Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
GOL.hr predstavlja

10 najvećih brazilskih talenata: Za njih se otimaju Barca, Real, City, Chelsea...

Brazilska nogometna liga prošlog ljeta doživjela je niz udaraca, budući da je ostala bez deset velikih zvijezda...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naravno, u prvom redu strši Neymar, koji je Santos zamijenio Barcelonom u senzacionalnom transferu vrijednom 57 milijuna eura. Međutim, u Europu su otišli i Bernard, Wellington Nem, Fred, Fernando (svi u Šahtar), Paulinho (Tottenham), Felipe Anderson (Lazio), Rafael (Napoli), Casemiro (Real Madrid) i Vitinho (CSKA Moskva). Ukupna vrijednost tih transfera bila je 155 milijuna eura. Ili zapravo, 'jedan i pol' Gareth Bale.

Postavlja se pitanje je li isplativiji Velšanin ili hrpa sjajnih Brazilaca, tim više što je Neymar već postao junak El Clasica, a primjerice Bernard, kojeg je Šahtar ukrao ispred nosa Arsenalu i Borussiji Dortmund, u nepuna tri mjeseca uspio je prerasti ukrajinsku ligu. Jer što drugo reći za igrača koji po utakmici upisuje i po četiri asistencije...

I dok dojučerašnje zvijezde brazilske Serie A briljiraju po Europi, njihovo mjesto u domovini polako zauzimaju neka nova lica. Lakoća kojom Brazilci izbacuju potentne nogometaše možda je najbolje primjetna u slučaju Vitinha. Taj 19-godišnjak započeo je sezonu, svoju premijernu među 'velikim dečkima', u Botafogu, da bi nakon svega 16 prvoligaških utakmica uz Seedorfa i društvo, otišao u moskovski CSKA za 10 milijuna eura.

Ponukani svime gore napisanim, odlučili smo se na malo istraživanje. Donosimo Vam izbor desetorice nogometaša koji trenutno dominiraju brazilskom Serie A, a uskoro bi u tom 'tempu' mogli nastaviti i u europskim okvirima. Odmah da naglasimo, izbor je subjektivan. Ili bolje rečeno, ostavili smo po strani '12-godišnje senzacije s youtubea' i pozabavili se isključivo onima koji već bilježe nastupe, a dakako i golove i sistencije, u najvišem rangu brazilskom nogometa.

Everton Ribeiro (Cruzeiro)

S 24 godine najstariji u ovom društvu, zbog čega zaslužuje da ga se istakne prvoga. I nije to jedini razlog, jer Everton Ribeiro je najbolji pojedinac Cruzeira koji sigurno juri prema svom trećem naslovu prvaka u povijesti. Ujedno, vodeći je asistent lige, osam puta dodavao je suigračima za pogodak, a i sam je u šest navrata uspješno gađao protivničke mreže. Zapravo je pravo čudo kako ovaj ofenzivni veznjak još nije vidio Europu. Najugodnije se osjeća na desnom krilu, odakle ima mogućnost vraćati se po loptu, ulaziti u sredini i kretati okomito prema vratima, a voli otići i na sasvim suprotnu, lijevu stranu. Nekada mladi brazilski reprezentativac, potom otpisan u Corinthiansu, trenutno proživljava najbolje dane karijere u Cruzeiru gdje je glavni kreator. Ove sezone definitivno najdojmljiviji dribler u brazilskom nogometu, oduševljava kakvom lakoćom prolazi suparničke igrače. Transfer u Europu pitanje je vremena.

Mayke (Cruzeiro)

Još jedan adut Cruzeira. Desni bek kojem je tek 20 godina i koji igra svoju prvu seniorsku sezonu. Već je upisao dva gola i ri asistencije, iako nije standardni član prvih 11. Konkurencija je oštra, pa Cruzeiro nerijetko kao desnog beka koristi iskusnog Cearu, s pet godina iskustva u PSG-u. Maykea krase probojnost, moć ponavljanja i odličan centaršut. Fizički jak, ali nije 'stijena' poput Maicona. Ako dodatno očvrsne, popravi postavljanje i općenito defenzivnu igru, mogli bi Brazilci dobiti 'novog Maicona'.

Lucas Silva (Cruzeiro)

I njemu je 20 godina, također stiže iz Cruzeira. Veznjak koji se ne ističe golovima (dva) i asistencijama, ali zato imponira njegova taktička zrelost. Igra u paru sa snažnim Niltonom, zna se postaviti, pa ne čudi što po utakmici zaustavi minimalno deset lopti. Pored svega, Lucas Silva je playmaker koji djeluje iz pozadine, iako uglavnom u drugom planu zbog već spomenutog Evertona Ribeira.

Ricardo Goulart (Cruzeiro)

Četvrti i posljednji iz Cruzeira. Zaslužuje klub iz Belo Horizontea poker asova u ovom izboru, jer igraju sjajan nogomet s više od dva postignuta gola u prosjeku po utakmici i 12 bodova prednosti, u odnosu na Botafogo i Gremio, sedam kola prije kraja. Ricardo Goulart je tipični moderni ofenzivac. Solidna tehnika, no prije svega snaga i nevjerojatni fizički potencijal. Često na račun toga dominira kraj protivničkih braniča, jer samo su rijetki sposobni se nositi s njime. Navijači ga obožavaju i nazivaju 'Rambo'. U kvalitativno i kvantitativno snažnoj konkurenciji Cruzeira, gdje sedmi napadač ima pet pogodaka u sezoni, Ricardo Goulart našao je svoje mjesto kao ofenzivni veznjak koji se ubacuje i pridružuje isturenom Borgesu (Juliju Baptisti) iz drugog plana. Na svom kontu ima osam pogodaka, a stilom igre neodoljivo podsjeća na Španjolca Michua. Visoki, snažni, rekli bi, ofenzivci budućnosti. Goulartu su 22 godine, svakako još ima vremena postati novi Michu.

Doria (Botafogo)

Stoper kojem je tek 18 godina. Debitirao je za Botafogo još krajem prošle sezone, a u (n)ovoj kampanji odlučili su ga forsirati u srcu obrane unatoč tinejdžerskoj dobi. Što ne čudi, jer Doria je bio kapetan brazilske nacionalne vrste do 20 godina koja je u svibnju ove godine osvojila jaki turnir u francuskom Toulonu. Tamo je proglašen najboljim braničem, već je upisao jedan nastup i za seniorsku reprezentaciju, a na vrata Botafoga odavno su pokucali Barcelona i Juventus s početnim ponudama teškim 10 milijuna eura. Zapanjujuća mirnoća i zrelost koju prikazuje na terenu nije slučajna, jer Doria nije niti trepnuo na pozive Barce i Juvea. Poručivši im da u Botafogu želi ostati barem do kraja 2013. godine. Nazivaju ga najperspektivnijim stoperom svijeta, a Tim Vickery, engleski novinar koji živi u Brazilu i za BBC 'pokriva' Južnu Ameriku o Doriji će kratko i jasno: “On zaista jako puno obećava. I zapravo je čudesno koliko je zreo u svojim godinama.”

Otavinho (Internacional)

Internacional posljednjih godina kao na traci izbacuje ofenzivne veznjake. Prvo Giuliano (otišao u Dnjipro za 8 milijuna eura), pa Oscar (Chelsea, 26 milijuna eura), onda Fred (Šahtar, 15 milijuna eura) i sada nova velika nada – Otavio ili prikladnije, Otavinho. Rođen 1995. godine, Otavinho je još dijete. A već ima pet pogodaka u brazilskoj ligi. Uz jednog od niza nesuđenih Maradona, Andresa D'Alessandra koji u Internacionalu nosi kapetansku vrpcu, omaleni Otavinho zasigurno će napredovati. Dečko čije ime vrijedi zapamtiti.

Adryan (Flamengo)

Dijete Flamenga koji bi svom klubu prije ili kasnije mogao donijeti velike novce. Adryan ima tek 19 godina, odmalena je član raznih brazilskih vrsta, redovito predvodnik i glavna zvijezda. U vatru seniorskog nogometa gurnuo ga je Vanderlei Luxemburgo, nekada izbornik Brazila i trener Real Madrida, čovjeka s pet titula u brazilskoj Serie A. Trenutno Flamengo proživljava teške trenutke, pali su u prosjek, pa se ne ističe niti Adryan. Međutim, neosporno je da ovaj svega 169cm visoki playmaker ima golemi potencijal koji će vrlo brzo isplivati na površinu. Uostalom, još prije dvije godine za njega je ozbiljno zagrizao Sir Alex Ferguson...

Ademilson (Sao Paulo)

Niti Sao Paulo ne igra 'sezonu iz snova', proigrali su tek nedavno. Njihov najveći potencijal je napadač Ademilson kojem je 19 godina i koji je nevjerojatno brz. Kako taj juri pored suparničkih braniča, a tu i tamo pokojeg slomi kakvim majstorskim driblingom... Muči ga realizacija, ponajviše zbog pritiska. Ipak, nedavno je zabio krasan pogodak kod čileanske Universidad Catolice u Copa Sudamericani, možda je to naznaka da je spreman postati vodeće ime Sao Paula u žestokoj konkurenciji Luisa Fabiana, Jadsona, Gansa...

Rodrigo Caio (Sao Paulo)

'Nebrazilski' igrač. Tako bismo mogli nazvati ovog 20-godišnjaka iz Sao Paula. Od njega neće vidjeti vrhunske golove i driblinge, ali hoćete taktičku zrelost i odgovornost. Nema gdje ga nisu koristili u Sao Paulu, na desnom krilu i(li) beku, kao veznjaka, a odnedavno i na mjestu zadnjeg čovjeka obrane. Muricy Ramalho, uspješni trener Sao Paula, prije dvadesetak dana na gostovanju kod vodećeg Cruzeira odlučio je isprobati tu varijantu. Mnogi su otpisali Sao Paulo vidjevši taj eksperiment, tim više što je napadački moćni Cruzeiro na svom terenu bez poraza bio više od godinu dana. Međutim, Ramalho je pogodio, jer Rodrigo Caio bio je apsolutno prvo ime susreta. Zaustavljao je sve što bi prošlo kraj njegovih kolega stopera, iznosio loptu naprijed, čak i prijetio udarcima iz daljine. Nije spektakularan, no jest kao rođen za stručnjake koji traže taktički potkovane, zrele i odgovorne nogometaše...

Victor Andrade (Santos)

Santos je ostao bez Neymara, ali polako i sigurno oporavljaju se od tog gubitka. I već imaju 'novog Neymara'. Njegovo ime je Victor Andrade, prije mjesec dana postao je punoljetan, a odavno je na meti Barcelone, Real Madrida, Manchester Cityja i Chelseaja. U Santosu ga ove sezone koriste malo, ne želeći klincu stvarati nepotrebni presing. Victor Andrade svojim, kako kaže, nogometnim ocem smatra Robinha. Ne bude li s njime okusio čari noćnog života, mogao bi Santos za koju godinu napraviti još jedan senzacionalni transfer. A Victor Andrade dostići Neymara...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider