vidjeti na nivou igara iz Real Madrida. Slično kao Ibrahimović u Švedskoj i Ronaldo u svojoj reprezentaciji ima potpunu slobodu u igri, ali i kudikamo bolje suigrače. U proteklih godinu i pol Santos je stvorio odličnu atmosferu u svlačionici što je preduvjet za uspjeh na velikim natjecanjima.

U formaciji 4-3-3 ovako bi mogla izgledati udarna postava Portugala:

Rui Patricio - Vieirinha, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Eliseu - Joao Mario, William Carvalho, Moutinho - Nani, Quaresma, Ronaldo

Portugal u posljednjih 20 godina sudjeluje na svim EP-ima, uz vrlo zapažene uspjehe. Ni do danas nisu uspjeli prežaliti poraz od Grčke u finalu Eura 2004. kojem su bili domaćini, a još su ukupno u tri navrata završili službeno na trećem mjestu jer su u polufinalima ispadali od kasnijih prvaka (Francuska 1984. i 2000. te Španjolska 2012.).

Island: Itekako neugodni debitanti

I u ovoj skupini imamo jednu debitantsku reprezentaciju. To je Island - država sa 332 tisuće stanovnika - koji je u svojoj kvalifikacijskoj skupini iza sebe ostavio puno uglednije nogometne nacije - Tursku i Nizozemsku.

Današnji Island daleko je kvalitetniji u odnosu na period od prije 10-15 godina kada je Eidur Gudjohnsen praktički sam vukao reprezentaciju. Gudjohnsen (trenutno igrač norveškog Moldea) je i danas tu, ali sada izbornički tandem Lars Lagerback i Heimir Hallgrimsson na raspolaganju ima momčad s nekoliko odličnih igrača. Najbolji je Gylfi Sigurdsson iz Swansea Cityja, a tu su još i Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Johann Berg Gudmundsson (Charlton)...

Koliko god im ofenziva bila vrlo dobra, toliko obrana 'šteka'. U tom dijelu, kao i na vratarskim pozicijama, pravih klasa nema, a dominiraju igrači iz skandinavskih klubova.

Islanđani igraju klasičnih 4-4-2, a na Euro ih možemo očekivati s ovom postavom:

Halldorsson - Hauksson, R. Sigurdsson, Ingason, Magnusson - Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson - Sigthorsson, Finnbogason

Iako im je ovo prvi nastup na velikim natjecanjima u povijesti, Islanđani definitivno nisu reprezentacija koja je u Francusku 'zalutala'. Momčad je to koja je godinama stasavala, u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo eliminirala ih je Hrvatska, a u te nešto manje od dvije godine Island je dosta napredovao i sad se s pravom nada prolasku u drugi krug.

Austrija: Alaba i 'Englezi'

Austrija je, nakon Islanda, još jedna reprezentacija iz ove skupine koja nije u uskom krugu favorita, ali bi mogla iznenaditi i napraviti dobar rezultat. Austrijanci puno očekuju od izbornika Marcela Kollera i njegovih igrača koji u dvije prijateljske utakmice na domaćem terenu nisu briljirali (tijesna pobjeda protiv Malte i poraz od Nizozemske).

Najbolji igrač i prva zvijezda austrijske reprezentacije je David Alaba, sjajni all-rounder koji u Bayernu još samo nije stao na gol. Zajedno s Alabom kičmu reprezentacije čine koji igraju u Premierligi - kapetan je Christian Fuchs iz engleskog prvaka Leicestera, udarni ofenzivac im je Marko Arnautović (Stoke City), a u obrani uz Fuchsa su tu i Sebastian Prödl (Watford) te Kevin Wimmer iz Tottenhama. U svakom slučaju, Austrija je jedna fino izbalansirana reprezentacija.

Ovo je austrijska postava, u formaciji 4-2-3-1, s Alabom kao povučenim playmakerom:

Almer - Klein, Prödl, Dragović, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Sabitzer, Junuzović, Arnautović - Janko

Austriji, koja ima sedam nastupa na SP-ima (i dva polufinala) ovo će biti drugi nastup na europskoj smotri. Prije osam godina imali su osiguran plasman jer su zajedno sa Švicarskom bili suorganizatori, ali se nisu proslavili - u skupini su osvojili samo jedan bod, i to na jedvite jade, iz penala u 93. minuti protiv Poljske. Ovaj Euro prilika im je za novi uzlet i konačnu potvrdu vrijednosti reprezentacije.

Mađarska: Povratak nakon 44 godine

Kad je Mađarska u dodatnim kvalifikacijama eliminirala Norvešku i izborila nastup na Euru, cijela nacija pala je u trans. Kako zbog činjenice da su samim plasmanom premašili sva očekivanja, tako i zbog toga što su realno najslabiji u ovoj skupini, Mađari nemaju nikakvog imperativa.

Izbornik im je Bernd Storck, Nijemac koji je preuzeo reprezentaciju kad je bivši mađarski reprezentativac Pal Dardai napustio tu funkciju kako bi postao trener Herthe. Nakon što su nesretno ostali bez izravnog plasmana u Francusku, Mađari su pokazali mentalnu snagu i zaobilaznim putem ipak izborili EP.  U kadru kojeg je Storck izabrao nekoliko je poznatih imena u poodmakloj dobi koji više ne mogu igrati na najvišoj razini, ali je Storck procijenio da su mu potrebni. Prije svih se to odnosi na vratara Gabora Kiralyja koji je nedavno proslavio 40. rođendan i Zoltana Geru, 37-godišnjeg veznjaka Ferencvarosa. Kapetan reprezentacije je Balazs Dzsudzsak, veznjak/krilo Bursaspora koji je u ožujku spriječio hrvatsko slavlje u Budimpešti u prijateljskoj utakmici.

Poput Austrijanaca, i Mađari najčešće igraju u 4-2-3-1:

Kiraly - Fiola, Lang, Juhasz, Kadar - Nagy, Pinter - Dzsudzsak, Kleinheisler, Stieber - Szalai

Euro u Francuskoj Mađarima će biti prvi nastup na jednom velikom natjecanju nakon SP-a u Meksiku 1986., a posljednji put su na europskoj smotri bili 1972. u Belgiji. Tada nisu osvojili niti bod i ispali su odmah u skupini. Iluzorno je očekivati da mogu ostvariti rezultate poput legendarne Lake konjice iz 50-ih godina prošlog stoljeća - mađarska realnost u ovom trenutku je takva da će im svaka pobjeda biti ravna osvajanju Eura.

RASPORED:

Austrija - Mađarska (14. lipnja, 18:00 u Bordeauxu)
Portugal - Island (14. lipnja, 21:00 u Saint-Etienneu)

Island - Mađarska (18. lipnja, 18:00 u Marseilleu)
Portugal - Austrija (18. lipnja, 21:00 u Parizu)

Mađarska - Portugal (22. lipnja, 18:00 u Lyonu)
Island - Austrija (22. lipnja, 18:00 u Saint-Denisu)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider