Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Nogomet
Branitelj naslova ide kući

Šokantan rasplet skupine F: Švedska razbila Meksiko, Koreja srušila Njemačku i izbacila svjetske prvake!

Njemačka je ispala već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva.

Galerija Koreja zabija i šalje Njemačku kući (Foto: AFP) Meksiko - Švedska (Foto: AFP) Ludwig Augustinsson (Foto: AFP) +3 Korejci zabijaju pogodak Nijemcima (Foto: AFP)

Kakav triler u skupini F Svjetskog prvenstva! Švedska je uvjerljivo pobijedila Meksiko 3:0 i prošla kao prva u skupini, dok je u drugoj utakmici Južna Koreja s 2:0 pobijedila Njemačku i poslala svjetske prvake kući već u grupnoj fazi!

Njemačka je u Kazanju trebala bilo kakvu pobjedu, ali je u trećoj minuti sudačke nadoknade za Korejance zabio Young-Gwon Kim, a u šestoj minuti dodanog vremena strijelac je bio Heung Min Son. Njemačka nije ispala u grupnoj fazi SP-a punih 80 godina.

Podsjetimo, Elf se doveo u situaciju da treba samo pobijediti Koreju i izborit će osminu finala Svjetskog prvenstva, nakon što je Toni Kroos zabio čudesan pogodak u 2. kolu protiv Švedske u posljednjim sekundama utakmice.

Utakmica s Korejom pokazala je da je momčad Joachima Lowa u velikoj krizi, te da nikako nisu slučajni poraz od Meksika i spasonosni gol Kroosa u sudačkoj nadoknadi protiv Šveđana, bez kojeg bi Njemačka već tada ispala. Iako su bili veliki favoriti, Nijemci u prvom poluvremenu nisu napravili gotovo ništa, a u drugom su imali veliki broj prilika koje su sve promašili, da bi u samoj završnici bili kažnjeni.

Nijemcima je igrala samo pobjeda u ovoj utakmici, ali su dvoboj započeli, začudo, vrlo oprezno, a prvu priliku imali su Korejci. U 19. minuti slobodni udarac Junga je Neuer krivo procijenio i u zadnji trenutak ispred Sona izbio loptu. Svjetski prvaci su igrali nedorečeno, tek u 39. minuti u šansi se našao Hummels, ali mu se južnokorejski vratar hrabro bacio u noge i spriječio udarac. I tako je prvo poluvrijeme neočekivano završilo s 0:0, uz vrlo slabu igru Njemačke.

U 48. minuti velika prilika za Njemačku, Goretzka je sam na osam metara, puca glavom, ali južnokorejski vratar bravurozno brani njegov šut. U 51. minuti Werner puca pored vrata, a u 71. udarac Gomeza je u zadnji trenutak blokiran. I Korejanci su prijetili pa je u 79. minuti udarac Sona prošao tik pored vratnice. U 86. minti Hummels je mogao riješiti utakmicu nakon što je na šest metara ostao potpuno sam, ali puca loše, iznad grede.

Dvije minute kasnije udarac Reusa fantastično brani južnokorejanski vratar. I onda je uslijedila kazna - u trećoj minuti sudačke nadoknade, nakon udarca s kuta i odbijene lopte, Kim s pet metara postiže gol za Koreju kojeg je sudac priznao tek nakon savjetovanja s VAR-om. U 96. minuti naprije dje krenuo i vratar Neuer, a branič Se-Jong Joo ispucava loptu barem 70 metara prema praznom njemačkom golu.

Napadač Tottenhama Son imamo je snage za sprint i lako pogađa za 2:0 i veliku senzaciju u Kazanju. U 10. minuti sudačke nadoknade Hummels pogađa gredu, pa su Nijemci čak završili zadnji u skupini, iza Južne Koreje.

Šveđani pokazali da su vrijedni osmine finala

Šveđani su u srijedu u Jekaterinburgu dobili Meksiko sa 3:0 i sasvim zasluženo izborili prolaz u nokaut fazu natjecanja kao prva reprezentacija u skupini. Podsjetimo, Šveđani su u posljednje kolo ušli sa svega tri boda, nakon pobjede protiv Koreje i nesretnog poraza od Njemačke u 2. kolu.

U prvom poluvremenu Švedska je imala pet gol-šansi, a trebala je dobiti i penal. No, na odmor je otišla sa rezultatom 0:0. Švedski tragičar bio je napadač Marcus Berg, koji nije iskoristio tri prigode.
Prva mu se ukazala nakon kornera u 12. minuti, ali je opalio pored stative. U 31. minuti, opet nakon kornera, Berg puca pod prečku, ali vratar Ochoa spašava Meksikance. A u sudačkoj nadoknadi (45+2), nakon polukontre, Marcus Berg puca sa 13 metara iskosa, ali pogađa vanjski dio mreže.

Osim Marcusa Berga, dva puta je zaprijetio i Emil Forsberg. Njegov pokušaj iz slobodnog udarca u 6. minuti zaustavio je golman Ochoa, a u 18. Forsberg je pucao iz trka sa osam metara, ali preko gola. Također, u 30. minuti argentinski sudac Nestor Pitana oštetio je Šveđane za čisti penal nakon što je Javier Hernández Chicharito igrao rukom u 16-ercu. Nije se predomislio niti nakon provjere na VAR-u.

Brojne promašene prilike ipak se nisu osvetile Šveđanima. Njihova odlična igra nagrađena je u 50. minuti. Nakon lijepe akcije branič Ludwig Augustinsson trese mrežu.

Na 2:0 Šveđani su povisili iz penala u 62. minuti. Stoper Hector Moreno srušio je u 16-ercu Marcusa Berga, a siguran realizator bio je stoper Andreas Granqvist. Šveđani su pobjedu potvrdili u 74. minuti nakon autogola Edsona Alvareza.

Do kraja susreta Meksiko je dva puta zaprijetio iz prekida. U 70. minuti Chicharito je sa deset metara pucao glavom, ali je lopta otišla iznad gola, a u 81. Carlos Vela sa dva metra nije uspio glavom poslati loptu u mrežu.

MEKSIKO - ŠVEDSKA 0-3

MEKSIKO: Ochoa - Alvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo (Fabian, 65)- Guardado (Corona, 75), Herrera, Layun (Peralta, 89), Vela, Lozano, Javier Hernández.

ŠVEDSKA: Olsen, Lustig, Lindelöf, Graqvist, Augustinsson, Claesson, Larsson (Svensson, 57), Ekdal (Hiljemark, 80), Forsberg, Berg (Thelin, 68), Toivonen.

STRIJELCI: 0-1 Ludwig Augustinsson (50), 0-2 Andreas Granqvist (62-pen), 0-3 Edson Alvarez (74-autogol).

SUDAC: Nestor Pitana (ARG)

STADION Jekaterinburg Arena

GLEDATELJA: 33.000

JUŽNA KOREJA - NJEMAČKA 2-0

Pred 47.000 gledatelja na Kazanj Areni sudio je Mark Geiger (USA).

Strijelci: 1-0 Kim (90+3), 2-0 Son (90+6)

JUŽNA KOREJA: Jo - Lee Y., Yun, Kim Y., Hong - Lee J., Jung, Jang, Moon (Ju, 69) - Koo (Hwang, 56, Ko, 79), Son

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Hummels, Suele, Hector (Brandt, 78) - Khedira (Khedira, 58), Kroos - Goretzka (Mueller, 63), Oezil, Reus - Werner

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider