Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VIDEO sve otkriva

Katalonija 'cmizdri': Evo zašto je Real bliže naslovu od Barce!

Katalonski mediji argumentom brojki dokazuju kako Real ima kudikamo veću pomoć sudaca u odnosu na Barcelonu, ne samo u daljoj prošlosti, posebice za vrijeme Francova režima, nego i u posljednjih nekoliko godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon katastrofalne pogreške suca Muñiza Fernándeza u korist Real Madrida protiv Elchea u posljednjem kolu Primere, u Španjolskoj se ne stišavaju polemike oko privilegiranosti „kraljevskog kluba“ od strane sudačke organizacije.

>> Bomba iz Madrida: 'Real želi dovesti Marija Mandžukića!'

>> Iniesta konačno progovorio o mogućem odlasku iz Barcelone

>> Ikona Reala napušta Bernabeu: 'Idi gdje hoćeš, samo ne u Barcu...'

>> Planule ulaznice za 'El Clasico': Najgledaniji u povijesti!?

>> Jesu li Real i Juve 'bratski klubovi u krađi'? A što je s Barcom i ostalima?

Verbalna paljba između kastiljanskih i katalonskih medija ne jenjava, naprotiv još se više rasplamsava, u otvorenu svađu medija umiješali su se igrači i treneri s obje strane. Katalonija desetljećima optužuje Kastilju za političku supremaciju, posljedično i privilegiranost kastiljanske sportske perjanice Real Madrida u domaćem prvenstvu. Madrid uzvraća da Barcelona ni po čemu ne zaostaje za Realom te da je također u milosti sudaca. Kao argument navodi se primjer da je isti sudac koji je pomogao Realu protiv Elchea, pomogao i Barceloni nedavno protiv Seville, kada je gostima poništio prema mnogima regularan pogodak.

Prilično je jasno da su Real i Barcelona privilegirani u odnosu na ostatak lige, međutim, tko ima veću pomoć sudaca kada su u pitaju samo ove dvije momčadi?

Analiza katalonskih medija

Katalonski El Mundo Deportivo u analizi dosadašnjeg dijela prvenstva ističe kako je Real imao značajnu pomoć sudaca u pet utakmica, dok je kod Barcelone pod upitnikom samo utakmica sa Sevillom. U nekoliko rečenica izdvojit ćemo ključne zamjerke, makar je bilo više spornih situacija, s ogradom da se radi o analizi katalonskog medija, koja, naravno, ne mora biti točna. El Mundo Deportivo navodi da je Real trebao imati sedam bodova manje te da su tri njegova igrača trebala dobiti crvene kartone. Prema njihovoj analizi u 1. kolu protiv Betisa nije isključen Carvajal koji je srušio Cedricka u izglednoj situaciji za pogodak. Real je pobijedio s 2:1. U 2. kolu Real je slavio s 1:0 u Granadi.

Sporna situacija dogodila se pred kraj utakmice kada je Casimero srušio igrača Granade u šesnaestercu Reala, no nije dosuđen jedanaesterac. U 4. kolu na El Madrigalu nije dosuđen penal za Villarreal kada je Pepe srušio Pereza. U 5. kolu Pepe je laktom udario u glavu igrača Getafea, no nije „pocrvenio“, a protiv Elchea u posljednjem kolu iznudio je odlučujući jedanaesterac u finišu utakmice, koji prema procjeni većine analitičara nije postojao.

Ovakvim analizama uvijek se može spočitnuti da se rade iz pristranog kuta. Neke sporne situacije spadaju u domenu slobodnog sudačkog uvjerenje, uvijek je moguće da istu situaciju dva ili više analitičara različito protumače. Nogomet jest „neegzaktan sport“, ali neki statistički parametri moraju se uzeti u obzir.

Real vodi u 'penalima'

Katalonski mediji argumentom brojki dokazuju kako Real ima kudikamo veću pomoć sudaca, ne samo u daljoj prošlosti, posebice za vrijeme Francova režima, nego i u posljednjih nekoliko godina. Iz tog kuta zanimljiva je statistika dosuđenih jedanaesteraca od početka drugog mandata Florentina Pereza na mjestu predsjednika Real Madrida. Od sezone 2009/10. za Real su svirana 44 jedanaesterca, a za Barcelonu 25.

U istom razdoblju protiv Reala je dosuđeno 10, a protiv Barcelone 15 jedanaesteraca. Dakle, Real ima „razliku jedanaesteraca“ +34, a Barcelona +10, s time što je Barcelona u istom razdoblju postigla više pogodaka te su njezini igrači provodili više vremena u protivničkim šesnaestercima, a i posjed lopte bitno je na strani Barcelone. Za Real se u prosjeku dosuđuje jedanaesterac svake 3.5 utakmice, a za Barcelonu svaku šestu. Protiv Reala svaku 15, a protiv Barcelone svaku 10 utakmicu. To su suhe brojke, a tko je bliži istini, procijenite sami.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider