Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
domaćin bez šanse

Urugvaj uvjerljivo pobijedio Rusiju i osvojio prvo mjesto u skupini A

Urugvaj će u osminu finala krenuti s prvog mjesta skupine A.

Galerija Slavlje Urugvaja (Foto: AFP) Luis Suarez i Edinson Cavani (Foto: AFP) Slavlje Urugvaja (Foto: AFP) +2 Luis Suarez (Foto: AFP)

Nogometaši Urugvaja osvojili su prvo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva s maksimalnih devet bodova nakon što su u dvoboju 3. kola u Samari svladali domaćina Rusiju sa 3:0 (2:0).

Urugvaj je poveo golom Luisa Suareza u 10. minuti, dok je u 23. minuti udarac Diega Laxalta u vlastitu mrežu skrenuo Denis Čerišev. Konačnih 3:0 postavio je Edinson Cavani u 90. minuti.

Nakon što su zahvaljujući pobjedama protiv Saudijske Arabije, odnosno Egipta u prva dva nastupa i Urugvaj i Rusija osigurali plasman u osminu finala već nakon dva kola, ove dvije reprezentacije su u međusobnom susretu odlučivali o prvom mjestu. Urugvaju je za taj uspjeh trebala isključivo pobjeda, dok je Rusiji dovoljan bio i bod.

Ipak, stanje na terenu vrlo brzo se promijenilo jer je Urugvaj poveo već u 10. minuti. Gazinski je skrivio slobodni udarac na pola metra izvan kaznenog prostora po sredini gola, a izvođenja se primio Suarez. Napadač Barcelone poslao je prizemnu loptu pored živog zida, a vrlo slabo je reagirao i ruski vratar Igor Akinfejev koji nije najbolji pokrio svoj kut gola.

Rusija je vrlo brzo mogla izjednačiti, Akinfejev je u 12. minuti ispucao dugu loptu koju je Dzjuba glavom spustio za Čeriševa, no njegov udarac s vrha kaznenog prostora Muslera je uspio obraniti.

Rusija rano ostala s igračem manje

Sredinom prvog poluvremena Urugvaj je povećao svoju prednost uz popriličnu dozu sreće. Dzjuba je glavom izbio loptu iz svog kaznenog prostora samo na 20-ak metara od gola gdje je na nju natrčao Laxalt i uputio udarac prema golu koji je na svom putu pogodio nesretnog Čeriševa, promijenio smjer i završio u mreži.

Do kraja prvog poluvremena Urugvaj je propustio još jednu vrlo izglednu situaciju za pogodak kada je pokušaj Betancura sa sedam-osam metara Akinfejev uspio obraniti.

S obzirom da Urugvaj u prve dvije utakmice na ovom SP nije primio niti jedan pogodak, Rusija je već nakon pola sata bila u vrlo teškoj situaciji, a ona je postala još lošija u 36. minuti kada je Igor Smolnikov zbog grubog prekršaja na Laxaltu dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton pa je domaćin u lov na dva gola zaostatka morao s igračem manje.

Luis Suarez (Foto: AFP) Luis Suarez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U drugom poluvremenu Urugvaj je znalački čuvao prednost te samo povremeno prijetio ruskim vratima, dok je Rusija bila gotovo potpuno neopasna u napadu. Cavani se u 64. minuti izborio za loptu u suparničkom kaznenom prostoru, Ignaševič ga je udario po stajnoj nozi, no senegalski sudac Diedhiou nije pokazao na bijelu točku.

Rusija je najbolju priliku za smanjenje rezultata imala u 74. minuti, nakon lošeg ispucavanja Muslere lopta je došla do Dzjube no udarac ruskog napadača sa 20-ak metara prošao je pored gola. Smolov je u 85. minuti prošao po lijevom krilu, no njegov ubačaj u peterac presjekao je Muslera. De Arrascaeta je u 87. minuti izveo slobodni udarac iskosa s lijeve strane izravno prema vratima, no Akinfejev se nije dao iznenaditi.

Cavani zabio prvi gol na prvenstvu

Urugvaj je pobjedu potvrdio u 90. minuti. Prvo je s distance pokušao Rodriguez, njegov udarac Akinfejev je odbio u korner, a nakon udarca iz kuta glavom je pucao Godin, Akinfejev se još jednom istaknuo odličnom obranom, ali na odbijenu loptu najbrže je reagirao Cavani i postigao svoj prvi gol na ovom prvenstvu.

Urugvaj je osvojio prvo mjesto u skupini s maksimalnih devet bodova te će u osmini finala u subotu u Sočiju igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, dok je Rusija sa šest bodova završila na drugom mjestu pa će njezin suparnik u osmini finala u nedjelju u Moskvi biti reprezentacija koja osvoji prvo mjesto u skupini B. Uoči utakmica posljednjeg kola u toj skupini Španjolska i Portugal imaju po četiri boda, Iran tri, dok je Maroko bez bodova. Od 20 sati igraju Iran - Portugal i Španjolska - Maroko.

Treće mjesto u skupini A zauzela je Saudijska Arabija koja je u Volgogradu svladala Egipat sa 2:1 (1:1). Saudijska Arabija je natjecanje završila s tri boda, dok je Egipat ostao posljednji bez bodova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider