Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Dobra atmosfera

Dok kod Belgijaca plamti, Vatreni povukli neočekivani potez: Modrić i ekipa na dohvat ruke

Hrvatska reprezentacija odradila je večernji trening u Dohi dva dana prije odlučnog okršaja s Belgijom u posljednjem kolu natjecanja po skupinama Svjetskog prvenstva 2022…

Eden Hazard i Thibaut Courtois na današnjoj izvanrednoj press-konferenciji u belgijskoj bazi Salwa, koja je udaljena 90 kilometara od Dohe i na suprotnom je kraju katarskog poluotoka, danas su pokušali smiriti tenzije u taboru Crvenih vragova i oko njega.

Andrej Kramarić VIDEO Komentator iz susjedstva eksplodirao na gol Kanade pa se stišavao gol po gol Hrvatske divider

Demantirali su praktički sve što se pisalo i pričalo posljednjih dana, optužili su belgijske medije da šire laži, iako je baš Hazard davao kontroverzne izjave kojima je podgrijao cijelu priču.

Hazard sada tvrdi da se samo šalio kada je rekao da je obrana spora, a izgleda da se i Jan Vertonghen isto tako šalio kada mu je vratio kazavši kako mu se čini da je napad spor jer nije stvorio dovoljni šansi protiv Maroka.

Belgijci gase vatru

Eto, Belgijci su samo dobre šaljivđije. Zapravo se svima pričinjava, pa i njihovim novinarima, da kod njih vladaju razmirice. Zanimljivo da je Vertonghen najavljen da dolazi na presicu zajedno s Hazardom, ali u posljednji trenutak došlo je do promjene i uskočio je Courtoisa. Službeno je objašnjenje: „praktički razlozi“, što god to značilo.

Milan Borjan Savez osudio diskriminaciju i odbio komentirati postupak: "Izjasnit ćemo se FIFA-i" divider

Nove sumnje otvorile su se nakon presice kada je postalo jasno da Kevin De Bruyne i Eden Hazard neće sudjelovati na redovitu treningu. Ubrzo je stiglo objašnjenje da imaju manjih problema s ozljedama i da propuštaju trening s grupom radi preventivnih razloga te da će sigurno biti u kadru za utakmicu s Hrvatskom.

Kako god, jasno je da Belgijci pokušavaju ugasiti vatru i preokrenuti čitavu situaciju u svoju korist. Optužbe na račun medija prokušani je recept za zbijanje redova u kriznim situacija na svim meridijanima. Nisu Belgijci posegli za ničim novim, sve je to topla voda.

 

Ranjeni lav je najopasniji

E, sad, pitanje je jesu li na kriznom sastanku doista riješili sve probleme? Hazard tvrdi da su razgovarali sat vremena i da su si rekli što su imali. Tvrde da su podigli borbeni moral i skupili glave.
Hoće li im akcija pomirenja uspjeti, hoće li vratiti koheziju i izvući dodatni motiv ili će im se priča raspasti kao kula od karata, pokazat će isključivo travnjak.

Dosad su na njemu slabo pričali. I to ne samo na ovom turniru, Belgija ne igra dobro već duže vrijeme. Već su prošli Euro i Liga nacija pokazali da su u očiglednom padu. Na osnovi prve dvije utakmice u Katru, mogli bi se reći da su u strmoglavom padu. To kako su odigrali, svi su mogli vidjeti. Tu nema konfabuliranja i pretakanja. Ne mora se ništa prepričavati, uvjeravati i dokazivati.

gol expired Vatreni se ne obaziru na probleme u Belgiji: "To nas se ne tiče, koncentrirani smo na prolaz" divider

Međutim, ne treba se zavaravati, ranjeni lav zna biti najopasniji. Belgija ne igra dobro, ima problema, ali još uvijek ima igračku kvalitetu. Povijest svjetskih prvenstava kazuje nam da su takve momčadi, u sličnoj kriznoj situaciji, znale eksplodirati u ključnom trenutku, pa na kraju i otići do kraja. Uvijek se svi rado sjetimo Italije 1982.

Vatreni se ne smiju opustiti

No još češće se znalo dogoditi da „kihnu“ do kraja. Kada krene loše. raspada sistema bilo je više nego iznenadnih eksplozija. Što će biti u četvrtak, ne može nitko znati.

Jedno je sigurno: Hrvatska se ne smije opustiti i uzdati se u to da će se Belgijci sami pobijediti. Vatreni moraju ostati sto posto koncentrirati, ne smije ih zavarati situacija u belgijskom taboru. To što se kod njih događa, njihova je stvar. Ako će pomoći da Hrvatska ostvari pozitivan rezultat, tim bolje, ali Vatreni na to Vatreni ne trebaju previše obraćati pažnju. Svako opuštanje, i najmanje, može biti kobno.

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

Koliko smo mogli zamijetiti na večernjem treningu Vatrenih, maksimalno su koncentrirano i usredotočeni. Za razliku od belgijskog tabora, izgleda da su u hrvatskom otoplili odnosi s novinarima, ako je suditi po tome što je večernji trening odrađen na novinarima bližem terenu.

Vatreni se približili novinarima

Vatreni su se prvi put otkako su stigli u Dohi približili novinarima na tu udaljenost, na svega nekoliko metara od predviđene zone za medije. Prijašnji treninzi odrađivani su na dosta velikoj udaljenost. Igrače i novinare dijelio bi jedan i pol teren po dužini. Bili su toliko daleko da su se teško mogla prepoznati lica, a sada su nam došli praktički na dohvat ruke.

To se može protumačiti kao mali znak dobre volje sa strane reprezentativaca i stožera. Iako između novinara i reprezentativaca nikada neće vladati neka posebna idila, napetost je u tom odnosima logična, jednostavno, zbog prirode našeg posla, ipak svi zajedno pušemo u isti rog kada je u pitanju ostvarenje što boljeg rezultata.

Novinarske kritike uglavnom su usmjerene u tom smjeru. Druga je stvar što reprezentativci to ponekad drukčije shvaćaju. U svakom slučaju, svi zajedno želimo da Hrvatska pobijedi ili barem remizira s Belgijom i naposljetku ode što dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider