Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Autogol ih načeo

Italija u drugom poluvremenu slomila Tursku i stigla do uvjerljive pobjede na otvaranju Eura

Utakmicom na Olimpicu započelo je Europsko prvenstvo koje nosi službeni naziv Euro 2020.

U prvoj utakmici Eura 2020. jedan od domaćina ovog natjecanja, reprezentacija Italije, svladala je Tursku s 3:0, postigavši sva tri pogotka u drugom poluvremenu.

Potpuno zasluženo su Azzurri upisali startna tri boda i odmah u prvom kolu skupine A dali suparnicima do znanja kako ih zanima isključivo prvo mjesto u ovoj grupi u kojoj se još nalaze Wales i Švicarska.

Azzurri su dominirali cijeli susret i Turska može biti sretna što nije doživjela i teži poraz. Strijelci u talijanskoj pobjedi bili su Merih Demiral (53-autogol), Ciro Immobile (66) i Lorenzo Insigne (79).

Italiju u 2. kolu 16. lipnja ponovo u Rimu očekuje Švicarska, dok će Turska igrati protiv Walesa u Bakuu.

Sjajnom predstavom na Olimpicu Italija je s pravom pokazala zašto je guraju među favorite EURO-a. Koliko su Azzurri bili dominantni pokazuje i podatak od 24 udarca, dok je Turska imala smo jedan, te 62 posto posjeda lopte i osam kornera.

Nedosuđeni jedanaesterac past će u zaborav

Nakon rezerviranih 15 minuta, Italija je zagospodarila terenom i do konca prvog dijela bila je apsolutno bolja. Azzurri su u prvih 45 minuta uputili 14 udarca prema vratima Ugurcana Cakira, a Turci niti jedan. Domaćin je imao i 67 posto posjedna lopte, međutim nije uspio slomiti suparničku obranu. Turci su u prvih 45 minuta bili nevidljivi i mogu biti sretni što već u prvih 45 minuta nisu primili pogodak.

Prvu veliku priliku Italija je imala u 22. minuti kada je Giorgio Chiellini pucao nakon ubačaja iz kornera, a turski golman sjajno izvukao loptu ispod grede. U 30. minuti pucao je Barella, a osam minuta kasnije i Immobile. Do kraja poluvremena okušao se Insigne, ali nije bilo promjene rezultata. U posljednjim trenucima prvog dijela Talijani su tražili jedanaesterac nakon što je Čelik igrao rukom, međutim VAR soba nije tako mislila.

Darija Reić - 2 Predstavnica HTZ-a u Londonu otkrila koliko hrvatskih navijača očekuju na Wembleyju: "Nemamo točan broj, ali..." divider

Prvi udarac prema talijanskim vratima Turci su upisali u 52. minuti, no Cengiz Under, koji je ušao početkom drugog dijela, nije bio precizan. Samo minutu kasnije Italija je povela i to nakon autogola Meriha Demirala. Berardi je probio po krilu i uputio oštru loptu pred turska vrata, gdje je pogodila braniča Juventusa i završila u golu.

Italija je nastavila s pritiskom i nakon postignutog gola. U 58. minuti opasno je pucao Locatelli, no Cakir je još jednom obranio. Dvije minute kasnije u gol prilici je bio i Berardi, no loše je pucao.

Turski izbornik Senol Gunes je izmjenama pokušao probuditi svoju momčad, no nije pomoglo. Sjajnu igru Italija je okrunila i drugim golom u 66. minuti. Spinazzola je pucao, Cakir obranio, a napadač Lazija Ciro Immobile pospremio odbijanac u gol.

Ivica Medo i Anita Kajtazi Roth Kolumnist gol.hr-a javio se iz Londona za Dnevnik Nove TV: "Najveća razlika u odnosu na prije je u ozračju" divider

Točku na i Italija je postavila u 79. minuti, a strijelac lijepog gola bio je Insigne. Turski vratar je loše ispucao loptu, a domaćin je s nekoliko brzih dodavanja stigao do gol prilike koju je realizirao napadač Napolija.

Turci još čekaju na prvi trijumf protiv Italije

Bio je to 12. međusobni susret Italije i Turske i deveta pobjeda Azzurra dok su tri utakmice završile bez pobjednika.

Na europskim prvenstvima su igrali četiri puta, a Italija ima četiri pobjede uz razliku pogodaka 12:1.

Turskoj je ovo peti EURO u povijesti, a zanimljivo na svakom je startala porazom pri čemu je dva puta izgubila od Hrvatske (1996., 2016.), te dva puta od Italije (2000., 2020.)

Pobjedom Turske na otvaranju EP-a reprezentacija Italije je pod vodstvom izbornika Roberta Mancinija produžila niz bez poraza na čak 28 utakmica.

gol expired Spektakularno otvaranje Eura 2020: Sjajan glazbeni program uz nevjerojatan vatromet divider

U slučaju da Talijani ne izgube preostale dvije utakmice u skupini protiv Švicarske i Walesa, Mancini će dostići učinak Vittoria Pozza koji je 30-tih godina prošlog stoljeća na talijanskoj klupi nanizao 30 utakmica bez poraza.

Posljednji poraz pod njegovim vodstom Talijani su doživjeli u rujnu 2018. u Lisabonu od Portugala (0:1) u Ligi nacija, a potom nanizali 23 pobjede i pet neodlučenih ishoda.

TURSKA - ITALIJA 0:3

RIM. Stadion Olimpico - 15.500 gledatelja; Sudac: Danny Makkelie (Niz);

Strijelci: 0:1 Demiral (53-ag), 0:2 Immobile (66), 0:3 Insigne (79)

Žuti kartoni: Soyuncu, Dervisoglu

Crveni kartoni: -

TURSKA: Ugurcan Cakir - Celik, Demiral, Soyuncu, Meras - Yokuslu (od 64. Kahveci) - Karaman (od 76. Dervisoglu), Tufan (od 64. Ayhan), Yazici (od 46. Under), Calhanoglu - Yilmaz

ITALIJA: Donnarumma - Florenzi (od 46. Di Lorenzo) Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli (od 74. Cristante) - Berardi (od 85. Bernardeschi), Immobile (od 80. Belotti), Insigne (od 80. Chiesa)

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider