Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Rio finale za broncu

Španjolci i Šveđani pokazali Hrvatskoj: Najnesretniji protiv najvećih ikad na Euru

Na Europskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj za zlatnu medalju igrat će Španjolska i Švedska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila Češku i osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu, u program je došlo i ono pravo - polufinalne bitke, dva okršaja u koje su kao (blagi) favoriti ušli Francuska i Danska, a kao pobjednici izašli Španjolska i Švedska.

Počet ćemo s ovim drugim polufinalom, velikom sportskom dramom poslije koje se u mix-zoni orila pjesma švedskih igrača.

Skandinavski derbi bio je rezultatski, a i samim tijekom zbivanja puno uzbudljiviji od prvog polufinalnog susreta. Premda je i tu Švedska, kao u prvom polufinalu Španjolska, vodila većim dijelom utakmice, ali doduše nikad s takvom razlikom kao Španjolci.

Mislili smo da je nemoguće da se Danci vrate nakon što su u posljednje dvije minute ušli s minusom od tri gola, ali u uspjeli su, nakon fantastične Hansenove asistencije preko pola terena za Svana.

Švedska lekcija o stanju duha i mentaliteta

Ono što je uslijedilo može poslužiti hrvatskoj reprezentaciji kao lekcija o stanju duha i mentaliteta. Naime, Šveđani su nakon takvog šokantnog raspleta nastavili u produžetku igrati kao da se ništa nije dogodilo, nisu dozvolili da ih Svanov pogodak omete i psihički uništi.

Čim je počeo produžetak i kad smo vidjeli koliko su odlučni švedski reprezentativci, sjetili smo se lanjske polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva Hrvatska - Norveška, kada su Kauboji potpuno potonuli i raspali se u produžecima nakon što Zlatko Horvat nije iskoristio sedmerac za pobjedu nakon isteka vremena.

Španjolci polako "ubijali" Francuze

Drugi tzv. putokaz za Hrvatsku jest igra španjolske reprezentacije protiv Francuza. Na trenutke je to izgledalo bezidejno i promašeno, ali sve je to bio dio taktičkog plana, da se izbjegne jurnjava u kakvu su ušli naši reprezentativci protiv Karabatića i društva, u kojoj nisu imali šanse.

Konačnih -4 za Francusku izgleda puno ljepše nego što je stvarno bilo jer je Španjolska sredinom drugog poluvremena imala i ogromnih +9. Dva dana nakon što su pobijedili našu reprezentaciju i pritom odmorili neke od ključnih igrača, Francuzi nisu imali rješenja za Španjolce te neće svjetskom pridodati i europsko zlato već će u reprizi olimpijskog finala iz Rio de Janeira pokušati osvojiti broncu.

Njime bi se, prvi put u povijesti, mogla okititi Španjolska koja na europskim prvenstvima ima šest medalja, ali je izgubila sva četiri finala u kojima je dosad igrala.

Na tom putu stajat će joj Švedska, najtrofejnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava. Šveđani su četverostruki prvaci Europe, a zanimljivo je kako su im ta četiri zlata jedine medalje na EP-ima. Nemaju ni srebro ni broncu. Kao po nekom pravilu, Švedska kad izbori finale onda i osvaja taj Euro.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider