Tenis
SPORTOVI
Tenis
nismo dobili odgovor

Đokovićeva obitelj otkrila detalje drame, presicu prekinuli na pitanju koje sve zanima

Obitelj Đoković je održala konferenciju za medije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Novak Đoković odlukom Federalnog suda u Melbourneu pušten iz imigracijskog pritvora, njegova obitelj obratila se medijima u Beogradu. Najavljeno je u srpskim medijima i uključenje samog Novaka u konferenciju videovezom iz Melbournea, ali to je bila pogrešna informacija, objasnio je njegov brat Đorđe.

Đoković je trenutačno na slobodi nakon što je sudac odlučio poništiti odluku Granične policije, koja mu je odbila izdati vizu. Sudac je takvu odluku poništio isključivo zbog proceduralnih pogrešaka u postupanju policije prema Đokoviću, a njegova presuda nema veze s time ima li tenisač pravo na izuzeće i ulazak u zemlju ili ne.

Konačna odluka ministra o deportaciji u narednim danima

Novak još uvijek može biti deportiran iz zemlje, a o tome odlučuje ministar za imigracijske poslove Alex Hawke, koji može dekretom ukinuti vizu. On je najavio kako će ta odluka biti donesena u narednim danima.

gol expired Napokon se oglasio Novak Đoković: Objavio je fotografiju s Goranom Ivaniševićem divider

U javnosti vlada veliki pritisak na vlasti zbog mogućeg izuzeća za Đokovića, koji nije cijepljen, što je uvjet za ulazak u zemlju, gdje je procijepljeno oko 78 % populacije. Također, Melbourne je imao jednu od najdužih karantena na svijetu, pa u dijelu javnosti nisu dobro prihvaćene vijesti o izuzećima za najbolje tenisače.

Do konačne odluke ministra o mogućoj deportaciji Novak može trenirati za Australian Open u kući koju je unaprijed iznajmio u sklopu priprema za prvi Grand Slam turnir sezone, koji je srpski tenisač osvajao čak devet puta.

Đoković se zasad izborio za ostanak u Australiji, gdje silno želi osvojiti turnir kojim bi preskočio Rogera Federera i Rafaela Nadala po broju osvojenih Grand Slam titula. Zasad sva trojica imaju po 20 naslova najvećih teniskih turnira.

Tijek konferencije za medije obitelji Đoković

''Na kraju je pobijedio Novak, pobijedilo je pravo i pravda'', rekao je Srđan Đoković pa prepustio riječ bratu Novaka Đokovića, koji je objasnio cijelu situaciju.

''Jako smo emotivni jer je Novak u pitanju. Jako je teško da budemo tu za njega, a da ne uvrijedimo nikoga. Sve smo napravili da poštujemo sva pravila Australije, da pošaljemo podršku Novaku.''

Zahvalio je tom prilikom narodu diljem svijeta koji je pružio podršku Novaku.

''Novak je na slobodi, maloprije je bio na teniskom terenu. Maloprije je trenirao'', otkrio je Đorđe Đoković.

''Novak je prije svega sportaš, on se bavi tenisom. On je najveći tenisač svih vremena. Etiketirali su ga na razne načine, ali on se uvijek zalagao za slobodu izbora. Izuzetno me čini sretnim i zadovoljnim jer pravni sustav još uvijek postoji, jer se možemo zalagati za slobodu izbora.''

''Ova je situacija za nas jako teška, trudili smo se, borili smo se za njega da se čuje njegov glas. Proživljavali smo različite emocije. Bilo je trenutaka kada nije imao mobitel uz sebe, nismo znali je li dobro, je li sve u redu s njim. To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako prebroditi. Hvala Bogu, hvala što još uvijek ima pravde i da je Novak na slobodi. Ovo je za mene njegova najveća pobjeda u karijeri'', rekla je Novakova majka.

gol expired Prijenos Đokovićeve žalbe pretvorio se u smijuriju: Umjesto rasprave pornografija divider

Potom se opet medijima obratio otac Srđan.

''Nije se dao baciti na koljena niti će se ikada baciti na koljena. Svašta se događalo ovih dana, bilo nam je jako teško, kao i svima koji su slobodoumni. On je mentalna gromada, fantastičan čovjek. On nikada nije uvrijedio nikoga, uvijek je svima pokušavao pomoći, a ne odmoći. A očito to što je iz male, siromašne zemlje, to se nije svidjelo moćnicima, koji nisu mogli vjerovati da jedan čovjek može biti najbolji u njihovom, buržujskom sportu.''

''On je najbolji na svijetu koju god igru izmislili''

''On će biti najbolji na svijetu koju god igru oni izmislili. Ova je bitka bila jako teška za njega i njegovu obitelj. Nije imao nikakva prava, oduzeli su mu sva prava koja mu pripadaju kao ljudskom stvoru. Pokušali su ga natjerati da potpiše da se odriče vize, da bi ga mogli deportirati u Srbiju. Nije to htio potpisati jer nije bilo razloga za to.''

''Nisu mu dali kontakt s njegovim prijateljima, timom, odvjetnicima. Bio je sam. Čak su mu i telefon uzeli, kao i ostale stvari. Telefon su mu vratili poslije nekoliko sati, tako da je mogao stupiti u kontakt s odvjetnicima, koji su spremili fantastičnu obranu. Ovo je ogromna pobjeda njega i njegove obitelji i cijelog slobodarskog svijeta. Mi svi imamo pravo reći što mislimo, a da za to ne osjećamo posljedice.''

''Sudac je bio fantastičan, poštovao je sve činjenice i donio je jedinu odluku koja je mogla biti donesena – da se Novak oslobodi i da igra tenis, zbog čega je došao u Australiju. Tenis je individualni sport, ali od nekoliko tisuća tenisača, ogromna većina mu je pružila podršku. A i oni koji mu nisu blagonakloni ovih godina, pružili su mu podršku.''

Konferencije za medije prekinuta nakon pitanja o spornim datumima

''Novak je sinoćnjim saslušanjem oslobođen. Sudac je oslobodio Novaka. Ne poznajemo australski zakon, po kojim principima oni funkcioniraju, on je otišao tamo igrati tenis. Siguran sam da svi postupaju onako kako zakon dopušta. Novak će postupiti onako kako zakon nalaže'', objasnio je Novakov brat Đorđe, koji je opširno odgovarao i stranim medijima.

No obraćanje za medije se završilo u trenutku kada je jedan strani novinar postavio pitanje o danima u kojima je Novak navodno bio pozitivan na COVID, kako je službeno potvrđeno na saslušanju na sudu, a pritom se nije držao izolacije te je čak dijelio pehare djeci na jednoj svečanosti, obavljao fotografiranje za francuski L'Equipe te općenito bio prisutan u javnosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider