Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabio eurogol

Shaqirijev show protiv Turske, ali Švicarska još uvijek nije u osmini: Evo što to znači za Hrvatsku

Iako su pobijedili Tursku s 3:1, Švicarska je ostala na trećem mjestu skupine A.

U susretu posljednjeg kola A skupine Eura 2020 Švicarska je u Bakuu pobijedila Tursku sa 3:1 osvojivši treće mjesto u skupini i morat će čekati rasplet u ostalim skupinama kako bi doznala ide li dalje.

S pobjedom švicarske reprezentacije, nikako ne može biti zadovoljna Hrvatska kojoj se sada komplicira put u osminu finala, jer više ne može ni teoretski proći remijem, igra joj isključivo pobjeda protiv Škotske u zadnjem kolu, želi li u osminu.

Golove za Švicarsku zabili su Haris Seferović (6) i Xherdan Shaqiri (26, 68), dok je Steven Zuber imao tri asistencije. Pogodak za Tursku zabio je Irfan Can Kahveci (62).

gol expired Talijani su oduševili igrom na Euru, a Mancini s malo magije uz aut-liniju i čudesnim rekordom divider

U drugom susretu iz skupine Italija je u Rimu pobijedila Wales sa 1:0 upisavši i treću pobjedu u skupini. Pogodak odluke zabio je Matteo Pessina u 39. minuti utakmice. Wales je od 55. minute igrao bez isključenog Ethana Ampadua.

Na koncu je Italija osvojila prvo mjesto s devet bodova, Wales i Švicarska imaju po četiri boda, a kako je njihov međusobni susret završio 1:1, odlučivala je razlika pogodaka koja je otišla na velšku stranu. Turska je s tri poraza zaključila natjecanje u skupini.

Što to znači za Hrvatsku?

Švicarcima je osvajanje drugog mjesta trebala uvjerljiva pobjeda protiv Turske, te pobjeda Italije protiv Walesa. Na koncu su ipak ostali prekratki za dva gola, pa će priliku za prolaz tražiti kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Time se komplicira plasman hrvatske nogometne reprezentacije u osminu finala Eura 2020. Da je utakmica završila remijem, Hrvatska bi imala šanse proći u osminu finala sa samo dva osvojena boda.

No, da bi se to dogodilo, moralo bi se poklopiti još nekoliko rezultata. Na primjer, Slovaci bi trebali pobijediti Španjolsku, a Šveđani Poljake.

Međutim, izabranici Zlatka Dalića sada nemaju pravo na kiks, moraju pobijediti Škotsku ako žele proći u osminu finala.

Turska bolje otvorila susreta, Švicarci zabili iz prve prilike

Prva je zaprijetila Turska, no udarac Buraka Yilmaza u drugoj minuti je od bloka otišao u korner. Samo dvije minute kasnije Ayhan je pucao sa 20-ak metara, ali je Sommer sjajno reagirao.

Švicarska je povela u 6. minuti praktički iz prve ozbiljnije akcije, a strijelac je bio Haris Seferović koji je zabio udarcem s ruba kaznenog prostora.

U 16. minuti ponovo su zaprijetili Turci, Muldur je pucao s lijeve strane poslije ubačaja Undera, no Sommer se još jednom se iskazao. U 26. minuti Švicarci su stigli do 2:0 fantastičnim golom Xherdana Shaqirija. Vezni igrač Liverpoola je sa 20-tak metara pogodio same rašlje turskog gola.

gol expired Shaqiri zabio golčinu protiv Turske pa ušao u društvo četvorice najboljih: Među njima je i jedan hrvatski igrač divider

Samo dvije minute kasnije Shaqiri je propusti zicer. Praktički od centra je krenuo prema turskom vrataru, no Cakir je obranio. U 43. minuti ponovo je briljirao i Sommer. Pucao je Muldur, no švicarski vratar je sjajno reagirao.

Kako je Italija na poluvremenu vodila 1:0 protiv Walesa, a rezultat u Bakuu je bio 2:0, Švicarci su i u nastavku zaigrali napadački, kako bi popravili razliku pogodaka i probili se na drugo mjesto.

Shaqiri priredio show na utakmici

Novu veliku priliku Shaqiri je imao u 57. minuti no pucao je preko gola. Tri minute kasnije zaprijetio je i Seferović, no Cakier je skrenuo loptu u korner.

Kazna za silne promašaje stigla je u 62. minuti kada je Irfan Can Kahveci fantastičnim golom smanjio na 1:2. Radost Turaka kratko je trajala jer su Švicarci samo šest minuta kasnije odigrali brzu kontru koju je Shaqiri pretvorio u svoj drugi gol na utakmici.

U 78. minuti Švicarci su bili korak do četvrtog pogotka, no Granit Xhaka je pogodio desnu stativu.

Za Švicarsku je od 75. minute igrao napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović.

Švicarcima sada preostaje čekati, dok su Turci završili turnir s tri poraza i razlikom pogodaka 1-8 i jedno su od najvećih razočaranja prvenstva.

 

ŠVICARSKA - TURSKA 3:1

BAKU: Olimpijski stadion; Slavko Vinčić (Slovenija);

Strijelci: 1:0 Seferović (6), 2:0 Shaqiri (26), 1:2 Kahveci (62), 3:1 Shaqiri (68)

Žuti kartoni: Calhanoglu, Celik, Soyuncu / Xhaka

Crveni kartoni: -

ŠVICARSKA: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Xhaka, Zuber (od 85. Benito) - Shaqiri (od 75. Vargas) - Embolo (od 85. Mehmedi), Seferović (od 75. Gavranović)

TURSKA: Cakir - Celik, Demiral, Soyuncu, Muldur - Ayhan (od 64. Yokuslu) - Under (od 80. Karaman), Tufan (od 64. Yazici), Kahveci (od Kokcu), Calhanoglu (od 85. Tokaz) - Yilmaz

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider