Prvog dana kvalifikacija za prvi Grand Slam turnir teniske sezone, Australian Open, organizatori su naišli na velike probleme. Zbog požara koji haraju Australijom posljednjih mjeseci kvaliteta zraka u Australiji značajno je pokvarena. 

"Kvaliteta zraka varira od umjerene do opasne", stoji u priopćenju EPA Victorije, institucije zadužene za zaštitu okoliša. 

Upravo je zbog te kvalitete zraka Slovenka Dalila Jakupović bila primorana predati svoj meč kvalifikacija. Nakon što je dobila prvi set i bila blizu tie-breaka u drugom, Jakupović je u jednom trenutku počela kašljati, nakon čega je kolabirala te je morala biti iznesena s terena. 

Karta požara u Australiji
Karta požara u Australiji (Foto: Screenshot)

Na probleme s disanjem i bolovima u prsima požalila se i bivša finalistkinja Wimbledona Eugenie Bouchard, koja je nakon liječničke stanke ipak nastavila svoj dvoboj te slavila protiv Kineskinje You Xiaodi. 

Organizatori su dali naslutiti da će, ako se problemi nastave, razmisliti o otkazivanju, odgađanju ili nekoj trećoj opciji.

"Daljnje odluke bit će donesene na temelju sljedećih mečeva. U bliskoj smo komunikaciji s našim liječničkim timom, uredom za meteorologiju i znanstvenicima iz EPA Victorije. Zdravlje i sigurnost naših igrača, svih uključenih u organizaciju te navijača najbitnija su stvar i daljnje odluke ćemo donositi za njihovu dobrobit", stoji u priopćenju organizatora.  

Kvalifikacije za Australian Open započele su danas, a glavni turnir počinje idućeg ponedjeljka i traje do 2. veljače.