Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Nazire se novi trener Dinama: Modri kopiraju Rijeku, Čačić je primirio Hajduk i ostaje u Maksimiru

Vidjelo se da je Dinamovim igračima bilo je jako važno pobijediti Hajduk u zaključnom derbiju, iako su naslov prvaka matematički osigurali još u Šibeniku…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je trijumfalno završio prvenstvo pobjedom protiv Hajduka (3:1).

Dugo takva atmosfera nije viđena na Maksimiru, pogotovo u posljednjem kolu. Zadnjih godina Dinamovi igrači proslavili bi naslov pred širom obitelji. Ovaj put proslava je bila dostojna prvaka Hrvatske. Emocije su prštale Maksimirom.

gol expired Oglasila se policija, priznali korištenje vatrenog oružja i ranjavanje navijača: ''Svi su izvan životne opasnosti'' divider

Samo po proslavi golova vidjelo se koliko je Dinamovim igračima bilo važno zaključiti sezonu pobjedom protiv najvećeg rivala.

Urlik iz petnih žila i vratne arterije Brune Petkovića kod prvog gola sve su govorile, pa neobuzdana slavlja Mislava Oršića i mladog Martina Baturine, koji je ušao i asistirao Oršiću za drugi, a potom sam postigao treći gol.

Modri izgarali za pobjedu protiv Hajduka

Iako su već u Šibeniku matematički osigurali naslov prvaka, Modri su žestoko zapeli, izgarali su za pobjedu. Da je Hajduk opet ostao neporažen u Maksimiru, a pogotovo da je pobijedio, ipak bi ostala lagana mrlja na tituli.

Jer kad osvojiš prvenstvo, a u četiri utakmice ne upišeš pobjedu protiv najvećeg rivala, štoviše, izgubiš u dvije utakmice, da je, recimo, sinoć izašao remi, ostane kiseli okus u ustima, i prvaku i viceprvaku.

Prvaku jer zna kako je prošao u međusobnim okršajima s najvećim rivalom, a viceprvaku jer je propustio veliku šansu da se dokopa naslova.

Bijeli bi imali jake argumente reći da su zapravo bolji od Modrih. Ovako je taj dojam dobrano oboren i raspršen. Mogu hajdukovci reći da nisu bili kompletni, da su se čuvali za finale Kupa, no to je njihov problem jer tko im je branio da izađu u najjačem sastavu i još jednom nokautiraju Dinamo!?

Snaga Dinama u Prvoj HNL 

Da su to napravili, a da Dinamo, recimo, opet nije zabi ni pogodak, imali bi čime mahati pred očima dinamovcima.

Ako neki mladi ljubitelji nogometa za dvadesetak godina pogleda ljestvicu, na prvu će zaključiti da je Dinamo rutinski došao do 23. naslova prvaka Hrvatske. To sugerira sedam bodova razlike u odnosu na drugoplasirani Hajduk te čak deset bodova u odnosu na trećeplasirani Osijek.

gol expired VIDEO Babić i Balski susreli se nakon meča u svlačionici: "Volim te, ludi ratniče!" divider

Tko će pomisliti da je četvrta Rijeka još u trećoj četvrtini prvenstva konkurirala za naslov prvaka kada vidi da je da je na kraju zaostala čak 14 bodova.

To je ta snaga Dinama koju u Prvoj HNL nitko drugi trenutačno nema. Izdržati u borbi do posljednjeg daha. Utakmica se igra do zadnjeg sučevog zvižduka, što je Hajduk sinoć iskusio, a prvenstvo do zadnjeg kola. Osijek tu ima najmanje iskustva, a Hajduk je već zaboravio kako je to nekoć i sam radio.

Hajduk se diže i bit će opasan iduću sezonu

Bijeli moraju ponovno naučiti hodati. U ovoj sezoni stvorili su dobar okvir, bitno su napredovali. Ako nastave graditi momčad, ako zadrže glavne igrače i nastave se pojačavati, sljedeće se bit će još opasniji takmac Dinamu.

Isto vrijedi i za Osijek i za Rijeku. Nema drugog načina kako se može srušiti Dinamo. Strpljenje je na tom putu jako važno.

Naravno da će puno toga ovisiti o tome što će Dinamo napraviti predstojećih tjedana. Tko će biti novi trener, hoće li netko otići, koga će dovesti…

Ante Čačić ispunio je cilj, može se čak reći da ga je i premašio. Od mogućih 15 bodova osvojio je 13 i zaustavio pozitivnu seriju Hajduka u derbijima s Dinamom, što je za Modre jako bitno. 

Milanič na derbiju u Maksimiru

Dakako da je moguće da ostane na klupi, no čini se da se priča razvija u drugom smjeru. Dolazak bivšeg jugoslavenskog i slovenskog reprezentativca Darka Milaniča na maksimirski derbi nije ostao nezamijećen. Nazire se maksimirska kadrovska križaljka.

Posljednjih dana puno se pričalo o treneru strancu, a Milanič je tehnički gledano stranac, ali posve je jasno da kao Slovenac jako dobro poznaje Dinamo i hrvatski nogomet.

gol expired Makljaža Torcide s policijom, ima ozlijeđenih: Zatvorena autocesta između Zagreba i Karlovca! divider

Rijeka je s Matjažom Kekom pogodila u sridu. Može se reći da je Milanič, kao i Kek, izašao iz mariborskog trenerskog inkubatora.

Svojevremeno je igrao u Partizanu i Sturmu iz Graza, dakle upoznat je s funkcioniranjem, radom i pritiscima velikog kluba. Ima 54 godine i poprilično trenerskog iskustva, a opet nije prestar i zasićen. Dapače, u najboljim je godinama, što je bitno jer Dinamo traži energičnog stručnjaka za iduće sezone.

Čačić seli na poziciju sportskog direktora?

Priča ima logiku jer već nekoliko dana nogometnim kuloarima kruže spekulacije da bi Čačić bio itekako zadovoljan funkcijom sportskog direktora. Neki će reći da mu je to bio glavni cilj kada se vratio na klupu Dinama. S Milaničem na klupi i Čačićem u direktorskoj fotelji, Dinamo bi ubio dvije muhe jednim udarcem.

Dobio bi energičnog i ambicioznog trenera, a zadovoljio bi zaslužnog Čačića i otvorio mu mogućnost da na najvišoj razini sudjeluje u izgradnji nove momčadi.

U svakom slučaju, takvim raspletom najzadovoljnija bila bi međugorska upravljačka struja, čija je to zapravo ideja, a izgleda da odveć protiv ne bi bio niti drugi dio formalne Uprave. Čini se da je u Maksimiru nađen zajednički jezik suprotstavljenih frakcija. Koliko će trajati, to je već druga priča.

HNL golovi: Dinamo - Hajduk 3:1 (Petković, Oršić, Baturina/Livaja)

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️
Toni Kukoč je ove nedjelje prvo gledao kako Split ruši Crvenu zvezdu na Gripama, a zatim je sjeo u automobil i došao pogledati Hajdukov trijumf protiv Šibenika. 

📸Nikola Brboleža, Duje Klarić/CROPIX