Tenis
SPORTOVI
Tenis
Izašao iz Federerove sjene

Analiza Wawrinkina uspjeha: 'Uništio' Đokovića njegovim oružjem

Nakon što je prošao Rafaela Nadala, Jo-Wilfried Tsonga izbacio Keija Nihikorija, a Stanislas Wawrinka Rogera Federera, svi su Novaku Đokoviću već predali u ruke trofej pobjednika Roland Garrosa...

Svi osim spomenutog Švicarca Stana Wawrinke, koji imaju malo drugačije planove... Za pobijediti Novaka Đokovića u ovakvoj formi potrebno je odigrati savršen meč. To je Wawrinka i napravio, no u čemu je zapravo bila tajna njegovog uspjeha? Na koji je način uspio slomiti Đokovića? Mnogi će reći da su to razorni udarci, 'winneri', kojih je bilo čak 60, međutim Švicarac, koji cijelu svoju karijeru živi u sjeni velikog Rogera Federera, je slomio Đokovića njegovim najjačim oružjem - vraćanjem jedne dodatne lopte u igru.

Wawrinka je tip tenisača kojeg se karakterizira kao udarača, igrača koji pokušava poentirati i ne čeka pogrešku suparnika ili 'troši' previše vremena u građenju poena. Đoković je pak onaj koji gradi poen, kojem se ne žuri da ga završi. On svoje protivnike 'melje' vraćanjem nemogućega i prisiljavanjem da odigraju još jedan dodatni udarac... pa još jedan i još jedan. 'Ubija ih' mentalno. Suparnici pucaju i više ne znaju što bi napravili da osvoje poen. Upravo je tu igru u nedjeljnom finalu Roland Garrosa odigrao Wawrinka.

To se vidlo tijekom većine susreta, a najbolje u 4. setu, kod rezultata 3:1 za Đokovića i 15:40 na servisu srbijanskog tenisača. Igrao se dugi poen u kojem je Wawrinka izvukao jako puno toga, vratio je tešku loptu u teren, od koje bi mnogi odustali ili ne bi stigli, nakon čega je uslijedila pogreška Đokovića za break. Do kraja je Wawrinka uzeo još četiri gema, a Đoković jedan (Poen se odigrava na 14:51).

Švicarac nije morao snažno udarati i nadati se da će sve ulaziti. To je znao i njegov trener Magnus Norman, koji je očito trenerski specijalist upravo za ovaj turnir. Podsjetimo, njegov bivši pulen Robin Soderling bio je do Đokovića ove godine jedini tenisač koji je slavio protiv Rafe Nadala u Roland Garrosu. Doduše, poražen je u finalu od Rogera Federera 2009. godine, ali poanta je ta da je Norman imao recept za pobjedu protiv najvećeg favorita uoči početka turnira.

Statistika meča nam kaže: Wawrinka je upisao nevjerojatnih 60 'winnera' protiv Đokovića i 'samo' 45 neprisiljenih pogrešaka. Đoković je pak zabilježio tek 30 'winnera' i čak 41 neprisiljenu pogrešku. Potonja brojka je ono o čemu govorimo u ovoj analizi. Wawrinka je natjerao Đokovića na udarac više, na dodatni rizik pri pokušaju poentiranja. Švicarac je Đokovića uništio s njegovim oružjem...

Ne zaboravimo i da je Wawrinka proživljavao teške trenutke u svom privatnom životu prije samo dva mjeseca kada se službeno razveo od supruge Ilham Vuilloud. Cijeli proces traje od početka ove godine i to je uglavno bio razlog njegove slabe forme i razlog zbog čega nitko nije vjerovao u njega uoči početka Roland Garrosa.

I još nešto. Wawrinka je još jednom dokazao da je kompletan igrač kada je fokusiran na ono što radi. Ima snažan servis, razoran forehand i razoran backhand. U njegovoj igri ima jako malo slabosti, a najveći njegov problem je zapravo glava. Norman je očito 'okrenuo prekidač u njegovoj glavi' i uvjerio ga da ima sve potrebno da postane dio povijesti. Švicarac je naime postao prvi tenisač s dva Grand Slama otkako su na veliku scenu stupili Roger Federer (2004. godine), Rafael Nadal (2005.), Andy Murray (2012.) i Novak Đoković 2008.).

Što je najvažnije u cijeloj priči je to da je Wawrinka konačno izašao iz sjene Rogera Federera. Iako nikada neće biti veći i bolji tenisač od 'Čarobnjaka iz Basela', Wawrinka više ne smije i neće sloviti kao rođeni gubitnik, slučajni pobjednik, već kao 'Stan The Man'!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider