Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"najgori trener u povijesti"

Slavni izbornik ratovao je s Brozovićem, a sada se opet osramotio: "To je silovanje nogometa!"

Frank De Boer legenda je nizozemskog nogometa, ali tamošnja javnost je skeptična prema njegovu radu uoči Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Frank De Boer legendarno je ime nizozemskog nogometa, kapetan moćne generacije iz kasnih 90-ih i početka 2000-ih, a sada izbornik Nizozemske za Euro 2020.

De Boer je bez sumnje igračka legenda i veliki kapetan, ali kao izbornik nosi se salvom kritika u domovini. Pored toga, postao je predmet sprdnje kada je na press-konferenciji kao dio svojih planova naveo igrača kojeg nije ni pozvao za Europsko prvenstvo.

"Queensy Menig bi mogao igrati desnog beka…“, govorio je De Boer o igraču Twentea koji uopće nije na njegovu popisu.

No, vratimo se na početak neobične priče o Franku De Boeru pune uspona i padova.

Stigao kao nova trenerska zvijezda, pa zaratio s Brozovićem

U igračkim danima De Boer bio je pravi moderni stoper, razigravao je momčad, zabijao slobodnjake... Izgledao je kao sjajan materijal za trenera, a takve prognoze izgledale su opravdano kada je na početku karijere preuzeo Ajax. S njima je osvojio četiri naslova i stigao na metu velikana, uključujući i Liverpool, a na kraju je odabrao Inter.

gol expired Hajduk zagrijan za prvog strijelca slovenske lige divider

No, tu je odjednom počeo De Boerov strmoglavi pad. U Interu nije izdržao niti pola sezone nakon što je ostvario četiri pobjede u 11 utakmica u Serie A.

Loši rezultati bili su samo vrh ledenog brijega njegova kaotičnog mandata u Interu, a jedna od glavnih priča bila je sukob s hrvatskim reprezentativcem Marcelom Brozovićem. De Boer je Brozovića čak bio i izbacio iz momčadi, a kružile su svakakve priče iz Interove svlačionice.

"Isključen sam bez razloga. Pozdrav svim navijačima Intera“, prokomentirao je tada Brozović bez dlake na jeziku tu odluku.

Jeste li zadovoljni remijem protiv Armenije?

Ukupno glasova:

S vremenom je De Boer ispao veliki gubitnik tog sukoba jer osim što je dobio otkaz, Brozović je postao ponajbolji veznjak Italije i jedan od ključnih kotačića šampionskog stroja Antonija Contea.

Kako je postao "najgori trener u povijesti Premierlige"

De Boer je nakon toga preuzeo Crystal Palace, gdje je izdržao samo 78 dana. S londonskom momčadi izgubio je prve četiri utakmice bez postignutog gola, čime je srušio rekord za najgori ulazak u sezonu u elitnom rangu engleskog nogometa u tom trenutku star 93 godine.

Pored toga, ušao je u verbalni sukob s Joseom Mourinhom, što uglavnom nije dobra ideja. Mourinho ga je na jednoj pressici nazvao "najgorim trenerom u povijesti Premierlige", a taj epitet veže se uz njegovo ime do dana današnjeg.

Ne čudi stoga što je De Boer "pobjegao" u SAD, gdje je relativno uspješno, puno bolje nego u prethodne dvije epizode, vodio Atlantu United. Zanimljivo, u 55 utakmica imao je samo pet remija - slavio je 31 put i izgubio 19 puta.

Uslijedio je povratak u Europu i, po mišljenju mnogih, povratak starim navikama. Preuzeo je Nizozemsku od Ronalda Koemana nakon što je on otišao u Barcelonu, a zasad je dojam da to nije bio najbolji odabir za Nizozemce.

Koemanova Nizozemska igrala je vrlo dobro, činilo se da je to povratak Oranja na staze stare slave nakon godina stagnacije. Izborili su i finale prvog izdanja Lige nacija što je izgledalo kao simboličan povratak u elitu. No, taj proces vrlo je upitan sad kada je na klupi De Boer.

Zgrozio je Nizozemsku: "5-3-2? To je za Talijane!"

Najveća pobjeda kojim se De Boer može pohvaliti je ona protiv Poljske. Osim toga, srušio je BiH, Latviju i Gibraltar. Kao najbolji rezultati kotiraju remiji s Italijom i Španjolskom, ali tu su i remiji s BiH i Škotskom u pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo te porazi od Meksika i Turske.

No, puno veći problem je sama igra koja je na meti mnogih kritika. De Boer je zgrozio Nizozemsku, zemlju totalnog nogometa i čuvenog sustava 4-3-3, obrambenom formacijom 5-3-2 i to protiv desetkovane Škotske, koja je zbog koronavirusa došla bez sedam igrača. Na kraju su jedva izvukli 2:2.

"To je silovanje nizozemskog nogometa. Bio sam jako ljut svih 90 minuta ispred televizora. Mi smo nogometna nacija koja igra otvoreno, pritišče i dominira, tako smo igrali desetljećima. Otkud toliko rupa u obrani u formaciji s pet igrača? Ovaj sistem je za Italiju i slične defanzivne reprezentacije koje tako igraju još od Drugog svjetskog rata", rigao je vatru Kees Kist, bivši reprezentativac i danas nogometni analitičar.

De Boera nisu štedjeli ni bivši suigrači, pa čak ni vlastiti igrači.

"Mi smo Nizozemska i odrasli smo s 4-3-3"

"Sustav 5-3-2 može funkcionirati protiv jačih momčadi, ali vidi se da to nije sustav za slomiti protivnika posjedom", rekao je Pierre van Hooijdonk, legenda Feyenoorda i bivši reprezentativac iz De Boerovih igračkih vremena.

"Mi smo Nizozemska i odrasli smo s 4-3-3. Igramo napadački. Naravno da moraš raditi na obrambenoj sigurnosti, ali vidimo da smo i s 5-3-2 primili dva gola od Škotske", kritičan je bio bivši igrač Barcelone Ibrahim Afellay.

Stoper Juventusa Matthijs de Ligt također je poručio da ovo nije prava Nizozemska.

"Je li eksperiment propao i jesmo li opasniji u 4-3-3? Mislim da se vidjelo večeras. Pokušavamo uigrati dva sustava. Igrali smo 70 minuta u 5-3-2 i 20 minuta u 4-3-3. Na kraju smo morali poduzeti rizik, mislim da smo bolje igrali zbog toga", rekao je.

U spomenutih prvih 70 minuta utakmice Škotska je vodila 2:1, a poraza i puno gorih kritika spasio ih je Memphis Depay golom u 89. minuti. Sljedeća provjera je u nedjelju protiv Gruzije, a dan istine svanut će 13. lipnja kada Nizozemska u Amsterdamu dočekuje Ukrajinu u prvoj utakmici Europskog prvenstva.

Nema sumnje da će javnost, barem nakratko, zažmiriti na sve De Boerove gijehe ako ostvari dobar rezultat na Euru. S druge strane, nema sumnje da će biti puno kritika u slučaju podbačaja, a pogotovo ako do njega dođe s petoricom u obrani. U Nizozemskoj nije bitno samo pobijeđivati, bitno je i kako - filozofija nogometa na malo mjesta u svijetu je tako bitna kao u zemlji tulipana, a tu se De Boer opasno kocka...

Hrvatski navijači u mukama: Kako do Londona?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider