Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...
Nogomet
Mbappeu uzeti prostor

Analiza: Ključan će biti dvoboj Modrić - Kante, a Hrvatska se nema čega bojati - možemo dobiti Francuze

Koje su taktičke prednosti jedne i druge momčadi i je li Hrvatska u finalu Svjetskog prvenstva protiv Francuske autsajder, analizirao je reporter Nove TV Milan Stjelja.

Analiza uoči Hrvatska - Francuska

Šira svjetska javnost, čini se, finale Svjetskog prvenstva Hrvatska - Francuska procjenjuje upravo na način da gura Francuze u status, pa i popriličnog favorita, ali slična je situacija bila i s Englezima, pa svi znamo kako su prošli.

Ali opet, s druge strane, potpuno je jasno da će u finalu nasuprot Vatrenih stati vrhunska reprezentacija s pregršt svjetskih klasa. E, sad, tko bi sve upao u tu kategoriju uvijek je bazirano na individiualnoj procjeni, ali evo, mi bismo kao dokazane svjetske klase, kao igrače među najboljima na svojoj poziciji izdvojili Varanea, a mogli bi možda i Umtitija, te Kantea, Pogbu, Griezmanna i jasno Mbappea. A tu su još i Lloris, Matuidi, hit bek cijelog prvenstva, mladi Pavard.

Hrvatski sastav trebao bi biti zapravo prilično standardan, s našim čudesnim Marcelom Brozovićem iza Modrića i Rakitića s tim da je jedina prava dilema koga postaviti na lijevu stranu obrane - Strinića ili Pivarića.

Rekorder Modrić...

A možda najvažniji dvoboj na terenu bit će između Kantea i Luke Modrića.

Naš Luka je među četiri najbolja igrača po broju dodavanja, oduzetih lopti, i što je najvažnije po broju kreiranih šansi za suigrače, ali je pri tome i rekorder Svjetskog prvenstva po pretrčanim kilometrima - ukupno 63!

...ali i Kante

S druge strane, N'Golo Kante je, ne samo igrač s najviše dodavanja i oduzetih lopti u francuskoj reprezentaciji, već i rekorder Svjetskog prvenstva po broju presječnih lopti - ukupno 20!

A evo da bacimo pogled gdje je Kante to točno presjekao tih rekordnih 20 lopti, i vidimo da ga zapravo ima po cijelom terenu, čak gotovo i ravnomjerno: naime, po 10 lopti oduzeo je na lijevoj i na desnoj strani, a zanimljivo, samo je u jednoj situaciji bila potrebna njegova intervencija u vlastitom kaznenom prostoru dok ih je čak pet presjekao u suparničkoj polovici.

Analiza uoči Hrvatska - Francuska Analiza uoči Hrvatska - Francuska

Dakle, ključno će biti vidjeti hoće li ovaj fenomenalni defanzivac uspjeti ukočiti našeg sjajnog kapetana i hoće li ga Didier Deschamps koristiti kao flastera na Modriću ili ga čekat zonski u svoj djelu terena.

Kako zakočiti Mbappea?

Na drugoj strani terena, možda podjednako zanimljivo i važno bit će zakočiti Mbappea, a tu bi se Hrvatska mogla poslužiti receptom kojim je u potpunosti neutraliziran Lionel Messi, da Brozović i Rakitić posebno obrate pozornost na koridor kojim se kreće taj čudesni mladac i da na taj način pripomognu Ivanu Striniću ili Josipu Pivariću, ukoliko se Dalić odluči za njega u prvih 11.

No, još važnije od toga će biti pametna distribucija lopte kako se ne bi dao preveliki prostor za sprinteve Kyliana Mbappea, jer jasno je da će u takvim uvjetima biti puno teže zaustaviti.

Kao zaključak valja utvrditi - teško je biti maksimalno objektivan u ovom stanju kolektivne euforije, ali Vatreni definitivno nemaju razloga za strah. Francuska nije momčad velikog ritma i to našima odgovara i vjerujem da rasterećeni bilo kakvog pritiska mogu ne samo parirati, nego i pobijediti Francuze.

U ponedjeljak, od 10:50, Nova TV gledateljima donosi višesatni prijenos u kojem će naše nogometaše pratiti od polaska iz Moskve do dolaska na glavni zagrebački trg, gdje će biti organiziran slavljenički doček. Bez obzira na rezultat finalne utakmice, Vatrenima se u Hrvatskoj priprema veličanstven doček, koji ćete moći pratiti i na portalima GOL.hr i DNEVNIK.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider