Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Majstorica"

Treći put zaredom na Euru na Španjolce: Hrvatska na putu Enriquevoj zlatnoj mladeži do još jednog zlatnog ljeta

Enrique je Hrvatskoj nanio najteži poraz u povijesti, ali na ovom Euru je sa potpuno novom momčadi. I čini se kako ju je upravo uigrao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Škotsku u utorak (3:1) dva gola razlike, uvjerljivija pobjeda značila je kako će Vatreni u osmini igrati protiv drugog iz skupine E na Euru i olakšala je navijačima zadnje minute jučerašnjeg okršaja, međutim današnji rasplet, odnosno pobjede Švedske i Španjolske protiv Poljske i Slovačke, namjerile su Hrvatsku na najgori put u osmini finala. Treći puta zaredom na eurima igrat ćemo protiv Španjolske u ponedjeljak 27. lipnja (18 sati) u Kopenhagenu.

Mogućom pobjedom protiv Španjolske i plasmanom u četvrtfinale, Dalić i društvo bi poravnali naš međusoban omjer na po četiri pobjede uz jedan remi jer u dosadašnjih osam odigranih susreta kasnimo pobjedu. Ovo će nam biti treća međusobna utakmica na eurima zaredom, Slaven Bilić i njegovi ispali su sa Eura 2012. godine već u skupini izgubivši 0:1 od Furije, koja je kasnije otišla do kraja. Ali Ante Čačić i društvo osvetili su se četiri godine kasnije u Francuskoj pobijedivši također u skupini 2:1. Ovo će nam biti prvi susret u nokaut fazi.

Hrvatska slavila u posljednjem susretu, ali ovo je nova Španjolska

Hrvatska je slavila u posljednjem međusobnom susretu 3:2 u ljepotici igranoj u Ligi nacija, ali mnogi igrači iz aktualnog sastava Vatrenih nikad neće zaboraviti da je aktualni španjolski izbornik Luis Enrique Daliću nanio najteži poraz u karijeri, a Hrvatskoj najveći u povijesti na onoj zloglasnoj utakmici kad je Lovre Kalinić primio pola tuceta u mrežu (6:0) u Ligi nacija.

Španjolci su u odnosu na te dvije utakmice promijenili gotovo cijelu momčadi, ali ambicije su ostale iste pa će Vatreni će stajati španjolskoj zlatnoj mladeži na putu ka još jednom zlatnom ljetu u kojem se nadaju dodati četvrti naslov prvaka Europe u svoje tribine, prvi poslije onih 2008. i 2012. godine te postati najuspješnija momčad u povijesti turnira.

gol expired Ulaznice za utakmicu Hrvatska - Španjolska: Krenula prodaja, evo kako ih kupiti divider

Bijela točka im je crna

Luis Enrique i njegovi novi klinci očito osjećaju pritisak nacije na leđima jer je njegovoj pomlađenoj momčadi bijela točka – crna točka, naime već su promašili dva penala što im je najviše na europskim prvenstvima od 2000. godine u Nizozemskoj. To je dobro znati završi li regularnih 90 minuta i sudačka nadoknada naše utakmice bez pobjednika.

A do nove pobjede protiv Španjolske Dalić će pokušati doći bez heroja posljednje međusobne utakmice, one na Maksimiru, Tina Jedvaja kojeg nema na ovom Euru i koji je na tom susretu zabio dva komada uz jedan Andreja Kramarića.

Nema španjolskih strijelaca s Maksimira

Neće biti ni strijelaca za Španjolsku, Danija Ceballosa i Sergija Ramosa, koji nisu pozvani. Otkaz Ramosu bio je najzvučniji jer je legendarni kapetan Reala i reprezentacije dobio prvo slobodno ljeto poslije dugo vremena, a Realov veznjak na posudbi u Arsenalu otpao je u pomoru zvijezda u kojem su stradali još Iago Aspas, Sergio Canales, Marco Asensio i Jesus Navas između ostalih.

Enrique još vjeruje pojedinim reliktima povijesti jer ozbiljnu minutažu na tekućem Euru imaju Jordi Alba, Sergio Busquets, Koke i Alvaro Morata, ali naglasak u ovoj momčadi je na mladosti.

Barcini dragulji dobili prve minute na velikom turniru

Barcelonini dragulji Eric Garcija i Pedri zaigrali su protiv Slovačke u zadnjem kolu skupine te tako i službeno označili smjenu Ramosove generacije, postavši prvi dvojac mlađi od 20 godina koji je startao za Španjolsku na velikom natjecanju od SP-a 2006. Posljednji duo s tim dosegom bili su upravo Ramos i Cesc Fabregas.

Garcija i Pedri imaju 20 odnosno 18 godina, a već sad imaju više nastupa za A selekciju nego za U-21 vrstu i predstavljaju najnovija čuda od djece iz španjolske tvornice talenata, a istaknuti dvojac starije generacije su bivši igrač Dinama i Napolijev veznjak.

Nova lica su već bili europski prvaci

Taj dvojac je nešto duže čekao na U-21 razini, ali je zato to vrijeme iskoristio kako bi osvojio europski naslov u tom uzrastu. Dani Olmo, bivši Dinamov igrač kojemu je ovo prvi Euro sa seniorskom reprezentacijom i njegov suigrač iz vrste do 21 godine Fabian Ruiz.

Velika promjena na ovom Euru je i novi golman, Unai Simon, koji je stao među vratnice umjesto Davida De Gee, talentirani golman Athletic Bilbaa u svojoj karijeri ima naslov prvaka Europe sa Španjolskom U-19 i U-21, a ovdje se nada kako će upotpuniti hat-trick sa seniorima.

Torresi umjesto Torresa

Fernando Torres predvodio je zadnju španjolsku zlatnu generaciju, a u ovoj su čak dva s tim slavnim prezimenom, Pau i Ferran. Prvi je stoper aktualnog osvajača Europske lige Villarreala s budućnošću u nekom od španjolskih velikana poslije Eura, a drugi je krilni napadač Cityja. Obojica su imali učinak u prošloj utakmici, jedan je natjerao Slovaka na autogol, a drugi je zabio četvrti na susretu.

Ta pobjeda u posljednjem kolu došla je kao terapija poslije frustracija koje su doživjeli u uvodne dvije utakmice, 0:0 protiv Švedske u kojoj su imali 74 posto posjeda, Poljake (1:1) nisu uspjeli svladati uz 70 posto posjeda, a Slovacima su, eto, isporučili pet komada uz samo 61 posto posjeda.

Najveći problem su upravo riješili

Do posljednjeg kola rekli bismo da je Španjolcima najveći problem na ovom Euru realizacija jer je njihov napadač Alvaro Morata predmet sprdnje na društvenim mrežama zbog promašaja iz uvodna dva ispita na turniru, ali izgleda da su ga riješili protiv Slovaka jer su uz petardu stigli još promašiti i penal. Promašio ga je upravo Morata, koji zasad ima samo jedan gol na ovom Euru, onaj protiv Poljske u prošlom kolu.

Hrvatska je također imala problema u uvodne dvije utakmice, ali zahvaljujući sjajnoj utakmici protiv Škotske dobro raspoloženje vratilo se u tabor reprezentacije. Ovaj ždrijeb u osmini finala mogao bi taj ugođaj malo pokvariti jer smo dobili najtežeg mogućeg suparnika iz skupine E, suparnika koji je baš kao i Hrvatska dobio injekciju samopouzdanja uoči ovog okršaja.

gol expired Bio je junak susreta, a onda je sve upropastio: Pogledajte urnebesan autogol slovačkog vratara Martina Dubravke divider

Golmani: Unai Simón (Athletic), David De Gea (Manchester United), Robert Sánchez (Brighton)

Obrana: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Eric García (Manchester City), Diego Llorente (Leeds), Cesar Azpilicueta (Chelsea)

Veza: Marcos Llorente (Atletico Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Rodri (Manchester City), Pedri (Barcelona), Thiago Alcântara (Liverpool), Koke (Atletico Madrid), Fabián Ruiz (Napoli)

Napad: Dani Olmo (RB Leipzig), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Alvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traore (Wolves), Pablo Sarabia (PSG)

Jeste li zadovoljni protivnikom u osmini finala Eura?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider