Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo protiv ovakvog Hajduka mora bolje: Bijeli bez ideje, Modri opet ziheraški

Derbi na Poljudu nije ponudio nogomet za polizati prste, bila je to predstava za brzi zaborav...

Taktičko nadmudrivanje bez mašte i vica u igri. Uglavnom mučenje lopte i gledatelja. To je otprilike sukus splitskog derbija, koji je ponudio, najblaže rečeno, prosječan nogomet i ispodprosječnu zanimljivost. To je naš dojam, ne morate se složiti.

Nismo ni očekivali neku ljepoticu, ali ipak smo se nadali boljem nogometu. Atraktivnih poteza nije bilo ni u tragovima, no zato nije nedostajalo grubosti. Derbi je po tome podsjetio na neka prošla vremena kada su Bijeli na travnjak Poljuda često izlazili s „nožem u zubima“.

Agresija na agresiju

I ovaj put Hajduk je ratničkim pristupom pokušao nadomjestiti manjak kvalitete, no ni Modri nisu bili zečevi, postavili su se tvrdo i uzvraćali agresijom na agresiju. Malo je tu bilo kvalitetne igre, a puno više udaranja i nervoze.

Stječe se dojam da je Dinamo rutinski došao do pobjede, iako je to lako moglo završiti i remijem. Sporne su i neke sudačke odluke, vidjet ćemo što će reći analize. Kako god, Dinamo je pobijedio i praktički potvrdo obranu naslovu prvaka, dok će se Hajduk još morati pomučiti da dohvati jedno od mjesta koja vode u Europu.

Taktička postavka Modrih pod vodstvom Nenada Bjelice u jačim utakmicama uvijek je ista ili slična. Modri su prepustili loptu protivniku, zgusnuli sredinu i čekali šansu za kontru. Bilo je prostora za brzi protunapad, ali nisu ga uspjeli izigrati. Svaki put bi pogriješili u predaje lopte u ključnom trenutku.

Vratarska pogreška odlučila derbi

Na kraju je odlučila pogreška vratara Hajduka Josipa Posavca. Mario Gavranović još jednom je bio koban za Bijele, hladnokrvno je kaznio Posavca, koji je u proljetnom dijelu sezone bio možda i najistaknutiji igrač Hajduka. No pogriješio je u najvažnijoj utakmici. Posavec očito ima problema kada brani pod većim pritiskom. Sjetimo se pogreške u Bukureštu protiv Steaue.

Arsenal naciljao veliko pojačanje: Topnici spremni iskrcati 100 milijuna eura Lorenzo Insigne (Foto: AFP) Lorenzo Insigne (Foto: AFP) Lorenzo Insigne (Foto: AFP) +3 Lorenzo Insigne (Foto: AFP)

Dinamo se nakon gola još čvršće zatvorio, a Hajduk nije imao adekvatan odgovor na betonsku obranu Modrih. Bijeli su jalovo napadali, kroz igru nisu ništa stvorili, opasnije su prijetili isključivo iz prekida.

Nedostatak kreacije očigledan je problem Hajduka, no to i nije preveliko iznenađenje. Hajduk već duže vrijeme nema izrazito kreativnog veznog igrača koji bi znao stvoriti višak i odigrati ubojiti zadnji pas.

Dinamo igra suviše ziheraški

Kada se odigra tako bezidejna utakmica s obje strane, treneri se obično vade floskulama o obrambenim taktičkim finesama, pokrivanjima i slično. Međutim, stara je nogometna istina da je puno lakše razbijati nego graditi, odnosno braniti se nego napadati. Treba znati stvoriti napadačku igru, to je nemjerljivo teže.

Dakako da Hajduk ima puno većih problema od Dinama kada treba napasti i odigrati nešto prema naprijed, no ni Modri u ovoj utakmici nisu pokazali neki raskošni napadački potencijal. Jasno je da Dinamo može i mora bolje, pogotovo protiv ovakvog Hajduka.

Veliki hrvatski talent na meti Barce: Spektakularan popis pojačanja, Rakitić i još tri zvijezde na listi za odstrel Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Rakitić i Suarez slave pogodak (Foto: AFP) +3 Matthijs de Ligt (Foto: AFP)

No Bjeličina momčad prečesto igra suviše ziheraški, ne riskira čak ni kada je očigledno da je osjetno kvalitetnija ili da barem nije inferiornija.

Takav pristup skupo je stajao Modre u Lisabonu. Benfica nije Hajduk, ali i dalje smo dojma da bi Dinamo bolje prošao da je igrao hrabrije. Odlučnija igra u napadu naputak je za iduću sezonu i okršaje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tamo se teško stiže ako se previše kalkulira.

Hajduk treba pojačanja

Što se Hajduka tiče, teško je reći može li momčad Siniše Oreščanina bolje od prikazanog. Za nešto više Hajduk treba pojačanja, to je sasvim jasno. Lako je to reći, a teško realizirati.

U svakom slučaju Hajduk ovog proljeća izgleda dosta bolje nego jesenas. Cinici će reći da to i nije bilo tako teško postići s obzirom na to da je jesenas izgledao grozno.

No ipak, napredak je postignut, Oreščaninu treba dati vremena da pokuša nešto složiti. Utakmica protiv Dinama svjedoči da mu neće biti nimalo lako. Teško je napraviti ukusno jelo bez kvalitetnih sastojaka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider