Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
"bit će promjena za island"

Dalić oduševljen pobjedom: "Messi nije napravio ništa, a Luka sve za reprezentaciju"

Nakon velike pobjede protiv Argentine s novinarima je u hrvatskoj trening bazi razgovarao izbornik Zlatko Dalić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija postala je četvrta nacionalna vrsta koja je izborila osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji već nakon drugog kola natjecanja po skupinama. Vatreni su s 3:0 isprašili Argentinu i time matematički osigurali barem drugo mjesto na ljestvici.

S novinarima je nakon prospavane noći razgovarao izbornik Zlatko Dalić.

"Svi smo sretni! Zadovoljni smo nakon utakmice i pobjede. Ono što je najvažnije je da smo ostvarili svoj cilj. Očekivali ga jesmo, ali ne na ovako impresivan način. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom stilu dalje", otvorio je Zlatko Dalić konferenciju za novinare.

* Je li to to kad je igra Hrvatske u pitanju?

"Je. To je to. Analizirao sam to i pogledao. U mojih službenih pet nastupa kao izbornika dali smo 11, a primili samo jedan gol. Govorimo o službenim utakmicama. Nema govora o tome da ekipa nije efikasna. Promijenili smo stil igre ali to je današnji stil nogometa. Glavno je da ekipa djeluje zajedno i kompaktno", rekao je Dalić pa dodao.

"Jedini gol koji smo primili dobili smo iz prekida protiv Grčke...".

* Ako izborite plasman kao prvi, imate li želja za drugi krug?

"Ja želim biti prvi u grupi. U susretu protiv Islanda moramo voditi brigu o osmini finala. Imamo nekoliko igrača kojima prijeti suspenzija zbog žutih kartona. Bit će promjena u sastavu. Ne želimo kalkulirati, jer se to uvijek obije o glavu. Ne mogu i neću staviti igrače koji imaju žute kartone, jer je to preveliki rizik. Želim biti prvi i nećemo kalkulirati", kazao je iskreno Dalić.

* Može li se ono jučer usporediti s bilo čime u vašoj karijeri?

"Ne može. To je bila moja najaveća utakmica i najveća pobjeda kao trenera. Ovo se rijetko kad doživi, no kao što sam jučer rekao ovo ne smije prijeći u euforiju. Napravili smo minimum. Izborili smo drugi krug", kazao je Dalić.

* Budući suparnici bit će spremni za Hrvatsku. Kako zadržati očekivanja vaših nogometaša na zemlji?

"Mi moramo gledati sami sebe. Mi smo skrenuli pažnju na svoju kvalitetu koju smo imali i prije. To nije bilo upitno. Mi možemo biti sami sebi najveći protivnici. Cijelo Svjetsko prvenstvo je čudno. Favoriti ne pobjeđuju, nije lako i sve ekipe igraju dobar nogomet. Mi moramo ići po strani i ići korak po korak. Imamo vjeru u sebe, a nakon jučer i drugi vjeruju u nas".

* Uoči Nigerije igrala je jedna postava, protiv Argentine je došlo do promjene. Je li Brozović jučerašnjom predstavom zauzeo pole position za nastavak?

"Prije utakmice protiv Argentine zvao sam na sastanak Luku i Ivana, i trojicu koji su bili kandidati. Objasnio sam im što očekujem o toj trećoj poziciji. Na nama je bila odluka tko će biti taj igrač. Došlo smo do zaključka da je Marcelo najbrži, najeksplozivniji i najbolji za tu poziciju. Badelj je bio naš prvi izbor. No njegova sporost je prevagnula. Kovačić nije u natjecateljskom ritmu. Moram pohvaliti svoj skauting. Znali smo sve o suparnicima. Posao je odrađen savršeno. Skupa radimo i odlučujemo, moja je zadnja, ali kad svi stavimo mišljenje na kup nađemo najbolje".

* Ante Rebić. Koliki je dobitak za reprezentaciju?

"Ante je donio jednu agresivnost i brzinu koju nismo imali na toj strani. On ne odustaje, gazi, ruši sve pred sobom. Mora naći granicu u svemu tome. On sazrijeva kao igrač i to ne dolazi preko noći. Razgovarali smo u poluvremenu, pričekali kratko nakon početka drugog poluvremena i izvadili ga kad je zabio gol.

Rebić i Perišić se jako troše jer pomažu u fazi obrane. Mi smo tako posložili ekipu da svi igraju obranu. Pretrčali smo šest kilometara više od Argentinaca, te pet više od Nigerije. Pokazali smo moć i volju. Rekao sam dečkima "samo karakter". Ako samo jedan pukne, puca cijeli sistem", kazao je Dalić.

* Uvođenje Ćorluke u posljednjim minutama?

"Ja sam Ćorluku poslao na zagrijavanje, jer sam znao da će nam trebati u tim posljednjim minutama. Vedran je to odradio. Čovjek je 12 godina u reprezentaciji, odigrao je 100 nastupa, ušao je u sudačkoj nadoknadi i nije ništa rekao ni pitao. On mora biti primjer svima! Kasnije mi je rekao "ja sam tu za Hrvatsku, pa makar i jednu minutu". Ja znam da njemu nije lako biti na klupi, ali je vrhunski profesionalan. Na to sam i mislio kada sam govorio o tome da svi moraju biti kao jedno. To je momčad. Ćorluka zaslužuje sve pohvale".

* Dali ste Ivanu Striniću povjerenje.

"Nakon Jarnija se stalno povlači problem lijevog beka. Zbog jedne je greške postavljen na stup srama no to smo mi Hrvati. Strinić i Pivarić su naša dvojica najboljih lijevih bekova i ja u njih vjerujem. Ima on svojih mana, ali u ovom je trenutku Strinić najbolji izbor. Pokazao je kvalitetu. Svakome se dogodi pogreška. Da mu nismo iskazali podršku, ne bi ni on bio pravi.

* Messi nije imao svoj dan ili je igra Hrvatske bila toliko dobra?

"Nije Argentina bila neuredna, već smo mi bili toliko dobri. Messiju nismo dali ni prostora ni vremena. Kad sam primi loptu, teško je nešto napraviti. Najbitnije smo napravili - zaustavili protok lopte prema njemu. Vidjelo se prema njegovom govoru tijela da je nemoćan".

* Može li ova momčad još napredovati kako turnir bude odmicao?

"Mi se moramo još više podignuti i biti bolji u svakoj idućoj utakmici. Ja to očekujem od ove momčadi. Mi igramo na rezultat, jer je to jedino bitno. Nakon grupe dolaze jači protivnici i tu je potreban viši nivo. Oni koji će se dizati kroz turnir će otići do kraja. Mi imamo puno prostora za napredak i očekuje da ćemo se kroz turnir dizati".

* Nastup Luke Modrića?

"Ne mogu potrošiti puno riječi na Luku. On svaku utakmicu za Hrvatsku odigra na najvišem nivou. Jučer je za to bio nagrađen. Nama će trebati i malo sreće u ovom turniru, a mi smo to, Luka prije svega, zaslužio. Messi je napravio ništa, a Luka sve za Hrvatsku. Vidjelo se po njegovoj reakciji koliko mu to znači. Kapetan Hrvatske je vodio reprezentaciju do tri boda protiv Argentine. Svaka čast kapetanu".

* Potencijali suparnik u osmini finala?

"Vukojević ide gledati Dansku i Francusku, a Jerkan će pratiti utakmice Španjolske i Portugala. Vidjeli ste jučer da je Francuska igrala defanzivno i na kraju je pobijedila Peru. Radimo na pripremi za iduću utakmicu", zaključio je Dalić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider