Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vječne polemike

Jesu li Real i Juve 'bratski klubovi u krađi'? A što je s Barcom i ostalima?

Teško je negirati kako su Real i Juventus manje ili više protežirani tijekom povijesti, no nije li slična situacija i sa svim ostalim velikim klubovima Europe?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok se sav gnjev ovog svijeta sručio na Real Madrid i suca Muñiza Fernándeza, koji je nepostojećim jedanaestercem zapravo donio pobjedu „kraljevima“ u zadnjim minutama utakmice protiv Elchea, sudačka „pogreška“ u Veroni prošla je bez većeg medijskog odjeka u Europi.

>> Španjolsku 'zapalio' sudac koji je pomogao Realu, ali i Barci

>> VIDEO: Real pobijedio nakon poklonjenog penala u 96. minuti!

No, Italiji je izazvala burne reakcije, posebice u medijima koji ne slove kao službena glasila „torinske dame“. Juventus je slavio u Veroni protiv Chieva s 2:1, ali domaćinu je kod rezultata 1:1 poništen pogodak zbog zaleđa, iako je strijelac Alberto Paloschi u trenutku dodavanja bio otprilike dva metra iza pretposljednjeg igrača „bianconera“.

Ta je sudačka odluka voda na mlin onih koji tvrde da je Juventus ponovno privilegiran od strane sudačke organizacije koja mu na taj način vraća dug za oduzete naslove od prije nekoliko godina. Zanimljivo je da je isti pomoćni sudac (Preti) prošle sezone u dvoboju Juventusa i Intera propustio označiti evidentno zaleđe u akciji kod vodećeg gola Juventusa. Vidal je postigao pogodak na asistenciju Asamoaha koji je prije toga bio u zaleđu barem dva metra. Na kraju je Inter pobijedio 3:1 pa se o toj sudačkoj odluci nije odveć raspravljalo.

Za razliku od čelnika Elchea koji su oštro napali suce i Real, vodeći ljudi Chieva odlučili su ne praviti buku. Navijači najljućih Juventusovih suparnika reći će da se mali talijanski klubovi radije odlučuju za šutnju nego da galame protiv Juvea, jer zna se, kažu, tko u drži u šaci sudačku organizaciju, i to već desetljećima. Odmazda je od pamtivijeka najbolji lijek za brbljivce. No, ako će Chievo šutjeti, sigurno neće Roma, Fiorentina, Napoli, Inter i ostatak „antijuventin“ društva. Navijači Rome, koja ponovno juriša na „scudetto“, možda će ponovno isukati onaj čuveni transparent u vrijeme dopinške afere oko čuvenog „Juve Laba“ a koji je otprilike ovako glasio: Nekoliko naslova osvojili dopingirani, ostale ukrali!

Juventus je zbog muljanja sa sucima u „aferi Calciopoli“ izbačen iz lige te su mu oduzeti dva naslova prvaka. Radi se o pravomoćnoj sudskoj odluci, dakle, stvar je i službeno dokazana tek sredinom prošlog desetljeća, iako se godinama neslužbeno sumnjalo u ono što su i slijepci mogli vidjeti. Nemoguće je prebrojati nisku sudačkih pogrešaka koje su išle u korist Juventusa u proteklim dekadama.

Real u Španjolskoj nikada nije kažnjen, iako će navijači suparničkih klubova reći kako je jasno da je već desetljećima privilegiran. Zlobnici će reći da su Real i Juve „bratski klubovi u krađi“. Žilama obaju klubova teče „plava krava“, Real još uvijek nosi epitet „kraljevskog kluba“, ili ako hoćete, državnog, dok ga je Juve nosio za vrijeme vladavine savojske dinastije, a kroz obitelj Agnelli personificirana je talijanska država i ogledala se industrijska moć Italije.


ELCHE 1-2 REAL MADRID - CR7 25/9/2013 by Bo_ronald

Teško je negirati kako su Real i Juventus manje ili više protežirani tijekom povijesti, no nije li slična situacija i sa svim ostalim velikim klubovima Europe? Može li se reći da su Barcelona, Milan, Inter, Manchester United, Liverpool, Bayern ili Marseille u tom smislu „nevina dječica“? Svaka zemlja ima svoj Juve ili Real, ili nekoliko njih, samo se treba malo bolje zagledati. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider