Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogledajte te face

Englezi slave heroje, Bugarska se srami zbog rasista i nacista: Brutalna osveta odjeknula Europom

Sofija i Bugarska još se jednom imaju zbog čega sramiti…

Galerija Bugarski navijači rasistički vrijeđali Engleze (Foto: AFP) Bugarski navijači rasistički vrijeđali Engleze (Foto: AFP) Bugarski navijači rasistički vrijeđali Engleze (Foto: AFP) +1 Marcus Rashford i Gareth Southgate (Foto: AFP)

Ako ste primijetili rezultat iz Sofije i visoku pobjedu Engleza kod Bugara od čak 6:0, znajte da iza tog rezultata stoji nešto više od nogometa. Englezi su nakon poraza od Češke u kvalifikacijama za Euro tri dana kasnije htjeli pokazati da su samo imali loš dan.

Na kraju su neki od njih u Sofiji imali noćnu moru, ali su je pretvorili u veličanstvenu pobjedu koja je odjeknula Europom. No odjeknula je ta utakmica, nažalost, i zbog novog sramotnog ispada dijela bugarskih navijača.

Stadion ''Vasil Levski'', bugarski nacionalni stadion, nedavno je bio zatvoren zbog rasizma, a bit će opet. Tamnoputi engleski igrači vrijeđani su zbog boje kože i pravo je čudo što se utakmica uopće odigrala. Za to su zaslužni Englezi koji, prema vlastitim riječima, nisu htjeli da rasisti pobjede. Bugarski su nogometaši zato osramoćeni dvaput, zbog svojih navijača i na terenu od engleskih kolega.

gol expired Hrvatski sudac zamalo prekinuo kvalifikacijsku utakmicu: Igra dvaput zaustavljena divider

Bebek dvaput prekinuo utakmicu

Sudac utakmice bio je naš Ivan Bebek. On je sve odradio prema pravilima iako engleski mediji pišu kako je Harry Kane upozorio hrvatskog suca na hukanje njegovim suigračima. U 30. minuti Bebek je prekinuo susret te, kako nalažu pravila, naredio službenom spikeru na stadionu da zamoli navijače da prestanu s rasističkim i nacističkim uzvicima i pozdravima.

Oglušili su se i pitao je izbornika Engleske Garetha Southgatea želi li povući momčad s terena. Englezi su odlučili ostati, a pomogao je i kapetan domaćina Ivelin Popov, koji je molio skupinu od 50-ak huligana u obučenih u crno da stanu sa skandiranjem. Radi se o navijačima Levskog iz Sofije te Lokomotiva iz Plovdiva.

Slažete li se s odlukom da se utakmica protiv Slovačke prebaci na Maksimir?

Ukupno glasova:

To je trajalo do 41. minute, kada je sve opet eskaliralo. Bebek je opet prekinuo susret te pitao Engleze žele li nastaviti. Željeli su odigrati prvih 45 minuta do kraja. U nastavku se ipak sve smirilo, a Englezi su domaćinima utrpali ukupno šest komada.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo zabio 700. gol u karijeri: Pogledajte kako ih je rasporedio divider

Raheem Sterling zabio je dva komada, a engleski navijači su pjevali: ''Tko je zabio rasistima u mrežu? Raheem Sterling!''

''Znate tko ste, rasistički gadovi'', vikali su Englezi Bugarima dok su se ovi oglašavali ''majmunskim glasanjem'' kad bi tamnoputi igrači dodirnuli loptu.

Hukanje je počelo već na zagrijavanju, a Sterling je nakon utakmice poručio:

''Žalo mi je Bugarske što je predstavljaju takvi idioti na stadionu.''

''Donijeli smo zajedničku odluku da nastavljamo igrati'', poručio je Southgate te dodao kako su njegovi igrači čvrsti, neki i navikli na rasizam u vlastitoj domovini, podižući tim riječima dodatno svijest o ovom problemu i na engleskim stadionima.

Bugarska je zadnja u svojoj kvalifikacijskoj skupini bez ijedne pobjede. Njihov nogomet tone sve dublje, a ovakvi ekstremni primjeri rasizma dodatni su utezi koji ih odvlače na samo dno europskog nogometa.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider