Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ivica Medo iz Rusije

Je li Hrvatska pod pritiskom zbog Messija? Ako Modrić zaigra, sve je jasno. Što ako se ozlijedi?

Uoči utakmice s Islandom glavno je pitanje hoće li Hrvatska istrčati u kompletnom rezervnom sastavu ili će nastupiti i neki prvotimci...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dan uoči utakmice Hrvatska - Island nije sasvim jasno hoće li hrvatski izbornik Zlatko Dalić izvesti na megdan Vikinzima u posljednjem kolu skupine D Svjetskog prvenstva kompletnu drugu ili kombiniranu momčad, sastavljenu od prvotimaca i rezervnih igrača?

Nakon posljednje press-konferencije stekao se dojam da će Dalić promijeniti praktički sve igrače, ali nešto kasnije stigli su izvještaji s posljednjeg treninga u kojem je izbornik uvježbavao kombiniranu momčad, u kojoj nije bilo igrača sa žutim kartonima i lakše ozlijđenih, dok su neki prvotimci, uključujući i kapetana Luku Modrića, bili u momčadi.

Postavlja se pitanje je li izbornik promijenio odluku o rezervnoj momčadi, je li uopće mislio izvesti kompletnu rezervnu momčad i je li možda u međuvremenu izvršen pritisak sa strane na izbornika i Hrvatski nogometni savez da u momčadi bude barem dio prvotimaca, uključujući najboljeg igrača Modrića, koji je najvažniji u cijeloj priči i iz perspektive hrvatskih suparnika, jer on diktira i vodi igru hrvatske reprezentacije.

U ovom trenutku se čini da će Hrvatska ipak igrati s rezervama, ali informacije se mijenjaju praktički iz sata u sat, a do utakmice je ostao još čitav dan, tako da su moguće nove promjene, posebice ako doista postoji pritisak izvana.

Naime, posve je jasno da mnogim zainteresiranim stranama ne odgovara da Argentina i najveća zvijezda svjetskog nogometa, Lionel Messi, ispadnu tako rano s turnira, a to bi se lako moglo dogoditi ako Hrvatska izgubi od Islanda.

Dalić je sinoć po dolasku hrvatske reprezentacije u Rostov izašao ispred hotela Mercure, ali nije htio davati službene izjave:

"Ja sam svoje već rekao", kazao je izbornik okupljenim novinarima, što sugerira da će igrati s rezervama, ali nije to izrijekom potvrdio.

Ako Dalić želi sačuvati i odmoriti glavne vedete za osminu finala, posve nelogičnim se čini da Modrić bude u momčadi, čak i da uđe u drugom dijelu. Valjda je najlogičnije sačuvati najboljeg igrača, pa tek onda sve ostale, zar ne? Ako se pak Modrić ipak pojavi u momčadi, bit će to prilično jasan znak da je na adresu Saveza stigla nečija depeša, i to s viših sfera utjecaja.

Tko o čemu, Argentinci o fair-playju

U situaciji kada Hrvatska može ispustiti prvo mjesto samo teško ostvarivim spletom okolnosti, doista nema potrebe da Dalić bilo što riskira. Jer, što ako Modrić istrči i ozlijedi se? To uopće nije nemoguć scenarij, znamo da se takve stvari u nogometu dosta često događaju, posebice kada se igra protiv suparnika koji forsira fizičku igru, kao što to rade Islanđani, koji tvrdo i beskompromisno idu u sve duele.

S njima se ne može igrati labavo, ili idete čvrsto i na nož ili nećete dobro proći. Uopće nije nemoguće da iz te utakmica Hrvatska izađe s ponekim ozlijeđenim igračem. S obzirom na to da se radi o trećoj utakmici u 10 dana, to je čak statistički dosta izgledno. Hrvatska je u prve dvije utakmice po tom pitanju imala dosta sreće, bilo je tek lakših ozljeda, ali nitko nije teže stradao. Tko može jamčiti da će i nakon treće utakmice zdravstveni karton ostati isti?

Iz argentinskog i nigerijskog kampa još prekjučer počele su se puštati priče o fair-playu, sportskom i časnom ponašanju, ali posve je jasno da bi obje reprezentacije čuvale momčad da se nalaze u tako lagodnoj situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska. Koliko se Argentinci sportski ponašaju najbolje su pokazali na kraju utakmice s Hrvatskom. Najbolji igrač i predsjednik Saveza prvi su pohitali u svlačionicu, praktički su pobjegli s terena i nisu ni pogledali hrvatske nogometaše, a kamoli da su im čestitali. Čast onima koji su ostali i sportski pružili ruku te večeri boljoj momčadi.

Dalić može poslati koga god želi

Jedino što je bitno u cijeloj priči jest to da nikakvo pravilo ne primorava Hrvatsku da istrči protiv Islanda u postavi koju bi htjeli vidjeti Argentinci i Nigerijci. Sve ostalo je u domeni spekulacija. Dakle, Hrvatska i izbornik Dalić nemaju nikakav imperativ po slovu pravilnika što se tiče slaganja momčadi, mogu poslati na teren koga žele.

Uostalom, svi hrvatski igrači koji su stigli na Svjetsko prvenstvo imaju svoj nogometni renome i ugled, nitko tu nije bezveze i slučajno. Rezervni igrači sigurno su prepuni motiva i želje za dokazivanjem tako da će možda poletnije i čvršće odigrati nego da igraju igrači iz prvog sastava, koji bi možda nesvjesno više mislili kako da završe utakmice bez ozljede ili kartona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider