Organizatori Australian Opena nalaze se pred velikom odlukom uoči drugog dana kvalifikacija prvog Grand Slam turnira sezone. Zbog požara koji haraju Australijom i zagađenosti zraka u Melbourneu, gdje se igra Australian Open, nekoliko se igrača požalilo na uvjete za igru, dok je Slovenka Dalila Jakupović kolabirala.

"Kvaliteta zraka varira od umjerene do opasne", stoji u priopćenju EPA Victorije, institucije zadužene za zaštitu okoliša.

Upravo je zbog te kvalitete zraka Slovenka Dalila Jakupović bila primorana predati svoj meč kvalifikacija. Nakon što je dobila prvi set i bila blizu tie-breaka u drugom, Jakupović je u jednom trenutku počela kašljati, nakon čega je kolabirala te joj je trebala biti pružena pomoć da ponovno stane na noge i napusti teren.

Na probleme s disanjem i bolovima u prsima požalila se i bivša finalistkinja Wimbledona Eugenie Bouchard, koja je nakon liječničke stanke ipak nastavila svoj dvoboj te slavila protiv Kineskinje You Xiaodi. Iste je probleme imao i domaći predstavnik Bernard Tomic.

Igranje u ovakvim uvjetima razbjesnilo je mnoge teniske fanove, ali i neke igrače koji bi trebali idućeg tjedna nastupiti na tom turniru. Jedna od njih je i Kirsten Flipkens, koja je žestoko kritizirala organizatore.

"Australian Openu, tenis je samo igra! Zdravlje je UVIJEK na prvom mjestu. Zašto pobogu dozvoliti da igrači, suci i sakupljači loptica pate u ovakvim uvjetima?? ZAŠTO??? Igrači predaju mečeve, sakupljači loptica se guše. Nemam riječi...", napisala je Belgijanka.

Svijet obilazi snimka Dalile Jakupović, na koju pristižu brojni komentari fanova.

"Oni koji su danas dopustili igru osramotili su Australiju i moraju podnijeti ostavku zbog ove idiotske odluke kojom su ugrozili zdravlje igrača. Ovo je sramotan dan za australski tenis", piše jedan ogorčeni Australac.

"Ovo je tako žalosno. Dopustiti da se turnir igra u ovim uvjetima je sramotno."

"Odlični uvjeti za igru u Melbourneu", napisao je sarkastično jedan od fanova i priložio snimku grada iznad kojeg je veliki oblak dima.

"Zašto to organizirate? Jednostavno ga otkažite."

Jedan od fanova izvukao je dio iz pravilnika Australian Opena koji kaže: 

"Ako dim predstavlja bilo kakvu opasnost, bilo zbog vidljivosti ili disanja, mečevi moraju odmah biti zaustavljeni."

Svi mečevi prvog dana kvalifikacija Australian Opena odigrani su do kraja, iako su započeli sa sat vremena zakašnjenja zbog problema s dimom...

Brojni su komentari, a na organizatorima je vjerojatno najteža odluka u povijesti ovog turnira.