Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
susret pod povećalom

Ispadanje Njemačke otvorilo put prema polufinalu: Čeka li nas najbizarnija utakmica Svjetskog prvenstva?

Kalkulacije uoči zadnjeg dana grupne faze mogle bi dovesti do prilično bizarne ''borbe'' za vrh skupine G.

Toni Kroos (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njemačka je bila jedan od najvećih favorita Svjetskog prvenstva te najveći favorit za osvajanje skupine F. Međutim, svjetski prvaci šokantno su ispali, a njihov povijesni debakl otvorio je donju polovicu ždrijeba.

Švedska je odradila svoj dio posla i pobijedila Meksiko 3:0; da je Njemačka pobijedila s tri ili više golova razlike, osvojila bi prvo mjesto skupine. No u trileru zadnjeg kola Južna Koreja slavila je s 2:0 i Njemačku poslala kući, dok kao pobjednica skupine u drugi krug ide Švedska.

  Koreja zabija i šalje Njemačku kući (Foto: AFP) Koreja zabija i šalje Njemačku kući (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Švedska je tako upala u, barem na papiru, lakši dio ždrijeba. U osmini finala čeka ih Švicarska, a u četvrtfinalu pobjednik skupine H (Japan, Senegal ili Kolumbija) ili drugoplasirani iz skupine G (Belgija ili Engleska).

Upravo je to uvod u odlučujuću utakmicu skupine G, koja bi se mogla pretvoriti u vrlo bizaran susret. U skupini G Engleska i Belgija, koje su već osigurale drugi krug, potpuno su izjednačene; u zadnjem kolu igraju međusobno, a drugo mjesto donosi mnogo lakši put do polufinala.

Osvajanje skupine donosi osjetno teže protivnike

Engleska i Belgija su izjednačeni u gol-razlici i broju postignutih golova. Odigraju li neriješeno, o pobjedniku skupine odlučivat će fair-play, odnosno broj žutih i crvenih kartona. Engleska je zasad nešto korektnija: zaradili su dva žuta kartona, dok ih Belgija ima tri.

Harry Kane slavi pogodak (Foto: AFP) Harry Kane slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pravila su Svjetskog prvenstva sljedeća: žuti karton donosi jedan negativni bod, crveni kao rezultat drugog žutog tri, izravni crveni četiri, a izravni crveni igraču koji već ima žuti karton donosi pet negativnih bodova. Ako i po tom kriteriju budu izjednačeni, o pobjedniku skupine odlučit će ždrijeb.

Obje momčad najavljuju da će ići na pobjedu, ali njihove prave namjere vidjet ćemo od 20 sati. Pretpostavimo li da se neće baš posebno truditi doći do pobjede i prvog mjesta, utakmica bi se mogla pretvoriti u festival žutih kartona, u kojem će Engleska pokušati ''nadoknaditi zaostatak'' za Belgijom.

Obje momčadi, pogotovo Belgija sa svojom zlatnom generacijom, nadaju se velikom rezultatu u Rusiji. Engleska je zadnji put u polufinalu bila još 1990., dok je Belgija taj uspjeh jedini put u povijesti ostvarila 1986. godine, kada je bila četvrta. 

Lukaku i Hazard slave pogodak (Foto: AFP) Lukaku i Hazard slave pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Put do velikog rezultata u Rusiji mnogo je lakši kroz donji dio ždrijeba: nakon pobjednika najslabije skupine H i četvrtfinala sa Švedskom ili Švicarskom, u polufinalu čekaju Hrvatska, Danska, Španjolska ili Rusija.

Meksiko ide u teži dio ždrijeba: čeka ih osmina finala s Brazilom, a pobjednik te utakmice ide na pobjednika skupine G (Belgija ili Engleska) ili drugoplasiranog u skupini H (Japan, Senegal ili Kolumbija).

U polufinalu tog dijela ždrijeba čekaju vrlo neugodni protivnici: Urugvaj, Portugal, Francuska ili Argentina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider