Tenis
SPORTOVI
Tenis
neugodna pitanja

Nova istraga: Đokovićev ostanak još uvijek pod velikim upitnikom, snimke dokazuju da je lagao vlastima?

Situacija s Novakom Đokovićem u Australiji i dalje je jako neizvjesna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prilično neugodna, čak i sramotna saga o ulasku Novaka Đokovića u Australiju traje već šesti dan. Sramotna za obje strane jer se ni australske vlasti ni Novak Đoković u ovoj priči nisu pokazali u lijepom svjetlu.

Najbolji svjetski tenisač trenirao je i drugi dan u Rod Laver Areni nakon što je sudac naredio da ga se pusti iz imigracijskog pritvora, u kojem je, na zgražanje mnogih, bio četiri dana. Organizator nije htio potvrditi je li trenirao, no australski mediji uspjeli su ga snimiti iz helikoptera. Sama ta činjenica dovoljno govori kakva histerija vlada u Melbourneu oko Novaka Đokovića.

gol expired Konačno se javio i ATP: Evo kako su komentirali cijeli Đokovićev fijasko divider

Srpski tenisač tamo ima puno svojih poklonika, no javnost se pita kako je moguće da je vlada svih ovih mjeseci ljude uvjeravala kako se putovati može isključivo potpuno cijepljen s najmanje dvije doze, a sada se s tim tvrdim graničnim pravilima, po kojima je Australija bila oduvijek poznata, tako netko izruguje.

Novaka pustili zbog proceduralnih pogrešaka, ne zbog preboljenog COVID-a

Usprkos određenim interpretacijama, naročito onim koje smo čuli od Novakove obitelji, njegova pobjeda na sudu nije se odnosila na činjenicu smije li on ući u Australiju necijepljen jer je nedavno prebolio COVID.

Sudac je naredio ukidanje odluke Granične policije o suspenziji Đokovićeve vize isključivo zbog proceduralnih pogrešaka, točnije zbog toga što pri dolasku u zračnu luku nije dobio dovoljno vremena da dokaže kako je njegovo izuzeće valjano.

Upravo zbog toga njegov ostanak u zemlji još uvijek itekako visi u zraku jer ministar za imigracijska pitanja Alex Hawke ima zakonsku moć donijeti odluku o poništavanju bilo čije vize, pa tako i Đokovićeve. I danas je medijima potvrđeno kako je taj slučaj još uvijek otvoren te kako ''ministar temeljito ispituje to pitanje''.

Vlada bira ''manje zlo u lose-lose situaciji''

Australska vlada, koja se samo zapetljala u sve ovo prvotnim izjavama premijera kako je to stvar države Victorije, što je bilo pogrešno jer je to pitanje Granične policije, koja je federalna, sada pazi da ne donese odluku koja će biti veće zlo.

Ne žele ispasti bahati pa dekretom potjerati čovjeka koji je devet puta osvojio Australian Open, što povlači i zabranu ulaska u zemlju na sljedeće tri godine, a opet pod velikim su pritiskom javnosti. Više od 90 % Australaca starijih od 16 godina je potpuno cijepljeno i oni se sad pitaju zašto su oni proživljavali silne karantene i prolazili sve to, a neki očito ne moraju.

gol expired Đoković izmjenom na službenoj stranici učvrstio nadu navijačima da će igrati Australian Open divider

Vlada i dalje inzistira kako je Đokovićeva viza opravdano bila otkazana, a na sudu je srušena isključivo zbog proceduralnih pogrešaka jer nedavna zaraza COVID-om nije valjani razlog za izuzeće s kojim se može ući u ''tvrđavu Australiju''.

Istraga čiji rasplet čeka ministar

Australski mediji pišu o istrazi koja se bavi time je li Novak lagao Graničnoj policiji prilikom ispunjavanja obrasca za ulazak u zemlju, a njezin rezultat možda čeka i vlada, to jest ministar Hawke, kako bi imao veći legitimitet prilikom donošenja radikalne odluke o deportaciji svjetskog broja 1.

U obrascu koji svi moraju ispuniti za ulazak u zemlju stoji pitanje o tome je li netko prije dolaska u Australiju putovao u neku drugu zemlju u posljednjih 14 dana. U Đokovićevu obrascu je stajalo da nije, no postoje brojni dokazi da to nije istina.

Đoković boravio u Španjolskoj, a tvrdio da nije

Đoković je iz Srbije otišao u Sotogrande u Španjolskoj, gdje je trenirao na podlozi sličnoj onoj u Melbourneu, što bi mogao ispasti veliki problem.

Ono što australski mediji naglašavaju je da su svi koji ispunjavaju obrazac upozoreni kako davanje lažnih informacija može biti kažnjivo maksimalnom kaznom od 12 mjeseci zatvora.

Đoković je navodno Graničnoj policiji rekao kako je njegovu prijavu ispunio unaprijed australski teniski savez, koji mu je cijelo vrijeme pomagao. Nije posve jasno hoće li ta informacija biti od pomoći u ovom slučaju, pišu mediji ''Down Under''.

Svjetska javnost čeka odgovor na događaje u Srbiji

Još jedna stvar ne ide u prilog Đokoviću, ali za to on očito previše ne mari. Na sudu je morao pokazati dokaz da je imao pozitivan PCR test, a njega je dobio 16. prosinca.

Ako je taj test, koji je vidjela cijela javnost, ispravan, a nećemo sad baš sumnjati da je zbog cijele priče lažiran, Đoković je, znajući da je pozitivan na COVID, dva dana bio prisutan u javnosti, družio se s djecom, odrađivao snimanje za francuski L'Equipe...

Tih dana Đokovićev pozitivan test na COVID ne da se nije spominjao, nego smo za njega saznali tek kad mu je poslužio kod pokušaja dobivanja izuzeća. 

No to nije stvar Australije, već Srbije, koja bi obične smrtnike zbog te činjenice drastično kaznila. Njegova obitelj je naglo prekinula konferenciju za medije u Beogradu kada su strani novinari inzistirali na tom pitanju, no Novak će se s tim pitanjem itekako suočiti već na prvom druženju s medijima na Australian Openu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider