Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kucaju na vrata UEFA-e

Zašto HNS seli Vatrene u Zagreb? Rijeka se treba žrtvovati, upozorenje za Dalića

Izgleda da postoji dobra šansa da se posljednja utakmica kvalifikacija za plasman na Euro 2020. neće igrati u Rijeci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema već određenom rasporedu, Hrvatska bi 16. studenog trebala dočekati Slovačku na Rujevicu, no izvori kažu da bi se lako moglo dogoditi da se ta utakmica igra vjerojatnije u Zagrebu ili možda Splitu. Prema našim saznanjima, HNS već radi na tomu da promijeni domaćinstvo utakmice sa Slovacima.

Navodno su u HNS-u već kontaktirali s UEFA-om kako bi izvidjeli što o svemu mislili krovna europska nogometna organizacija. Naravno, bez odobrenja UEFA-e domaćinstvo se neće moći promijeniti.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Ronaldo: Ja ne tražim rekorde, oni traže mene divider

Ključan je razlog taj što je ispalo da će utakmica sa Slovacima odlučiti o plasmanu na Euro, a Rujevica ima premali kapacitet s obzirom na to da će interes za utakmicu biti ogroman.

Vatreni traže promjenu domaćinstva

Sigurno su u odluci HNS-a da ide u promjenu domaćinstva pripomogle i informacije iz hrvatske svlačionice nakon pobjede nad Mađarskom na Poljudu. Još pod dojmom fantastične atmosfere, hrvatski nogometaši navodno su zaželjeli da se utakmica sa Slovacima igra u Splitu. I izbornik Zlatko Dalić dao je neke sugestivne izjave dan nakon utakmice s Mađarima.

gol expired Novi posrnuli velikan u igri za Rakitića: Odlazi iz Barce, pitanje je samo kamo će divider

Na konstataciju novinara da se igrači žele vratiti u Split, Dalić je odgovorio.

„Ne znam otkud vam te informacije. Iz svlačionice? E, onda je to problem. Nismo točno komentirali što i kako, ali ako igraš utakmicu koja odlučuje o nečemu, moraš tražiti najbolji teren i publiku.“

Za i protiv

U HNS-u su kod dodjeljivanja domaćinstva očito mislili kako će sve ranije biti riješeno, odnosno da će Vatreni na Rujevicu stići kao sudionici Eura. Nije se dogodilo, Vatreni su prosuli neke važne bodove, pa će potvrdu plasmana morati izboriti u posljednjoj utakmici.

Khabibov trening Ovako izgleda trening najboljeg na svijetu: Nije ni čudo da ga ne mogu skinuti sa sebe divider

Naravno da se ta odluka, ako uopće dođe do promjene domaćinstva, može promatrati na više načina. Jedni će utvrditi da se jedna nepravda počela ispravljati, mislimo na Split i Poljud, a da se druga počinje stvarati.

Naravno da nije baš fer oduzeti Rijeci domaćinstvo tako važne utakmice „pet do 12“. Rijeka ničim to nije zaslužila. Dapače, Rijeka je uvijek bila odličan domaćin i punim je srcem prihvaćala Vatrene.

Osim toga, nije li sto puta rečeno u HNS-u da Vatreni trebaju igrati širom Hrvatske i da ne pripadaju nijednom gradu, već cijeloj Lijepoj Našoj?

Karim Adeyemi (Screenshot: YouTube) Barcelona ima novu veliku metu: Na radaru tamnoputi Nijemac koji oduševljava divider

Međutim, imaju argumente i oni koji tvrde da se tako važna utakmica treba igrati pred najvećim mogućem auditorijem te da treba poštovati želju igrača i većine navijača koji u što većem broju žele nazočiti utakmici.

Premali kapacitet Rujevice

Jasno je da nije isto igra li se pred 9000 ili 35000 navijača. To bi mogao biti HNS-ov argument prema UEFA-i; da se promjena radi nogometa i navijača, i to ne samo hrvatskih, nego i slovačkih, koji će moći dobiti puno veći kontingent ulaznica ako se bude igralo na Poljudu ili Maksimiru.

Slažete li se s odlukom da se utakmica protiv Slovačke prebaci na Maksimir?

Ukupno glasova:

Rijeka bi se ovaj put trebala „žrtvovati“ za veći cilj, a HNS bi joj vratio uslugu prvom prilikom, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Oni koji su za promjenu domaćinstva podsjetit će da se u bliskoj prošlosti već dogodila zamjena domaćinstva. Osijek je trebao biti domaćin utakmice s Finskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Utakmica je naposljetku premještena baš na Rujevicu.

Službeni razlog bio je nedovoljno dobar teren u Gradskom vrtu, odnosno strah od potencijalne kiše i natopljenog travnjaka, a neslužbeni podosta drukčiji.

Hrvatski navijač u Walesu Hrvatskom navijaču britanski policajac morao doslovno skinuti kapu divider

Izvori su govorili da je bivši izbornik Ante Čačić bio najžešći zagovornik promjene. Jasno je da Osječani nisu bili presretni. Osječanin Ante Vučemilović Šimunović glasao je na Izvršnom odboru protiv te odluke. Na kraju se stvar izgladila tako što je Osijeku obećana organizacija jake utakmice u kvalifikacijama za Euro.

"Slučaj Finska" upozorenje za Dalića

Ironija sudbine je da je Čačić smijenjen upravo nakon šokantnog remija s Finskom na Rujevici. Čačiću vjerojatno ni u primisli nije bilo da bi mogao odletjeti niz štenge nakon utakmice s protivnikom protiv kojeg su mnogi, pa vjerojatno i on, unaprijed ukalkulirali bodove.

Bugarski navijači rasistički vrijeđali Engleze (Foto: AFP) Englezi slave heroje, Bugarska se srami zbog rasista i nacista: Brutalna osveta odjeknula Europom divider

Treba li reći da je „osječki lobi“ dočekao asa na desetku. Oni mu sigurno nisu bili saveznici kod donošenja odluke o smjeni.

Osijek se tada žrtvovao za viši cilj, a profitirala je Rijeka. Iako protiv Finske nije ostvaren željeni rezultat, na kraju balade ispalo je fantastično. Ustvari, kako za koga, za Čačića sigurno nije, ali jest za Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju.

Dalić je poveo Vatrene na odlučnu utakmicu u Ukrajinu. Dalje je povijest. Cinici će reći da bi cijela ova priča mogla biti i svojevrsna opomena za Dalića pred utakmicu sa Slovacima. Vrag nikad ne spava, možda baš nije dobro mijenjati domaćinstva, čak ni kada si ogroman favorit, a ni „riječki lobi“ ne treba podcijeniti. Aluziju ne moramo pojašnjavati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider