Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zanimljiva analiza

Usporedili smo Modrića i Messija: Luka je pravi ratnik, a Leo igrao kao da je na šetnici

Reporter Nove TV Milan Stjelja usporedio je dvojicu najboljih igrača Hrvatske i Argentine uoči derbija skupine D u četvrtak.

Messi vs Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Utakmica Argentine i Hrvatske davno je označena kao derbi susret naše skupine D na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U njega Argentina ulazi kao 5. reprezentacija svijeta, a Hrvatska kao 20. To nam je najslabiji ranking u posljednjih 14 godina, dok Argentina nikada nije bila slabija od 24. pozicije.

Leo statistički uspješniji od Luke

Velika je razlika i u broju nastupa na Svjetskim prvenstvima, te također i prema uspješnosti. Argentinci su dvostruki svjetski prvaci i još su tri puta igrali u finalu. Mi se dičimo onom našom broncom iz Francuske '98 i nadamo se barem ponavljanju tog uspjeha u Rusiji.

Samu utakmicu mnogi vide kao okršaj Messija i Modrića, a ovo su kategorije u kojima smo ih usporedili. Messi ima više osvojenih klupskih prvenstava, ali zanimljivo: obojica imaju po 4 osvojene Lige prvaka. Luka je tri puta izabran u FIFA momčad godine, ali je tu, Messi, uz Cristiana Ronalda apsolutni rekorder: čak je 11 puta uvršten u momčad godine.

Kategoriju "osvojenih Zlatnih lopti" Luka je u potpunosti prepustio velikom Argentincu, ali su obojica proglašena najboljim igračima Svjetskog klupskog prvenstva i tu je razlika 2:1 za Messija.

No idemo se prebaciti na konkretan učinak ovih svjetskih superzvijezda u prvim utakmicama skupine D.

Modrić trči k'o navijen, Messi većinu vremena hoda

Obojica su odigrala cijelu utakmicu, ali je naš kapetan odradio mnogo dužu trkačku dionicu: gotovo 10 kilometara, prema samo 7,6 kilometara koje je istrčao Messi. Argentinac je veliku većinu vremena hodao po travnjaku. Čak je 83% svoje kilometraže odradio praktički bez prevelikog trčanja, a samo 13% u ovoj kategoriji od 7 do 15 kilometara na sat.

Luka je tu mnogo raznovrsniji jer, osim što je puno više pretrčao i više je vremena proveo trčeći. I kada se to uzme u obzir, nikoga ne bi trebao začuditi podatak da je Modrić odradio 40 sprinteva, a Messi tek 17, te da je kapetan naše reprezentacije ublježio brzinu od gotovo 32 kilometra na sat i bio drugi najbrži Vatreni, odmah iza Ante Rebića.

Messijev najbrži trk bio mu je tek oko 25 kilometara na sat, što je daleko najslabiji podatak od svih Argentinaca. S druge strane, Leo je neusporedivo bolji od Luke u svojem najjačem segmentu, u driblinzima, dok su po točnosti dodavanja otprilike tu negdje: 88 na prema 89 posto u korist Modrića.

Naravno, tu je i činjenica da je Luka svoj jedanaesterac uspio realizirati, dok je Messijev završio u rukama islandskog vratar. Neka slobodno sličan učinak imaju i u četvrtak!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider