Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Koštao kao Taravel

Svi pričaju o Rakitiću, ali tko je čovjek koji je srušio Real!

Ivan Rakitić oduševio je hrvatsku, ali i čitavu svjetsku nogometnu javnost. Međutim, bilo bi nepravedno ne apostrofirati i čovjeka koji je zabio oba gola Seville u rušenju Reala...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ta dva pogotka najdraža su i najvrjednija u dosadašnjoj karijeri Carlosa Bacce. Pogotovo onaj drugi, kojeg mu je omogućio upravo Ivan Rakitić, preciznom asistencijom nakon što je prethodno 'ismijao' Pepea. Kraljevi su pali na vrućem gostovanju u Andaluziji i ozbiljno kompromitirali izglede za osvajanje Primere.

Rakitić za Dnevnik Nove TV: Nije normalno da pobjeđujemo Real!

Sinoćnja 'doppietta' odvela je Baccu na 14 ovosezonskih ligaških golova. Izdvojimo li kao svijet za sebe Ronalda i Messija, te Costu koji im neumorno konkurira, od kolumbijskog napadača dosad su više pogodaka zabili tek Benzema, Sanchez i Griezmann. Sjajno je to postignuće za Baccu koji je u Europi tek dvije i pol godine, a ovo mu je premijerna sezona u Ligama petica.

O Bacci smo na našem portalu pisali u siječnju 2013. godine, kada je zabio spektakularni gol za Club Brugge u prijateljskom susretu s Feyenoordom, poručivši tada Mamićima što je prava kupnja. Ali dakako, od Dinama je iluzorno očekivati da dovede tako kvalitetnog i potentnog stranca...

Dominirao gdje god je igrao: 111 pogodaka u šest južnoameričkih godina

Zato je vrhunski pogodio Club Brugge, koji ga je početkom 2012. doveo iz Kolumbije za smiješnih 1.5 milijuna eura. Smiješnih jer toliko je Dinamo platio stopera Taravela, a još više famoznog 'razbijača' Adriana Calella, koji već neko vrijeme isprobava jesu li i u kojoj mjeri udobne klupe za rezervne igrače po talijanskim stadionima...

Bacca je u domovini karijeru započeo u klubu Atletico Junior, gdje je 90-ih dvije sezone proveo i dvije ligaške titule uzeo legendarni Carlos Valderrama. Ispočetka, za Baccu nije bilo mjesta u prvoj momčadi Atletica, pa su ga tri godine posuđivali: dva puta u niželigaša Barranquilla i jednom u Minerven iz Venezuele.

Bacca je u dvije epizode za Barranquillu postigao ukupno 26 golova, a u međuvremenu je Minerven s 12 golova odveo do titule viceprvaka Venezuele. To je bio dovoljan signal Atleticu da vrati Baccu u svoje redove.

Odmah se iskazao u Kolumbijskom kupu gdje je bio najbolji strijelac, a 2010. i 2011. završavao je kao prvi topnik tamošnje lige, predvodeći Atletico Junior, baš kao Valderrama, do dva naslova.

Posebno impresivna bila je 2011. godina koju je Bacca završio s 32 zgoditka. Izazvao je interes Chieva i moskovskog Lokomotiva. Talijani su odugovlačili, a Rusi ipak uzeli Ekvadorca Caiceda, odbačenog u Manchester Cityju.

Za 'cijenu Taravela' Club Brugge je dobio tipa koji zabija skoro 30 komada po sezoni

Bila je to užasno loša procjena Lokomotiva, koja je omogućila Club Bruggeu realizaciju velikog posla. Konačno se Bacci ostvario san igranja u Europi, no došao je na polusezoni i najprije mu je trebalo neko vrijeme za adaptaciju.

U uvodnih nekoliko mjeseci zabio je tek tri gola, ali u Bruggeu su vjerovali u njegove mogućnosti. Već iduće sezone s 25 golova bio je prvi strijelac lige, a proglašen je i najboljim nogometašem u Belgiji. Još je tri gola dodao u europskim utakmicama...

"Hvala mojoj obitelji, prijateljima, svima u Club Bruggeu i Kolumbiji. Ova nagrada je za sve vas, hvala vam na podršci", skromno je poručio Bacca nakon što je 'izdominirao' u belgijskom prvenstvu.

Ta dominacija omogućila mu je transfer u Sevillu, vrijedan 7.5 milijuna eura. Andaluzijski klub imao je hrpu love, nakon prodaja Negreda i Navasa (Manchester City), Kondogbije (Monaco), Medela (Cardiff City) i Luisa Alberta (Liverpool). No problem za Sevillu predstavljala je činjenica da ne igraju Ligu prvaka, što znači da nisu mogli privući 'krupne ribe'.

Procijenili su da Bacca stiže u najbolje igračke godine i da posjeduje potencijal za igranje na visokom nivou. Prvotno je zamišljeno da će se Bacca rotirati u vrhu napada s također novopridošlim Gameirom, no Kolumbijac je brzo iskočio kao 'broj 1'. Iako su 'reference' Francuza bile nemjerljivo jače, kao tipa koji je zabio 20+ golova u Ligue One za Lorient, dvije sezone proveo u PSG-u, te skupio osam nastupa za nacionalnu momčad...

Kada Bacca zabije, Sevilla dobije: Može li zamijeniti Falcaa?

Bacca je sad već lijepi golgeterski učinak započeo pogotkom Mladosti iz Podgorice u kvalifikacijama za Europsku ligu. Ubrzo je dva zabio i poljskom Slasku, a prvi golovi u Primeri stigli su u šestom kolu - bio je dvostruki strijelac u pobjedi nad Rayom 4:1. Kada Bacca zabija, Sevilla pobjeđuje... Naime, 181cm visoki napadač 18 pogodaka u svim natjecanjima 'rasporedio' je na 16 utakmica. Učinak Seville pritom je 13 pobjeda, remi i tek dva poraza. Jedan od njih je onaj od Reala u Madridu (3:7), no sinoć su se Bacca, Raketa i Sevilla osvetili.

A veselje zbog igara i golova Carlosa Bacce vlada i u Kolumbiji. Znao je on i teško promašivati, kao protiv Elchea, kada nije iskoristio tri '200-postotne šanse'. U žestokoj reprezentativnoj konkurenciji, kraj Falcaa, Martineza, Ramosa i Muriela, ionako se bilo teško izboriti za minute. Bacca je upisao tek devet nastupa, no dva gola i krađa naslova iz ruku Kraljevskog kluba ne može proći nezamijećeno. Sada je preko noći postao glavna uzdanica svog naroda uoči Svjetskog prvenstva, gdje će mogućnosti Kolumbije najviše ovisiti o tome hoće li i kakvu zamjenu pronaći za teško stradalog Falcaa... Je li Carlos Bacca 'taj'?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider