Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neće biti lako

Veliko upozorenje za Hrvatsku: Danska ima jednu svjetsku klasu, ali i niz koji treba ozbiljno shvatiti

Hrvatska će u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji igrati protiv Danske, drugoplasirane momčadi skupine C.

Galerija Reprezentacija Danske (Foto: AFP) Eriksenov gol Australiji (Foto: AFP)

U dvoboju zadnjeg kola C skupine Svjetskog prvenstva u Moskvi Francuska i Danska odigrali su 0:0. Remi je zadovoljio obje momčadi - Francuska je osvojila skupinu, a Danska je ušla u osminu finala.

Upravo će Danska biti protivnik Hrvatske 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu. Vatreni će, po riječima izbornika Dalića, morati odigrati svoju najbolju utakmicu na prvenstvu, ali daleko od toga da nas čeka lak protivnik.

Danska nije izgubila u posljednjih 12 službenih utakmica, a zadnji poraz datira još iz listopada 2016. i utakmice protiv Crne Gore. Dancima je tada presudio bivši igrač Dinama Fatos Beqiraj. Nakon toga idući protivnik Hrvatske nanizao je vrlo respektabilne rezultate.

Prosjek su jedino pokvarili porazi u prijateljskim utakmicama od Švedske i Jordana u siječnju ove godine, ali to su bile prijateljske utakmice koje su se igrale izvan FIFA-ina kalendara i bez najboljih igrača. U svim ostalim utakmicama Danska je ostala neporažena, a za protivnike je, među inima, imala Njemačku, Irsku, Poljsku, Peru, Čile i Francusku.

Naravno, to ne znači da je Danska nepobjediva. Ipak se radi o reprezentaciji prosječne europske kvalitete s jednom pravom klasom - Christianom Eriksenom. Hrvatska je u tom susretu veliki favorit i sve osim pobjede bilo bi veliko iznenađenje, no treba biti na oprezu.

Koliko Eriksen znači Danskoj, najbolje govori podatak da je u zadnjih 20 utakmica zabio 17 golova i upisao šest asistencija, a direktno je sudjelovao u 14 od zadnjih 20 danskih golova. I to je čovjek kojem se ne smije ostaviti nimalo prostora, pogotovo u zoni udarca.

Uz Eriksena, ponajveće su danske uzdanice igrači iz Premierlige, vratar Leicestera i sin legendarnog Petera Schmeichela Kasper Schmeichel te branič Chelseaja Andreas Christensen. Ovaj potonji protiv Francuske je zaigrao na poziciji zadnjeg veznog i odradio dobar posao.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider