Košarka
SPORTOVI
Košarka
dan koji je promijenio nba

Kako je Kobe uopće stigao u Los Angeles: Srpska legenda umalo sve stopirala, povijest bi bila drukčija

Kobe Bryant proveo je cijelu karijeru u Los Angeles Lakersima, ali na dan drafta 1996. stvari su lako mogle krenuti potpuno drugačijim putem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kobe Bryant generacijska je ikona Los Angeles Lakersa i jedan od najvećih košarkaša u povijesti. Cijelu 20-godišnju karijeru proveo je u Lakersima, s kojima je osvojio pet naslova NBA prvaka, ali mnogo toga bi bilo drugačije da 1996. godine Charlotte Hornetsi nisu promijenili tijek povijesti.

Bilo je to monumentalno ljeto u povijesti košarke jer su Lakersi samo nekoliko tjedana kasnije potpisali i Shaquillea O'Neala.

''Charlotte me nikad nije želio'', rekao je Bryant 2014. godine.

''Trener Dave Cowens rekao mi je da me ne želi. Bilo je pitanje hoću li uopće igrati. Već su imali nekoliko bekova i niskih krila. Dakle, nije bilo baš kad da bih i ulazio s klupe'', dodao je Bryant.

Sa samo 17 godina napustio je srednju školu Lower Merion, a trade kojim su ga Hornetsi poslali u Lakerse iskoristio je kao gorivo za ostatak karijere.

gol expired Otkazan veliki derbi, navijači skandiraju ''Kobe'' izvan Staples Centera: ''Ovo je vrlo teško vrijeme za sve nas'' divider

''Znao sam tko je Dave Cowens i bio sam poprilično uzbuđen što ću igrati za njega. No nakon toga sam šokiran. Tada sam brzo promijenio dječački smiješak u instinkt ubojice'', prisjetila se legenda Lakersa na zalasku karijere.

No Bryant je htio u Lakerse i oni su željeli njega. Prije NBA drafta 1996. Bryant je odradio ''workout'' u Los Angelesu, gdje su nasuprot njega bili bivši igrači Lakersa Larry Drew i Michael Cooper, a prema tadašnjem GM-u Lakersa Jerryju Westu, ''prešao je preko tih ljudi''.

Lakersi su tada tražili način kako da razmijene svog startnog centra Vladu Divca zbog draft prava i čišćenja salary capa kako bi potpisali slobodnog Shaquillea O'Neala, a Hornetsima je trebao centar. Bill Branch, glavni skaut Hornetsa u to vrijeme, otkrio je kako je Charlotte pristao razmijeniti svoj 13. pick i prije samog drafta. Prije tog dogovora Hornetsi nikad nisu razmatrali da biraju Bryanta.

gol expired Shrvani LeBron napisao dirljivu i podužu poruku: "Svaki put kad počnem, zaplačem'' divider

Tijekom drafta Lakersi su rekli Hornetsima koga da izaberu nekoliko minuta prije nego što je doašo red na izbor i Bryant je tako postao prvi vanjski igrač koji je stigao direktno iz srednje škole. Čak je postojala i prijetnja da će sve propasti jer je Divac zaprijetio da će se povući ako dođe do razmjene. No 30. lipnja odrekao se toga i moglo se ići u realizaciju.

''Nisu mi rekli što se događa. Samo su mi jednog dana rekli da je dogovor sklopljen. Iskreno, uopće mi se nije svidjelo. Moja filozofija bila je da igram košarku zato što u njoj uživam. Zato sam razmišljao o umirovljenju.

Ta draft klasa neće ostati upamćena samo po Bryantu, iako je dala igrača njegove veličine, nego i kao jedna od najvećih u povijesti. Naime, tada su izabrani i Allen Iverson, Ray Allen, Marcus Camby, Stephon Marbury, Steve Nash, Predrag Stojaković, Antoine Walker, Shareef Abdur-Rahim, Jermaine O'Neal, Zydrunas Ilgauskas i Derek Fisher.

gol expired Kobe prije tragedije objasnio zašto je često letio helikopterom: Obitelj je bila glavni razlog divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Kalik je u 62. minuti utakmice protiv Šibenika efektnim udarcem, nakon lijepe asistencije Dominika Prpića, došao do svog ovosezonskog prvijenca. ⚽

📸: Duje Klarić/Cropix
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️