Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Avantura u Turskoj

Bilić na korak od nogometnog velikana: Nova milijunska plaća!

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić trebao bi postati novi trener turskog velikana Besiktasa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Besiktas i hrvatski trener Slaven Bilić započeli su pregovore oko angažmana, stoji na službenoj web stranici turskog velikana.

Turski mediji pišu kako je Bilić već sve dogovorio s Fikretom Ormanom, nedavno reizabranim predsjednikom Besiktasa. Bivši hrvatski izbornik navodno je potpisao dvogodišnji ugovor s Besiktasom, na čijoj bi klupi trebao zamijeniti smijenjenog Sameta Aybabu.

Turci stigli u Zagreb po Bilića

Turski mediji pišu kako se Besiktas okrenuo Slavenu Biliću nakon što mu je propao angažman Roberta Prosinečkog, hrvatskog stručnjaka koji je imao izuzetno uspješnu sezonu na klupi Kayserispora. Bilić je u Turskoj stekao ugled ponajprije velikom pobjedom nad njihovom reprezentacijom u doigravanju za Euro 2012. Hrvatska je u Istanbulu u prvoj utakmici razbila Tursku sa 3:0, što je odjeknulo u tamošnjoj javnosti i očito se još pamti.

Zeki Önder Özen, direktor Besiktasa, prvi je stupio u kontakt s Bilićem, a potom se u pregovore uključio predsjednik Orman. Jedan od članova Upravnog odbora turskog kluba Ahmed Ahmed Nur Çebi u ponedjeljak je privatnim zrakoplovom odletio u Zagreb na zaključenje pregovora s Bilićem.

Biliću 1.7 milijuna eura po godini

Obje strane brzo su pronašle zajednički jezik. Hrvatski trener trebao bi se u četvrtak pojaviti u Istanbulu i formalno potpisati ugovor s Besiktasom. Kako pišu turski mediji, Bilić će zarađivati 1.7 milijuna eura po sezoni, čime će dodatno podebljati bankovni račun nakon što je od Lokomotiva dobio otpremninu od najmanje tri milijuna eura.

Nakon neslavno završene avanture na klupi Lokomotiva iz Moskve, gdje je dobio otkaz nakon što je sezonu završio na devetom mjestu, Bilić je, dakle, vrlo brzo dobio novu šansu. Besiktas zajedno s gradskim rivalima Fenerbahceom i Galatasarayem spada među tri najveća turska kluba. „Crni orlovi“ osvojili su 13 naslova državnog prvaka, posljednji 2009. godine.

Fijasko u posljednje četiri sezone

Usprkos velikim ulaganjima i još većim očekivanjima, u posljednje četiri sezone Besiktas se ne može pohvaliti dobrim rezultatima. Najbolji rezultat ostvario je prošle sezone kada je osvojio „samo“ treće mjesto, što je bilo dovoljno tek za plasman u Europsku ligu. Čelnike i navijače Besiktasa sporedne uloge ne zanimaju pa su cijenu, naravno, platiti treneri. Besiktas ih je od ožujka 2011. promijenio čak šestoricu.  

U velikom dugu: Besiktasu prijeti suspenzija!

Dok je Bilić na putu prema stadionu Inonu, višemilijunska vojska navijača Besiktasa s nestrpljenjem očekuje konačnu odluku Uefe u svezi jednogodišnje suspenzije u europskim natjecanjima zbog navodnog namještanja utakmica.

Zbog loših ulaganja i rezultata u posljednjih nekoliko godina Besiktas se našao u velikim financijskim problemima. Dug kluba se popeo na astronomskih 80 milijuna eura. Iz svega je jasno da Bilić neće imati pravo na pogrešku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider