Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''neće biti lako''

Subašić najavio Dansku koja je jača od Islanda, a Strinić otkrio: ''Sve pohvale Daliću, on nas je ujedinio''

Dan prije polaska za Nižnji Novgorod, gdje Vatrene očekuje Danska u osmini finala Svjetskog prvenstva, s novinarima su razgovarali Daniel Subašić i Ivan Strinić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija u nedjelju igra novu "utakmicu istine" na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Hrvatska i Danska odmjerit će snage u Nižnji Novgorodu, a prema tom sretnom gradu, u kojem je pala Argentina s visokih 3:0, naši reprezentativci kreću u petak poslijepodne.

Dan prije polaska i nešto prije popodnevnog treninga s novinarima je u trening bazi u Roščinu prvo razgovarao vratar Danijel Subašić, a onda i lijevi bek Ivan Strinić.

Tko je po vama favorit u nedjelju i zašto, upitao je jedan danski novinar.

"Nema favorita. To se pokazalo na ovom Svjetskom prvenstvu. Svatko svakog može pobijediti. Ovo je osmina finala, obje reprezentacije će ići 200 na sat i nadam se da ćemo mi biti te sreće da ćemo proći dalje", odgovorio je Subašić.

Jeste li sretni da ste izbjegli Francusku?

"Francuska je jedna od pet reprezentacija koje pretendiraju na osvajanje naslova. No mislim da je Danska pokazala da je odlična momčad koja nije izgubila 18 uzastopnih utakmica. Imaju Eriksena koji je sjajan i sigurno nam neće biti lako".

Tko će u četvrtfinale Svjetskog prvenstva?

Ukupno glasova:

Koga se najviše bojite u danskoj reprezentaciji?

"Kao ekipa su jaki i tvrdi. Iz tog kolektiva kao najjači izlazi Eriksen. Kao ekipa su dobri. Ne volim isticati pojedince".

Postoje velika očekivanja od vas nakon tri pobjede. Je li vam teško nositi se s time?

"Sigurno da smo odigrali tri utakmice na visokom nivou, pobjedili tri dobre repezentacije, ali to sada želimo zaboraviti. Ispunili smo prvi cilj, ali sada želimo korak više".

Vidjeli smo da mnoge vratare kritiziraju. Zašto se mnogi vratari muče s formom?

"Pozicija vratara je malo drugačija od igrača. Sve se lako uočava. Mislim da ovo Svjetsko prvenstvo ima puno sjajnih vratara koji brane u manjim klubovima, ali su ovdje pokazali da su klasa".

Eriksen je specijalist za slobodne udarce i udarce iz daljine. Proučavate li ga?

"Imamo stožer i trenere koji to analiziraju. Uvijek gledamo i pratimo u današnjem svijetu nogometa. Imamo super stožer koji sve secira tako da ćemo sve znati uoči utakmice".

Koliko je bitno da ste tri utakmice sačuvali mrežu netaknutom?

"Ekipi je lakše kada cijela ekipa igra dobro. Kada dobro igrjau stoperi onda je i meni lakše. Ekipa igra dobro, igramo jedan za drugoga i tako treba nastaviti. Netaknuta mreža je ok, ali je bitno da Hrvatska pobjeđuje".

 Dosadašnji uspjeh se gleda kroz Vatrene '98. Kolika je želja da se i o vama priča jednog dana?

"Svaka čast Vatrenima, no ovo je nešto drugo. Pred nama je Danska, naše prvo finale i nju moramo pobijediti da bi pričali o nečem više".

Danci su nam pričali da se kod njih najviše spominje '96 godina (Hrvatska - Danska 3:0). Po čemu ju ti pamtiš?

"Po lobu Davora Šukera.''

Utakmica istine za generaciju?

"Ova utakmica donosi puno. Možda nije najveća. No ako nastavimo kao u prve tri utakmice onda će biti puno lakše svima".

Očekuje se da će se Danci braniti i pokušati iznenaditi iz kontre. Koiliko ti to odgovara?

"Odgovara ako ćemo mi dominirati, ali Danska je dobra iz polukontre i kontre. Danska je odlična iz prekida i sigurno neće biti lako. No vjera nakon prve tri utakmice je tu i samo tako trebamo nastaviti dalje".

Izbornik je rekao da je Danska poput Islanda, samo za klasu bolja. Je li priprema za tu utakmicu onda slična?

"Po meni je Danska puno bolja od Islanda. Priprema je uvijek ista i uvijek gledamo sebe. Analizirat ćemo njih, ali bitno je da mi bude pravi. Uvijek se vraćamo na te prve tri utakmice, ali to je to. Tako treba nastaviti".

Jeste li se ikada osjećali moćnije?

"Ne znam. Osjećam se uvijek isto. Na Euru je bilo super prije dvije godine. Sve je bilo odlično, pogotovo kada pobjeđujemo... Sve je na nivou na kojem treba biti'', za kraj je poručio Subašić.

Subašića je na press-konferenciji potom zamijenio Ivan Strinić.

Strina o Dancima

Kako vidite dansku reprezentaciju kao suparnika i Eriksena kao igrača?

"Teško mi je reći nešto u ovom trenutku jer nismo još toliko analizirali Dance. Ostalo je još dovoljno vremena za to. Imamo večeras trening i analizu tako da ćemo ih pobliže upoznati. Eriksen je sjajan igrač i trebat će obratit pažnju na njega. Ne pojedinačno već kolektivno".

Možete li nam malo reći kako je reprezentacija provcala pod Zlatkom Dalićem?

"Izbornik nas je ujedinio i sve pohvale njemu za to. On je definitivno jedan od najzaslužnijih za ovo što smo do sada napravili. No sada dolazi ono pravo gdje ne smijemo pogriješiti. Tako da moramo biti maksimalno koncentrirani".

Hoće li recept za Eriksena biti sličan recept kao i za Messija?

"Ne znamo još ni tko će igrati. Izbornik će odlučiti. To je štimalo do sada, pa se nadamo da će i dalje biti tako. Na izborniku je da izabere igrače i onda ćemo mi dati sve od sebe da pobijedmo".

Smatraš li da Hrvatska ulazi barem kao blagi favorit u utakmicu s Danskom?

"Teško je reći. U osmini finala su svi zasluženo tu. Danci su dobra ekipa, organizirana i sigurno nam neće biti lako protiv njih. Ne bi nikome davao prednost".

Kako se ti osjećaš uoči osmine finala?

"Odlično. Bilo je najbitnije da sam zdrav prije početka prvenstva".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider